Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ανοδος με το βλέμμα στην ερχόμενη εβδομάδα των εξελίξεων

Λίγο κράτησε η άνοδος των δεικτών στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Σταδιακά υποχώρησαν και βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος λίγο πριν από τη λήξη των συνεδριάσεων. Άλλοι το αποδίδουν ότι υπάρχουν υποψίες για το «ρωσικό άνοιγμα σε διάλογο», άλλοι ότι φοβούνται είσοδο της Λευκορωσίας στον πόλεμο και άλλοι εστιάζουν αμιγώς σε οικονομικά θέματα και δη θέματα ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας που κινείται πλέον χαμηλά.  

Ευρωπαϊκές αγορές 

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές που ελπίζουν στο άνοιγμα διαλόγου Ρωσίας - Ουκρανίας και στην υποχώρηση του πετρελαίου. Και πάλι ο Καγκελάριος επισημαίνει ότι ο καλύτερος δείκτης των οικονομικών εξελίξεων αυτή τη στιγμή είναι ο DAX, ο οποίος έχει χάσει περίπου 20% από την έναρξη του πολέμου. Μία, θεωρητικά, καλή διόρθωση. 

Eλληνικό χρηματιστήριο 

Καλή συνεδρίαση με άνοδο από εγχώριο κυρίως ενδιαφέρον. Υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο σύστημα (ακόμη) η οποία θέλει να τοποθετηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων εστιάζουν πλέον ότι η επόμενη ημέρα (με οποιαδήποτε κυβερνητική εξέλιξη στην Ουκρανία) θα ευνοήσει τις καλές εισηγμένες επιχειρήσεις. «Ο πληθωρισμός δεν πολεμιέται με ομόλογα αλλά με μετοχές», αναφέρουν ενδεικτικά 

Mία εβδομάδα γεμάτη εξελίξεις η επόμενη 

Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι από τις πιο γεμάτες ως τώρα από πλευράς περιεχομένου: Η Alpha Bank και ο ΟΛΠ ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της Alpha με τους αναλυτές. Την ίδια ημέρα ξεκινάει η Δημόσια Πρόταση της Νίκας για τη διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό του ΧΑ. Την Τρίτη ακολουθούν με αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΥΑΘ, ενώ την Τετάρτη κλείνει ο κύκλος των ανακοινώσεων των συστημικών τραπεζών με την Εθνική Τράπεζα. Την ίδια ημέρα εξάλλου ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Premia Properties και η Cenergy. Το καλεντάρι των ανακοινώσεων κλείνει προσωρινά την Πέμπτη με τη δημοσίευση των  αποτελεσμάτων της Τιτάν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Στο εξωτερικό δεσπόζει την Τετάρτη η  τακτική συνεδρίαση της FED και η ανακοίνωση για τα επιτόκια (21:00) καθώς και την προοπτική της χρονιάς (21:30), υπό τη σκιά των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.  

Απόφαση για το ελληνικό αξιόχρεο από Moody's και DBRS

Tην Παρασκευή το βράδυ αναμένεται η απόφαση των Moody’s και DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο. Την ίδια ημέρα αναμένεται να λάβουν χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης οι αναδιαρθρώσεις του FTSE Russell με ελληνικό ενδιαφέρον (προσθήκες Autohellas και Quest Holdings στα Small Caps και Τράπεζα Αττικής, Ιντεάλ Συμμετοχών και Space στα Micro Caps), ενώ το μεσημέρι  της ίδια ημέρας λήγουν οι σειρές παραγώγων και μετοχών για το μήνα Μάρτιο. 

Εταιρικά αποτελέσματα - To ενδιαφέρον σε μερίσματα και ρευστότητα 

Όπως βλέπετε, έχουν ξεκινήσει οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2021 και αναμένεται ότι θα είναι πολλαπλάσια αυτών του 2020. Το μέτρο σύγκρισης όμως δεν είναι το 2020 αλλά το 2019, και εκεί θα φανεί ποιες εισηγμένες έχουν δυναμική. 
Τα μεγέθη που ενδιαφέρουν τους επενδυτές στην παρούσα συγκυρία είναι:

  1. Οργανική (επαναλαμβανόμενη) κερδοφορία 
  2. Ρευστότητα επιχειρήσεων (λόγω συγκυρίας) 
  3. Υψηλές μερισματικές αποδόσεις 

Εάν επιδεινωθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ρευστότητα των επιχειρήσεων μπαίνει στην πρώτη θέση. 

Lamda Development 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν αναφορικά με τα κατασκευαστικά έργα υποδομών της Α’ Φάσης του έργου του Ελληνικού. Η διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2021 και ολοκληρώθηκε σήμερα είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του ομίλου AVAX Α.Ε. ως Κύριου Αναδόχου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου 2022 και θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο 2025. Τα έργα υποδομών της Α’ Φάσης θα παραδίδονται σταδιακά και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου. Στο οδικό δίκτυο περιλαμβάνονται η υπογειοποίηση και ο ανισόπεδος κόμβος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και η κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των προγραμματιζόμενων Κτιρίων. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα κτίρια των οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων και του αθλητικού συγκροτήματος, του Μητροπολιτικού Πάρκου και των λοιπών αναπτύξεων που προβλέπονται κατά την Α’ Φάση του έργου.

Foodlink

Bρίσκεται σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με τις εταιρείες ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 3PL ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Ε., ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και  EASY TRAΝSPORT I.K.E., συμφερόντων της Οικογένειας Δελατόλα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των Logistics. Σκοπός των συζητήσεων είναι η συνένωση των Εταιρειών και η ανταλλαγή μετοχών με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου Ομίλου Logistics eλληνικών συμφερόντων.

Εurobank 

Τα αποτελέσματα χρήσης 2021 της Eurobank τίμησαν χθες οι επενδυτές. Με το άνοιγμα της συνεδρίασης η μετοχή της Eurobank κινήθηκε έντονα ανοδικά και μάλιστα στα μισά της συνεδρίασης η άνοδος ξεπερνούσε το 12%. Σταδιακά όμως βγήκαν πωλητές και η μετοχή ισορρόπησε σε χαμηλότερα επίπεδα (πάνω από τα 0,9 ευρώ) και με μεγάλους όγκους συναλλαγών. Η τάση δείχνει ανοδική, αλλά ο βραχυπρόθεσμος στόχος διαμορφώνεται πλέον λίγο πάνω από τo 1 ευρώ. Όσο για το πού μπορεί να φτάσει η μετοχή υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το βλέπετε στις εκθέσεις των ξένων επενδυτών.  

Τράπεζα Πειραιώς 

Η Τράπεζα Πειραιώς, επιδιώκοντας να διευκολύνει τους πολίτες της Ουκρανίας που βρίσκονται στην Ελλάδα, απαλλάσσει πλήρως από την προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος (DCC) τις συναλλαγές ανάληψης μετρητών που πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ του δικτύου της, με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ουκρανικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών με κάρτες έκδοσης τραπεζών χωρών εκτός ευρώ, χρεώνονται με προμήθεια για τη χρήση της υπηρεσίας Dynamic Currency Conversion (DCC).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ