Νέα
  • ΓΔ: 1269.53 +0.38%
  • Τζίρος: 90,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η πρόταση για μεγάλα σορταρίσματα, η «προαγωγή» της Cenergy και οι τράπεζες

Πηγή: Eurokinissi

Σε πτωτικό momentum κινούνται εδώ και 3 εβδομάδες οι ξένες αγορές σε Αμερική και Ευρώπη. Οι 3 βασικοί λόγοι είναι ότι έχουν αντιληφθεί ότι θα έχουμε σειρά ισχνών εταιρικών αποτελεσμάτων (χρήσης 2022) αλλά και α’ τριμήνου 2023, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων πριν επιτευχθεί ο στόχος του 2% πληθωρισμού (σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη) και τα ξένα funds ετοιμάζονται για την έξοδο του Μαΐου «sell in May and go away», όπως λένε.

Για να μην πανικοβληθούμε όμως, ο δείκτες (ειδικά στην Ευρώπη) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τα τριμαρίσματα των μετοχών.

JP Morgan-Βank of America: Πουλήστε... Ευρώπη

Για μεγάλα σορταρίσματα στις ευρωπαϊκές μετοχές προειδοποιούν ή και συστήνουν οι δύο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών στο Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές εμμένουν στις δυσοίωνες προοπτικές τους για το υπόλοιπο του 2023, χωρίς να πείθονται από τη μέχρι στιγμής άνοδο του Stoxx 600 κατά 10%.

Ο δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει στις 450 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το μέσο όρο 15 προβλέψεων σε έρευνα του Bloomberg, που μεταφράζεται σε πτώση 4% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

«Η νομισματική πολιτική "έσφιξε" με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, γεγονός που οδηγεί σε απότομη επιδείνωση των πιστωτικών και νομισματικών συνθηκών», δήλωσε η αναλύτρια της Bank of America, Milla Savova.

Οι αναλυτές της BofA αναμένουν ότι οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων κερδών θα ενισχύσουν τους αντίθετους ανέμους, μειώνοντας τον στόχο τους για το τέλους του έτους για τον Stoxx 600 στις 410 μονάδες από τις 430 τον περασμένο μήνα, που μεταφράζεται σε πτώση περίπου 13% από εδώ και πέρα.

Για τη Sanova και την ομάδα της, το χαμηλό σημείο για τις μετοχές αναμένεται να έρθει στις αρχές του δ' τριμήνου, οδηγώντας τον δείκτη μέχρι και τις 365 μονάδες.

XA: Εισαγόμενη πτώση αλλά και ανησυχία για τις εκλογές

Η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο προέρχεται από τις διορθωτικές κινήσεις στις ξένες αγορές κατά κύριο λόγο.

Ομως και οι εκλογές, παρά το γεγονός ότι είναι σε μικρότερη βαθμίδα κινδύνου σε σχέση με άλλα χρόνια, δημιουργούν το άγχος της ακυβερνησίας.

Το επόμενο διάστημα μέχρι τις 22 Μαΐου (επομένη εκλογών) θα έχουμε πλαγιοκαθοδικές τάσεις, ειδικά σε μετοχές που έχουν ήδη «τρέξει».

Γενικός Δείκτης: Στήριξη στις 1080 μονάδες εκτός αν…

Στη στήριξη στις 1.080 μονάδες του Γενικού Δείκτη έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Χτες μόλις υποχώρησε κάτω από τις 1.090 μονάδες, επέστρεψε οριακά πάνω απ’ αυτά τα επίπεδα.

Η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει εάν οι 1.080 μονάδες είναι ανθεκτικές ή θα κινηθούμε προς τις 1.050 σταδιακά μέχρι τις 21 Μαΐου.

S&P: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες δίνοντας τις ίδιες αξιολογήσεις

Τις θετικές εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες και την βελτίωση των μεγεθών τους τα τελευταία χρόνια έδειξε με την αναβάθμισή τους (outlook) η S&P.

Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε "ΒΒ-” από "Β+”, επιβεβαιώνοντας το "Β” για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας και διατηρώντας "σταθερές” τις προοπτικές της.

Για τη Eurobank, αναβάθμισε επίσης τη μακροπόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση στο "ΒΒ-” από "Β+”, επιβεβαιώνοντας το "Β” για τη βραχυπρόθεσμη, με "θετικές” προοπτικές.

Για την Εθνική Τράπεζα, ο οίκος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας στο "ΒΒ-” από "Β+”, διατηρώντας τις προοπτικές της τράπεζας "θετικές”, ενώ επιβεβαίωσε το "Β” για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς αναβάθμισε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητας στο "Β+” από "Β”, διατηρώντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο "Β”, με "θετικές” προοπτικές.

Cenergy: Εισέρχεται στον FTSE Large Cap

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εισέρχεται η Cenergy μετά «Βαΐων και Κλάδων». Η πιο εμφατική βιομηχανική παρουσία το 2022-2023.

Χθες ανακοίνωσε και νέα συνεργασία στο εξωτερικό.

Συγκαλεί την Τακτική Γενική Συνέλευση στις Βρυξέλλες όπου θα αποφασιστεί (με ιστορικά υψηλά κέρδη) και η διανομή του (αστρονομικού) μερίσματος 0,05 ευρώ / μετοχή.

Ωραία, θα έρθουμε στις Βρυξέλλες να φάμε και βάφλες…

Intrakat: Mεγάλες συμβάσεις ΣΔΙΤ σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού η υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ μεταξύ του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της κοινοπραξία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑIntrakatAKΤΩΡ Παραχωρήσεις». Η σύμβαση ύψους 276,8 εκατ. ευρώ αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και, ειδικότερα, του τμήματος Χερσονήσου – Μαλίων – Νεάπολης.

Είναι ένας υπερσύγχρονος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα ενισχύσει τη δυναμική του νησιού αφού θα συνεισφέρει σημαντικά στην ταχύτερη μετακίνηση των κατοίκων και των χιλιάδων τουριστών.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 21/4/23, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, ακόμα μία σύμβαση σύμπραξης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της κοινοπραξίας «Intrakat – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις». Η σύμβαση, ύψους 239,2 εκατ. Ευρώ (πλέον ΦΠΑ), αφορά στην κατασκευή και αναβάθμιση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και συγκεκριμένα, του τμήματος Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης.

Πλαστικά Θράκης: Εξαιρετικά αποτελέσματα συγκριτικά με το 2019

Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης εισήλθε στην μετά πανδημίας εποχή, παρουσιάζοντας ενισχυμένη κερδοφορία, σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, παρά το έντονα δυσχερές περιβάλλον που επικρατούσε το 2022.

Ο Κύκλος Εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε €394,4 εκατ., μειωμένος κατά 7,9% σε σχέση με τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους, οι οποίες ανήλθαν σε €428,4 εκατ. (με αντίστοιχη μείωση όγκου 5,5%). Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι ως συνέπεια της σημαντικής αύξησης των πωλήσεων που παρουσίασαν τα προϊόντα προστασίας από τον COVID-19 κατά τη χρήση του 2021,τα μεγέθη του 2022 δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με του 2021.

Κατά τη χρήση του 2022 επιτεύχθηκε σημαντική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, καθώς τα Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €32,1 εκατ. Εξαιτίας της ανωτέρω προαναφερόμενης αύξησης στα προϊόντα προστασίας από τον COVID-19, τα Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) το 2021 ήταν ασυνήθιστα αυξημένα στα €83,9 εκατ.

Αναλυτικότερα, από τα 32,1 εκατ. Κερδών προ Φόρων του 2022, τα 22,2 εκατ. αφορούν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, τα €5,3 εκατ. αφορούν πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία από τον COVID-19, ενώ διαμορφώθηκαν και έκτακτα χρηματοοικονομικά έσοδα ύψους 4,6 εκατ.

Συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι με το 2019, όπου υπάρχει άμεση συγκρισιμότητα, τα Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 166%, (22,2 εκατ. σε σχέση με 8,3 εκατ. το 2019), καταδεικνύοντας τη σημαντικά αυξημένη κερδοφορία, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά το 2022.

Αγαπάμε τα Πλαστικά Θράκης και το έχουμε γράψει πολλές φορές για το πόσο δυνατός βιομηχανικός όμιλος είναι, αλλά αυτή τη σύγκριση του 2022 με το 2019 (γιατί δεν βολεύει το 2021-2020) την θεωρούμε unfair.

Δούρος: Μεγάλα τα προβλήματα για την εταιρεία

Είχαμε χρόνια να ακούσουμε είδηση για την Δούρος και αυτή η δημοσίευση χθες δεν ήταν για καλό.

«Η εταιρεία ΔΟΥΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΑΕ, ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι λόγω ιδιαίτερων συνθηκών και δυσχερειών, δεν θα δημοσιεύσει εγκαίρως τις Οικονομικές Καταστάσεις της για την χρήση 1/1/2022-31/12/2022.».

Καταλάβατε νομίζω...

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ