Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντοχή της Eurobank και τα ήξεις αφήξεις της JP Morgan

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Το «τρενάκι του τρόμου» έχουν καταντήσει οι διεθνείς αγορές με όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Χθες οι Αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν πτωτικά για να περάσουν ανοδικά μετά τα μισά της συνεδρίασης και να κλείσουν με την υψηλότερη άνοδο της ημέρας.

Ο Dow Jones κέρδισε πάνω από 400 μονάδες μετά από νέες φημολογίες για εξεύρεση λύσης στην Ουκρανία και τις προσπάθειες της FED να ελέγξει τον πληθωρισμό. Τώρα για την Ουκρανία, εάν θέλουμε το πιστεύουμε μετά τη φημολογία που διοχέτευσαν οι FT σχετικά με τα 15 σημεία προσέγγισης.

Πάντως, η άνοδος των αμερικανικών αγορών συμπαρέσυραν και τις ευρωπαϊκές αγορές που έκλειναν γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος. Εμείς (το Χ.Α.) δεν προλάβαμε την άνοδο. Ίσως τη δούμε σήμερα.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Απογοητευτική η χθεσινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μεγάλη πτώση με μεγάλο τζίρο δείχνει ότι οι περισσότεροι κινήθηκαν ευκαιριακά για να προλάβουν να πάρουν τα κέρδη από την προηγούμενη ημέρα.

Ας ελπίσουμε σήμερα να δούμε ένα καλύτερο πρόσωπο και την επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 870 μονάδες. Το μόνο θετικό είναι ότι χθες προς το τέλος της συνεδρίασης μάζεψαν τις απώλειες από τις 858 μονάδες προς τις 862 μονάδες.

Εάν αυτό σημαίνει τελικά κάτι. Οι επενδυτές προβληματίζονται αλλά έρχονται και θετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2021 που δείχνουν ότι οι «εθνικοί πρωταθλητές» παραμένουν ισχυροί.

Ασχέτως εάν κάποιοι μετακόμισαν τις φορολογικές τους έδρες. Ας τα βλέπουν οι κυβερνήσεις αυτά.

Eurobank

Mόνο η μετοχή της Eurobank έδειξε σημάδια αντοχής στις τραπεζικές πιέσεις. Υποχώρησε μόλις 0,84% και παρέμεινε πάνω από το 1 ευρώ.

Είναι η πρώτη τράπεζα που κατέβασε σε μονοψήφιο ποσοστό τα NPLs το 2021 και εξετάζει να μοιράσει μέρισμα από τα (όποια) κέρδη χρήσης 2022.

Titan International: Μεγέθη-ρεκόρ το 2021 στις ΗΠΑ

Το 2021 σημειώθηκε ανάπτυξη σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος Τιτάν. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις σημείωσαν επίπεδα-ρεκόρ χάρη στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, η οποία ενισχύεται από τις υγιείς μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Η ελληνική αγορά εξακολούθησε να καταγράφει θετικές επιδόσεις, ενισχύοντας περαιτέρω την πεποίθηση ότι η ζήτηση βρίσκεται πλέον σταθερά στην ανοδική τροχιά του οικονομικού κύκλου.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη πέτυχε δυναμικές επιδόσεις. Οι επιδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου γύρισαν σε θετικό πρόσημο, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης και στα καλύτερα επίπεδα των τιμών στην Αίγυπτο. Παράλληλα στην Τουρκία, παρά το ασταθές οικονομικό κλίμα, ο Όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών.

Τέλος, οι δραστηριότητες στη Βραζιλία συνέχισαν να σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη. Το καλύτερο όμως το φύλαξε στο τέλος για τους επενδυτές. Την επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ/μετοχή.

Viohalco: Κύκλος εργασιών που αντιστοιχεί στο 3% του ελληνικού ΑΕΠ

Ο όμιλος Viohalco εξελίσσεται στον μεγαλύτερο ελληνικό βιομηχανικό όμιλο, παρά το γεγονός ότι η έδρα είναι στις Βρυξέλλες. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5,375 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 40% έναντι των 3,850 δισ. ευρώ το 2020. Περίπου 3% του ελληνικού ΑΕΠ. 

  • Ισχυρό ενοποιημένο EBITDA το οποίο ανήλθε σε 514 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 80% έναντι του 2020.
  • Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA (α-EBITDA) διαμορφώθηκε στα 426 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 45% (2020: 294 εκατ. ευρώ).
  • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 276 εκατ. ευρώ, έναντι 59 εκατ. ευρώ το 2020.
  • Οι συνεχείς επενδύσεις για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε συνδυασμό με τη συνετή διαχείριση κόστους ενίσχυσαν την αποδοτικότητα και στήριξαν τη βελτιωμένη κερδοφορία

Η τιμή υποχώρησε πάντως έντονα χθες. Ίσως φταίει και το χαμηλό μέρισμα (0,10%) που θα μοιράσει.

Profile

Mε μεγάλη εξωστρέφεια η Profile δείχνει λύσεις-κλειδιά σε τράπεζες για τον υπολογισμό και την κάλυψη σε NPLs και NPEs.

Η Profile Software, διεθνής εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, παρουσιάζει τη νέα αναβαθμισμένη έκδοση του RiskAvert, με την προσθήκη νέων λειτουργιών κάλυψης των εποπτικών απαιτήσεων για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPE Backstopping), καθώς και για τoν Επιτοκιακό Κίνδυνο στο Τραπεζικό Χαρτοφυλάκιο (IRRBB).

Space Hellas

Ένα καλό έργο πήρε η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά τη διενέργεια διαγωνισμού, ανέθεσε στην ένωση εταιρειών Space Hellas και Radiant Technologies την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Πρόκειται για ένα κινητό ψηφιακό μουσείο που δίδει έμφαση σε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, κάνοντας χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων/εφαρμογών.

Η σύμβαση του έργου, τιμήματος 1.967.880 ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Intralot

Στη Βρετανία περίμενε το μεγάλο συμβόλαιο για λοταρία, στο Μαρόκο ανανέωσε για ένα ακόμη χρόνο με την κρατική εταιρεία στοιχηματισμού.

Η Intralot επέκτεινε το τρέχον συμβόλαιο της Intralot Maroc, θυγατρικής του Ομίλου Iintralot που λειτουργεί ως προμηθευτής τυχερών παιχνιδιών στο Μαρόκο, με τη La Marocaine Des Jeux et des Sports, την κρατική λοταρία αθλητικού στοιχηματισμού και άλλων τυχερών παιχνιδιών του Μαρόκου, για ένα επιπλέον έτος· το συμβόλαιο πλέον λήγει στις 31.12.2023.

JP Morgan: Προοπτικές ανόδου 38%, αλλά με «ουδέτερη θέση»!

«Ήξεις αφήξεις» από τον αμερικανικό οίκο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Παρότι βλέπει προοπτικές ανόδου 38% στον Γενικό Δείκτη, εντούτοις διατηρεί ουδέτερη θέση (neutral).

Η JP Morgan στη στρατηγική της για τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ), παρότι θέτει την Ελλάδα ως μια από τις ελκυστικές αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CEEMEA), διατηρεί ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές.

Από την άλλη ωστόσο, το περιθώριο ανόδου που θέτει για την ελληνική αγορά είναι 38%, με βάση τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις που υιοθετεί η αμερικανική τράπεζα, το οποίο είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των αγορών που εξετάζει.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ