Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ποιος «τροφοδοτεί» την Ελλάκτωρ - Νέα μέτρα και μετοχές ενέργειας

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μετά το προχθεσινό χρηματιστηριακό «πάρτι» στις αμερικανικές αγορές, χθες ήρθε το hangover που ισοστάθμισε την άνοδο της Τετάρτης.

Αιτία (ή μάλλον αφορμή) τα στοιχεία της απασχόλησης που είναι χαμηλότερα απ’ αυτά που περίμεναν οι αγορές. Αιτία είναι ότι οι αγορές φοβούνται βάσιμα για πιθανή είσοδο των ΗΠΑ σε φάση ύφεσης.

Οι πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων εκτινάσσουν τις αποδόσεις τους. Ανησυχητικό και αυτό.

Ευρωπαϊκές αγορές

Είχαν καλή διάθεση μέχρι που άνοιξαν οι αμερικανικές αγορές. Μετά ήρθαν απανωτές πωλήσεις, κυρίως από αμερικανικά χαρτοφυλάκια που έχουν αυξημένες θέσεις στην Ευρώπη (ειδικά στα 5 μεγαλύτερα χρηματιστήρια).

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι δύο μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία) θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις το 2022.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Εντελώς αδύναμο το ελληνικό χρηματιστήριο. Όχι μόνο δεν κατάφερε να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης στα υψηλά ημέρας στις 914 μονάδες, αλλά σταδιακά διόρθωσε προς τις 900 όπου και παρέμεινε για δύο ώρες, πριν έρθει το τελικό «χώσιμο».

Ο Γ.Δ. έσπασε και τη στήριξη των 890 μονάδων και βρέθηκε στις 888 μονάδες. Αν δεν ανακάμψει σήμερα, τότε οι 860 μονάδες είναι ορατές. Δεν ήταν η πτώση που τρόμαξε, αλλά κυρίως η έλλειψη αντίστασης, ειδικά από δεικτοβαρή blue chips

Μετοχές ενέργειας: Πώς θα υπολογιστούν οι υπεραξίες

Οι επενδυτές (κυρίως τράπεζες) είχαν πληροφορηθεί τους βασικούς άξονες του προγράμματος της κυβέρνησης για την εξομάλυνση του ενεργειακού κόστους και ότι αυτοί θα περιελάμβαναν και έκτακτη φορολόγηση των -όποιων- υπεραξιών προκύψουν από τις ανατιμήσεις.

Ακούγοντας αργότερα (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης) τα μέτρα, προφανέστατα εννοούνται τα κέρδη που έχουν προκύψει ΜΕΤΑ από τον υπολογισμό της αύξησης του κόστους.

Αν οι ανατιμήσεις ανέρχονται στο κόστος προμήθειας, τότε προφανέστατα η φορολογία θα είναι ελάχιστη.

Μυτιληναίος

Ήταν από τις μετοχές που δέχθηκαν τα πρώτα χρηματιστηριακά πυρά εξαιτίας του γεγονότος ότι «έγραψε» σημαντικά κέρδη το α’ τρίμηνο 2022.

Όμως επειδή ισχύει αυτό που σας γράψαμε παραπάνω (μετοχές ενέργειας), ίσως τελικά οι επιπτώσεις στον όμιλο να είναι μικρότερες. Περιμένουμε να δούμε την πορεία της μετοχής στη σημερινή συνεδρίαση.

ΔΕΗ

Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η ΔΕΗ. Η μετοχή της συνέχισε την καθοδική πορεία της και αγγίζει τα 7 ευρώ.

Εδώ θα δούμε πώς θα αντιδράσουν τα ξένα funds που έχουν τοποθετηθεί με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 9 ευρώ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η προσφορά τίτλων που βγήκε απορροφήθηκε άμεσα και η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισε με μικρές απώλειες.

Θα δούμε κατά τη σημερινή συνεδρίαση πώς θα αντιδράσει απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

ΟΠΑΠ

Από τις μετοχές που συγκράτησαν την τιμή τους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η πτώση για τον ΟΠΑΠ ήταν μικρή και αυτό μάλλον αποδίδεται ότι υπάρχει μπροστά η διανομή του υψηλού μερίσματος.

Αυτό ίσως ενθαρρύνει και αγορές για κάποιους.

ΑΛΟΥΜΥΛ

Η ΑΛΟΥΜΥΛ συνεχίζει να βαδίζει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, ανταποκρινόμενη με απόλυτη επιτυχία στις πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τα μη ελεγμένα, βασικά οικονομικά μεγέθη του α' τριμήνου 2022 του Ομίλου, έχουν ως εξής:

  • Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 51,2%, ανερχόμενος στα €97,5 εκατ. έναντι €64,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2021.
  • Αύξηση λειτουργικών κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 96,5%, ανερχόμενα στα €19,9 εκατ. έναντι €10,1 εκατ. συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
  • Αύξηση προ φόρων κερδών κατά 179,4%, ανερχόμενα στα €15,6 εκατ. έναντι €5,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Ideal Holdings

Η εταιρεία «IDEAL HOLDINGS A.E.» ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 05.05.2022 υπογράφηκε μεταξύ της Εταιρείας και της ομολογιούχου δανείστριας τράπεζας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ το Πρόγραμμα Εκδόσεως Κοινού Ομολογιακού Δανείου μετά Συμβάσεων Κάλυψης και πρωτογενούς διάθεσης και Ορισμού Διαχειριστή Πληρωμών και Εκπροσώπου των Ομολογιούχων Δανειστών, ονομαστικής αξίας έως του ποσού των 11.000.000 ευρώ, με ιδιωτική τοποθέτηση.

Η διάρκεια του δανείου είναι τριετής, με δυνατότητα από την Εταιρεία διετούς παράτασης και σκοπός του είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω αποκτήσεως νέων συμμετοχών είτε από την Εταιρεία είτε διαμέσου των θυγατρικών αυτής.

Jumbo: Aυξάνει το μέρισμα

Η διοίκηση του Ομίλου διαβεβαίωσε τους μετόχους-συνεταίρους ότι όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα, πρόθεσή της είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του 2021 και κατά το 2022, διανέμοντας συνολικά ποσό 0,77 ευρώ/ μετοχή.

Κατά συνέπεια, πέραν του μικτού ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή που αποφασίστηκε να διανεμηθεί τον Ιανουάριο του 2022, πρόθεση της διοίκησης είναι να διανείμει και το υπόλοιπο 0,3850 ευρώ ανά μετοχή και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής εντός του επόμενου διμήνου.

ΚΕΚΡΩΨ: Εχασε τη δίκη 34 ετών για τα οικόπεδα του Ψυχικού

Tελεσιδίκησε η περίφημη απόφαση για τα οικόπεδα του Ψυχικού (στα «ορεινά» κοντά στα Τουρκοβούνια) που ουσιαστικά εκκρεμούσε από τη δεκαετία του ’90 και ενίοτε γινόταν αντικείμενο και χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.

Χθες δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 747/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου (Γ’ Πολιτικό Τμήμα), η οποία, δικάζοντας κατ’ ουσίαν την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, δέχθηκε αυτήν και έκρινε αμετάκλητα έπειτα από έναν δικαστικό μαραθώνιο διάρκειας 34 ετών ότι το ενάγον Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο της επίδικης εδαφικής εκτάσεως, εμβαδού 242,25 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Δήμο Ψυχικού–Φιλοθέης, θέση Τουρκοβούνια, εκτός σχεδίου πόλεως και επιπλέον διέταξε την απόδοση της ως άνω έκτασης στο Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά από την απόφαση αυτή, η μετοχή κλείδωσε στο απόλυτο limit down (-30%) και με πολλές ανεκτέλεστες εντολές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Οι φήμες περί εισόδου της οικογένειας Βαρδινογιάννη στη θέση των δύο εφοπλιστών (Μπάκου, Καϋμενάκη) τροφοδοτούν την άνοδο της μετοχής.

Επειδή όμως η φήμη κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα, ίσως θα πρέπει να υπάρξει ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το θέμα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ