Νέα
  • ΓΔ: 1172.19 +0.32%
  • Τζίρος: 64,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πορεία προς τις 1.130 μονάδες με rebalancing και εκτίναξη τζίρου

Πηγή: Eurokinissi

Η έναρξη της εβδομάδας για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε μία μεγάλη άνοδο του Γενικού Δείκτη προς τις 1.130 μονάδες (1.129,25 μονάδες), αντίστοιχη με την έντονα ανοδική κίνηση χθες (Καθαρά Δευτέρα) των ευρωπαϊκών αγορών -και εκτίναξη των συναλλαγών λόγω rebalancing του MSCI Standard αλλά και λόγω καθαρού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Κόντρα στο ρεύματα της πλαγιοκαθοδικής κίνησης στην Ευρώπη κινήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

To κύριο χαρακτηριστικό είναι η υπέρβαση και πάλι των 1.120 μονάδων και κλείσιμο κοντά στις 1.130 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης, με πολύ υψηλούς όγκους συναλλαγών (ενδεικτικά στις 16.45 ώρα Ελλάδος ξεπερνούσε ο τζίρος τα 112 εκατ. ευρώ), γεγονός που αποδίδεται και στο αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικά blue chips και στο rebalancing στον MSCI και αφορά ιδιαίτερα την μετοχή της Motor Oil και την μετοχή της Πειραιώς.

Βεβαίως, σε έντονο ανοδικό κανάλι παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ η μετοχή της Μυτιληναίος (βρίσκεται σε παρουσίαση στο Λονδίνο και ο κ. Μυτιληναίος έδωσε συνέντευξη στο CNBC το πρωί και ως προεδρος του Eurometaux) κινείται προς νέα υψηλότερα επίπεδα.

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν οι μετοχες του ΟΤΕ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, της ΔΕΗ και του Τιτάνα (Int) και της Ελλάκτωρ και της Motor Oil και της Πειραιώς.

Tράπεζες-Διυλιστήρια-Κατασκευαστικές

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.129,25 μονάδες με άνοδο 1,43%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 377,4 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 56 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,61%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,52%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών (Διυλιστήρια) με 3,6% , οι Τράπεζες με 3,13%, οι Χρηματοοικονομικές 2,69% και οι κατασκευαστικές (1,45%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,54%), Εμπορίου (0,57%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,31%), Πρώτων Υλών (-0,2%).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς , Motor Oil, ΕΤΕ, Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, Eurobank.

Ανακάμπτει η Wall street - «Γύρισαν» οι ευρωπαϊκές αγορές

Oι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά και άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τις πτωτικές τάσεις που είχαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Άλλες γύρισαν θετικές και άλλες περιόρισαν τις αρχικές τους απώλειες.

Η παγκόσμια χρηματιστηριακή κοινότητα περιστρέφεται πέριξ 3 θεμάτων. Τον πληθωρισμό, την πορεία των επιτοκίων και την ανάπτυξη.

Οι ειδήσεις που βγήκαν σήμερα σχετικά με τον πληθωρισμό σε δύο μεγάλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης (Γαλλία, Ισπανία) δείχνουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο ενώ φαίνεται ότι δύο σκανδιναβικά κράτη όπως η Φιλανδία και η Σουηδία είναι πολύ κοντά σε ύφεση.

Ωστόσο, οι απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών ήταν ελεγχόμενες (παρά τις αρνητικές ειδήσεις). Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX κατέγραφε οριακή υποχώρηση , ο γαλλικός CAC (-0,16%), o ιταλικός MIB αυξανόταν κατά 0,4%

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ