Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Αναμένεται συνέχεια στο ράλι - Ποιοι παράγοντες το οδηγούν

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Με εβδομαδιαία άνοδο που άγγιξε το 8% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και πολύ μεγαλύτερη σε επιμέρους μετοχές, το ελληνικό χρηματιστήριο δημιουργεί νέες προοπτικές για ράλι μέχρι τις επόμενες εκλογές αλλά και νέα επίπεδα κινδύνου. 

Με άνοδο 31,3% από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να διευρυνθεί εάν το διεθνές κλίμα βελτιωθεί.

Εβδομαδιαία άνοδος 7,87% του Γενικού Δείκτη

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μία εβδομάδα που δείχνει ξεκάθαρα ότι προεξοφλείται πως θα υπάρξει κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αυτό «γιόρτασε» το ελληνικό χρηματιστήριο με την άνοδο από τα επίπεδα των 1.030 μονάδων προς τις 1220 μονάδες.

Το δεύτερο που έδειξε η προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι δημιουργήθηκε μία τεχνική βάση στήριξης πέριξ των 1190-1200 μονάδων για διορθωτικές κινήσεις κατά τον επόμενο μήνα μέχρι και τις εκλογές του Ιουνίου.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα εκτινάχθηκε στα 200 εκατ. ευρώ ενώ από την αρχή του χρόνου έχει αυξηθεί στα 106 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.220 μονάδες με +1,54% - Eβδομαδιαία άνοδος 7,82%

Τράπεζες- ΔΕΗ-Μυτιληναίος έφεραν την άνοδο

Η έντονη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη προήλθε κυρίως από τις τράπεζες (13,64% την προηγούμενη εβδομάδα), την Κοινή Ωφέλεια, λέγε με ΔΕΗ  (14,83%), το Real Estate (12,72%) και τις Πρώτες Ύλες (11,74%). 

Ο μοναδικός κλάδος που διόρθωσε ήταν τα τρόφιμα-ποτά (-3,55%) δηλαδή η Coca Cola HBC η οποία όμως είχε κάνει μεγάλο ράλι της τάξης του 18% περίπου κατά το προηγούμενο διάστημα και βρήκε αντίσταση σα 30 ευρώ.  Να τονίσουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει άνοδο από την αρχή του χρόνου 56,38% που είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο (σίγουρα στην Ευρώπη).

Χρηματιστήριο: Μετεκλογική έκρηξη - Στο +6,09% ο ΓΔ με γενικευμένο ράλι και υψηλό τζίρο

Στήριξη από τα αποτελέσματα

Εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις ήταν τα εταιρικά αποτελέσματα που στήριξαν τις μετοχικές αποτιμήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ιστορικά υψηλά αποτελέσματα 2022 και α' τριμήνου 2023 οδήγησαν σε ιστορικά υψηλά αποτιμήσεων σε μετοχές όπως των Μυτιληναίος, Autohellas, Cenergy, Jumbo κά. 

Επίσης βλέπουμε σημαντικές κινήσεις σε εταιρικούς μετασχηματισμούς. Εκτός από την Ιντρακάτ, εταιρικό μετασχηματισμό έχει και η Autohellas, η Μοτοδυναμική και άλλες ενώ εταιρείες υποδομών (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ) αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς.

Αν θέλουμε να εστιάσουμε σε δύο μετοχές που βρίσκονται σε καθαρά ανοδικό momentum είναι η ΔΕΗ που πλέον έχει ανοίξει δρόμο για τα 9,5 ευρώ και η ΕΧΑΕ που έπιασε τα επίπεδα των 5 ευρώ και φιλοδοξεί (βάσει τζίρων του χρηματιστηρίου) να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα. 

Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ, η μετοχή δείχνει ότι αργά μεν αλλά σταθερά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχει τρέξει σε σχέση με τα υπόλοιπα blue chips οπότε μπορεί εύκολα να επιλεγεί από ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια με μικρότερο ρίσκο. 

Επίσης τα αποτελέσματα α' τριμήνου του ΟΠΑΠ ήταν πολύ θετικά και σε συνδυασμό με την μερισματική του απόδοση (θα μοιράσει μέρισμα μέσα στον επόμενο μήνα) οδήγησαν την μετοχή του ΟΠΑΠ πάνω από τα 16 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Θεαματική αύξηση κερδών το β' τρίμηνο περιμένει η αγορά - Ποιοι είναι οι μοχλοί

Το β' τρίμηνο εξελίσσεται θετικά για τις εισηγμένες

Σε επίπεδο επιχειρηματικής πορείας και αποτελεσμάτων, το β' τρίμηνο εξελίσεται θετικά για τις εισηγμένες.  Με τον Ιούνιο να απομένει για να ολοκληρωθεί το β' τρίμηνο, οι εισηγμένες λειτουργούν σε περιβάλλον μείωσης επιτοκίων και ενεργειακού κόστους αλλά και αύξηση της ζήτησης σε κλάδους που σχετίζονται με τουρισμό και μεταφορές (Aegean, Αutohellas, Παπουτσάνης). Επίσης και οι εξαγωγές στο δίμηνο Απριλίου-Μαίου πάνε πολύ καλύτερα.

Εάν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις εγχωρίως και διεθνώς τον Ιούνιο, το β' τρίμηνο θα είναι ένα από τα καλύτερα τρίμηνα των τελευταίων ετών.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι του Ιουνίου

Αν και η αγορά προεξόφλησε μία ομαλή εξέλιξη και μία άμεση διακυβέρνηση από τον Ιούλιο, εν τούτοις δεν παύει «οι κάλπες να είναι άδειες», σύμφωνα με τη φράση του συρμού των πολιτικών αυτή την περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα αναβιώσει σε κάποιο βαθμό ο πολιτικός κίνδυνος και αυτό ίσως επηρεάσει και την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Μία μεγάλη άνοδος δημιουργεί και υψοφοβίες.

Οι ξένες αγορές ξεπέρασαν τα προβλήματα

Σε διεθνές επίπεδο, οι εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες. Στην Αμερική υπήρχε η πολιτική κόντρα για το χρέος ανάμεσα στη Δημοκρατική κυβέρνηση και την Βουλή των Αντιπροσώπων (Ρεπουμπλικάνοι) γεγονός που φόβισε τα χρηματιστήρια. Ωστόσο διαφάνηκε λύση και αυτό θα λειτουργήσει θετικά για τις αγορές.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία μπήκε σε (τεχνική) ύφεση αλλά και αυτό -με εξαίρεση την συνεδρίαση της Τετάρτης- δεν φάνηκε να φοβίζει ιδιαίτερα τις αγορές. Πλέον ίσως βελτιωθεί το κλίμα και έτσι θα κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ