Νέα
 • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
 • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Καγκελάριος: Οι «φιλοδοξίες» της Intrakat, η επιστροφή της Αβαξ και η... θεαματική Dimand

Πηγή: Eurokinissi

Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και στις ΗΠΑ, η απασχόληση αυξάνεται και οι πιθανότητες για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων (της τάξης του 50 μ.β.) μειώνονται. Τι άλλο θέλουν οι χρηματιστηριακές αγορές για να κινηθούν ανοδικά...

Ο Dow Jones επαναπροσεγγίζει τις 34.000 μονάδες, ο S&P 500 τις 4.200 μονάδες και ο Nasdaq ξεπέρασε τις 12.100 μονάδες.

Με εξαίρεση τον τεχνολογικό Nasdaq, ο οποίος απέχει αρκετά από τα υψηλά του, οι άλλοι δύο δείκτες βρίσκονται σε ακτίνα 10% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Λέτε να μην δούμε τον «Αρμαγεδδώνα» που προέβλεπαν κάποιοι; Eίναι αρκετά νωρίς για προβλέψεις.

Ευρωπαϊκές αγορές: Συνέχισαν ανοδικά αλλά με ηπιότερο ρυθμό

Τον ανοδικό δρόμο συνεχίζουν από την αρχή Απριλίου και οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Χθες ξεκίνησαν με μικρές τάσεις αλλά σταδιακά οι περισσότερες γύρισαν θετικές.

Ακόμη και ο ιταλικός MIB, που κατέγραφε πτώση από την έναρξη της συνεδρίασης, στο τέλος παραλίγο να γυρίσει θετικός και αυτός.

ΕΚΤ: Οι μάχες «Βορείων-Νοτίων» για τα επιτόκια συνεχίζονται

Τα παλιά στρατόπεδα (Βορείων- Νοτίων) ξαναζωντάνεψαν. Οι περισσότεροι αναλυτές, κυβερνητικοί και επενδυτές ζητούν μικρές αυξήσεις επιτοκίων (της τάξης του 25 μ.β.) τον Μάιο με εξαίρεση την πλευρά Γερμανίας-Ολλανδίας- Αυστρίας και λοιπών φιλικών μελών που θέλουν συνέχιση της «σκληρής γραμμής» με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Στην προηγούμενη κόντρα επικράτησαν οι «σκληροί» και η κα Λαγκάρντ προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων με σκληρή ρητορική. Τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσουν οι Βόρειοι

ΧΑ: Ο στόχος των 1.100 μονάδων επετεύχθη

Oι 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις από τις 29 Μαρτίου μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη έφεραν τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά των 1.020-1.030 μονάδων στις 1.102 μονάδες με μία άνοδο 7%.

Για να συμβεί αυτό είχαμε έναν καταιγισμό θετικών ειδήσεων (μακροοικονομικών και μικροοικονομικών), καθώς και αυξημένες εισροές κεφαλαίων, όχι μόνο από ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά κυρίως από Έλληνες μικροεπενδυτές. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τις χρηματιστηριακές.

Motor Oil: Θετικές οι προοπτικές και για το 2023

Ερωτώμενος από τους αναλυτές για τις προβλέψεις για το 2023, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Motor Oil κ. Τζαννετάκης ανέφερε ότι ο τομέας της διύλισης συνεχίζει να είναι θετικός και δυνατός, οι πωλήσεις καυσίμων δυνατές, με μερίδιο αγοράς σε καλά επίπεδα, τα margins σε πολύ αυξανόμενα επίπεδα, κοντά στον μέσο όρο του 2022 και στον τομέα της προμήθειας ενέργειας συνεχίζεται η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς, ξεπερνώντας το 5% στα τέλη Μαρτίου.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το margin της διύλισης, ο κ. Τζαννετάκης δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δώσει guidance, καθώς το διεθνές περιβάλλον, όπως είπε, παραμένει ρευστό «και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Το capex του ομίλου για το 2023 είναι αυξημένο σε σχέση με το 2022, φθάνοντας τα 270 εκατ. ευρώ, έναντι 255 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού προορίζεται για νέα έργα υποδομών στον τομέα της διύλισης (νέα μονάδα διάσπασης προπυλενίου, νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης κ.λπ).

Intrakat: «Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη»

Μεγάλη άνοδο και με αυξημένους όγκους συναλλαγών για την μετοχή της Intrakat, που πλέον θέλει να αποδείξει ότι γίνεται ο «Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη» στον κατασκευαστικό κλάδο.

Έχει όλο τον χρόνο να το αποδείξει, αφού ενσωματώσει και τις κατασκευαστικές δραστηριότητες του Ακτωρα.

Αβαξ: Ανεβάζει και αυτή στροφές

Η Αβαξ επανέρχεται δριμύτερη με σημαντική άνοδο και αυξημένες συναλλαγές. Οι διάφορες φήμες που κατα καιρούς την φέρνουν να εξαγοράζεται είτε από τον Μυτιληναίο είτε από άλλες κατασκευαστικές διαψεύδονται.

Ο όμιλος έχει ορθοποδήσει και πλέον βιώνει μία νέα ισχυρή αναπτυξιακή πορεία.

Aegean: Μικροδιορθώσεις για τοποθετήσεις νέων εγχώριων κεφαλαίων

Οι διορθωτικές κινήσεις στην Aegean θεωρούνται ωφέλιμες, γιατι επανατοποθετούνται περισσότερα νέα εγχώρια κεφάλαια.

Η μετοχή βρίσκει αντίσταση στα 8 ευρώ, αλλά μπορεί εύκολα να κάνει την υπέρβαση, εάν όλα πάνε καλά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τις εκλογές.

Dimand: Θεαματική αύξηση μεγεθών το 2022

Η Dimand παρουσίασε το 2022:

 • Αύξηση κατά 53% της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων και των επενδύσεων σε κοινοπραξίες του Ομίλου από 87,8 εκατ. Ευρώ την 31.12.2021 σε 134,3 εκατ. την 31.12.2022.
 • Αύξηση του κύκλου εργασιών του Ομίλου κατά 55% σε 10,6 εκατ. και του λειτουργικού κέρδους κατά 17% σε 7,1 εκατ.
 • Σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του Ομίλου, και μείωση του κόστους δανεισμού από 19,1% σε 3,2%.
 • Περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας του Ομίλου

Πιο αναλυτικά, την 31.12.2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο Όμιλος (μέσω της Εταιρείας, θυγατρικών και κοινοπραξιών – AuM) περιλαμβάνει 19 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτών χρήσεων.

Η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους την 31.12.2022 ανερχόταν σε περίπου 915,2 εκατ. (31.12.2021: 15 επενδυτικά έργα με GDV 524,3 εκατ.).

ΑΧΙΑ Numbers Μαρτίου 2023: Στο 63,91% οι ξένοι επενδυτές

Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIA Numbers Μαρτίου 2023 (στατιστική υπηρεσία Χρηματιστηρίου), διαμορφώθηκε ως εξής:

 • Δημιουργήθηκαν 1.343 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών , σε σχέση με 1.321 νέους λογαριασμούς τον Φεβρουάριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας2 στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν 1,77 δις (2,81% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου.
 • Η Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα 65,89 δις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,74%, σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου (70,66 δις). Η Αξία Συναλλαγών για τον Μάρτιο 2023 έφτασε τα 2.597,43 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 1,45% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 2.560,32 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο 2022 που η αξία συναλλαγών ήταν €2.011,68 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 29,12%.
 • Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους 62,30 εκατ. κατά το μήνα Μάρτιο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους 62,30 εκατ. τον Μάρτιο.
 • Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,91% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,09% για τους Ημεδαπούς.
 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ