Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Εναρξη με οριακή άνοδο στις 807 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την έναρξή τους, με τους δύο μεγαλύτερους δείκτες (DAX και CAC) να ανεβαίνουν. Οι αμερικανικές αγορές σήμερα θα είναι κλειστές λόγω εθνικής εορτής (4η Ιουλίου) και λογικά οι όγκοι συναλλαγών θα είναι χαμηλότεροι παγκοσμίως. Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν υποστεί μία σημαντική διόρθωση και φαίνεται ότι σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης.

Η έναρξη του β' εξαμήνου θα δείξει εάν οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις (μετοχές και δείκτες) έχουν προσαρμοστεί στα μακροοικονομικά δεδομένα ή εάν υπάρχει συνέχιση της διορθωτικής κίνησης. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Eurostat που βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα (για την Ελλάδα ανεβαζουν τον πληθωρισμό στο 12% και τον μεσοσταθμικό πληθωρισμό της Ε.Ε στο υψηλό 20ετίας 8,6%) δείχνουν αυξητικές τάσεις ενώ υπάρχουν προσδοκίες στην Ελλάδα από την αύξηση των εσόδων του τουρισμού.

Στις 807 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης με οριακή άνοδο

Τις ευρωπαικές (ήπιες) ανοδικές τάσεις ακολουθεί ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας οριακή άνοδο στα πρώτα λεπτά συνεδρίασης της εβδομάδας και φτάνοντας στις 807 μονάδες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισε στις 805 μονάδες σπάζοντας τις στηρίξεις των 820 μονάδων αλλά δείχνοντας στήριξη στις 800 μονάδες. Η εβδομαδιαία υποχώρηση Γενικού Δείκτη ξεπέρασε το 3% και η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας θα δείξει εάν και κατά πόσον θα συντηρηθούν τα επίπεδα των 800-820 μονάδων ή θα κινηθεί χαμηλότερα από τις 800 μονάδες που θα είναι μία άκρως αρνητική εξέλιξη για τις εγχώριες χρηματιστηριακές εξελίξεις. Ο 'αδύναμος κρίκος' στην παρούσα συγκυρία είναι ο τραπεζικός κλάδος που έχασε όλα τα κέρδη της προηγούμενης ανάκαμψης. Επίσης οι συναλλαγές έχουν μειωθεί σημαντικά που εκλαμβάνεται είτε ως στάση αναμονής είτε ως προληπτικές πιέσεις ενόψει μίας δύσκολης συνέχειας.

Εάν ο τραπεζικός κλάδος καταγράψει μία μικρή άνοδο τότε αυτομάτως θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μία ανάκαμψη της αγοράς μέσα στην εβδομάδα πάνω από τις 820 μονάδες. Επίσης σε ότι αφορά τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές, ο ΟΤΕ έδειξε ανθεκτικότητα αλλά και αυξημένη μεταβλητότητα όπως επίσης και ο ΟΠΑΠ. Η μετοχή του Μυτιληναίου πλήρωσε το μέρισμα την Παρασκευή (1/7) και δείχνει να αναπροσαρμόζεται στα προηγούμενα επίπεδα. Παραμένει σε ανοδικό κανάλι ο κλάδος των πετρελαιακών-διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil) , η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχουν ενδιαφέρον λόγω επιχειρηματικών εξελίξεων, ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται Ιντρακατ, Ιντρακομ και Ιντραλοτ λόγω επιχειρηματικών εξελίξων (Ιντρακατ) και λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (Ιντραλοτ). Η ΔΕΗ έχει μεικτές τάσεις και δεν μπορεί να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια των 5,1-5,5 ευρώ , οι βιομηχανικές Cenergy, EΛΧΑ παρακολουθούνται και από εγχώρια και από ξένα επενδυτικά σχήματα, η Jumbo αυξάνει χρηματιστηριακούς ρυθμούς και πωλήσεις. Έντονη κινητικότητα υπάρχει για τους κλάδους real estate, υποδομών. Λόγω της θερινής συγκυρίας εγχώριοι επενδυτές εστιάζουν και σε μετοχές του κλάδου τουρισμού-μεταφορών. Επίσης αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην 'ένεση ρευστότητας' που δίνουν οι διανομές μερισμάτων και οι επιστροφές κεφαλαίων των εισηγμένων στους μετόχους τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ