Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Τα «εξαϋλωμένα» κέρδη των ΕΛΠΕ και το «ξεφόρτωμα» NPL's της Attica

Eυρωπαικά χρηματιστήρια: Ξεκίνησαν ανοδικά και έκλεισαν με απώλειες λόγω ανακοινώσεων Eurostat

Πολλή μεγάλη νευρικότητα χαρακτήρισε χθες τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Ξεκινησαν ανοδικά όπου και διατήρησαν θετικές μεταβολές στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων και τελικά έκλεισαν με σημαντικές υποχωρήσεις. Χθες βγήκαν τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού Αυγούστου. Αυτό ουσιαστικά οδηγεί σε βάσιμες σκέψεις ότι η αύξηση επιτοκίων θα κρατήσει για αρκετό διάστημα. Όμως περιμένουν τις επίσημες δηλώσεις της Madame Lagarde.

Ελληνικό Χρηματιστήριο : Ελεγχόμενη διόρθωση , μικρότερη των ευρωπαϊκών αγορών

Ως θετική κρίνεται η υποχώρηση του Γεν. Δείκτη κατά  (-1,72%) τον Αύγουστο. Ωστόσο οι τιμές στις αρχές και στα τέλη του μήνα δεν δείχνουν την μεγάλη μεταβλητότητα που υπήρχε στην χρηματιστηριακή αγορά καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Από τις 1.333 μονάδες υποχώρησε στις 1.263 μονάδες και μετά επέστρεψε στις 1.316 μονάδες για να κλείσει στις 1.312 μονάδες. Ένα τέλειο V που αφήνει πολλά ανοικτά ενδεχόμενα. H μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. Ευρώ αλλά είναι μάλλον 'μαγική εικόνα' αφού το ποσό αυτό διαμορφώθηκε κυρίως μετά το σημερινό relancing του MSCI που δημιούργησε συναλλαγές 454 εκατ. Ευρώ.

Γενικός Δείκτης : Μηνιαία μεταβολή -1,72% , μαζεύοντας τις απώλειες

Η μηνιαία μεταβολή του -1,72% που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης μάλλον κολακεύει την χρηματιστηριακή αγορά αφού στο μεγαλύτερο διάστημα οι απώλειες είχαν αγγίξει το -3%. Όμως η άνοδος την εβδομάδα που διανύουμε ουσιαστικά απορρόφησε τις απώλειες και επαναφέρε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.310 μονάδες. Κάτι αντίστοιχο συνέβη με τις ευρωπαικές αγορές που περιόρισαν τις απώλειες σε χαμηλά επίπεδα.

Viohalco : Πρώτη σε άνοδο τον Αύγουστο απο τις μετοχές του FTSE Large Cap

Eξαιρετικά αθόρυβα η μετοχή της Viohalco κατέγραψε άνοδο 5,9% τον Αύγουστο ενόσω εμείς παρακολουθούσαμε την πορεία των θυγατρικών της Cenergy και ΕΛΧΑ , οι οποίες και αυτές πήγαν καλά.  Όταν πάνε καλά 'οι κόρες' , κερδίζει και 'η μητέρα'.

Cenergy:  “Δεν την προλαβαίνουμε” στις συνεργασίες της. Νέα συνεργασία στη Γαλλία. Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την DEME Offshore, κορυφαίο εργολάβο στον κλάδο της υπεράκτιας ενέργειας, για την προμήθεια inter-array καλωδίων για το Eoliennes en Mer Dieppe Le Tréport (EMDT), ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γαλλία το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής της Μάγχης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Το EMDT OWF είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Ocean Winds, της Sumitomo Corporation και της Banque des Territoires.

H Hellenic Cables έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια των interarray καλωδίων 66kV και των σχετικών εξαρτημάτων που θα διασυνδέσουν τις ανεμογεννήτριες μεταξύ τους και θα τις συνδέσουν με τον υπεράκτιο υποσταθμό.

Noval Property : Υπεραξίες από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Θα στοχεύσει και σε τουριστικά ακίνητα 

Την 30η Ιουνίου 2023, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των εξήντα δύο (62) επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property διαμορφώθηκε σε 516 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30 εκατ. Ευρώ (αύξηση 6%) έναντι της εύλογης αξίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022 (486 εκατ. ευρώ).

Κατά το Α’ εξάμηνο 2023, η Noval Property, έχοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής της, συνέχισε την ανάπτυξη ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, μεταξύ άλλων στους τομείς των γραφείων, logistics, και κατοικιών, τα οποία θα πιστοποιηθούν κατά LEED. Μαθαίνουμε ότι η εταιρεία έχει εστιάσει και σε τουριστικά ακίνητα το τελευταίο διάστημα.

Μετοχές τεχνολογίας :  Μηνιαία ανοδος 5,27% για τον κλαδικό δείκτη. Πολυ καλό momentum  

Οι μετοχές τεχνολογίας βρέθηκαν σε πολύ ισχυρό momentum μέσα στον Αύγουστο και έδωσαν αρκετά κέρδη στους επενδυτές τους. Epsilon Net, Profile και Entersoft ξεχώρισαν για ακόμη έναν μήνα, δείχνοντας επενδυτική κατεύθυνση αντίστοιχη μ' αυτές του εξωτερικού. Πάντως και τα αποτελέσματά τους (α' εξαμήνου) είναι αρκετά καλά μαθαίνουμε.

Attica Bank : Επετεύχθη συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου NPL's  (Astir I)

Eπιτεύχθηκε  οριστική συμφωνία κατόπιν ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, για την πώληση του συνόλου του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Astir I, συνολικής λογιστικής αξίας 312 εκατ. με την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) Lousios Limited που ιδρύθηκε από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της AB CarVal Investors, L.P.

H AB CarVal Investors, L.P. αποτελεί διεθνή όμιλο με σημαντική εμπειρία σε διαχείριση πιστωτικών στοιχείων ενεργητικού και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση περί των 17 δισ..

Η ανωτέρω συναλλαγή θα έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα της Τράπεζας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται σε 17,8% (pro-forma) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η «παραμονή» της Attica στο Χ.Α, η «αγωνία» των ΕΛΠΕ και η «ανάσα» της Motor Oil

ΕΛΠΕ: Εξαϋλώθηκαν τα κέρδη στο β' τρίμηνο  λόγω της μείωσης των περιθωρίων διύλισης

Τα αποτελέσματα στο Β’ Τρίμηνο επηρεάστηκαν από τα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, ιδιαίτερα συγκρινόμενα με τα ιστορικά υψηλά της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η εξέλιξη αυτή περιόρισε τη βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα από τις καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις και την αυξημένη διαθεσιμότητα των 3 διυλιστηρίων. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών έφτασαν στους 3,95 εκατ. τόνους (+16%), με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 28%, αντιπροσωπεύοντας το 54% των συνολικών όγκων πωλήσεων. Αντίστοιχα, αυξημένη συνεισφορά είχαν και οι ΑΠΕ, καθώς, μέσα από τις επενδύσεις της τελευταίας διετίας έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκατεστημένη βάση και η παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα €7 εκατ. στο Β’ Τρίμηνο 2023 (2022: €524 εκατ.) και στα €162 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο 2023 (2022: €869 εκατ.). Η σημαντική μείωση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων αντικατοπτρίζει ευκρινώς την επίπτωση των τιμών και της αποτίμησης των αποθεμάτων ασφαλείας που καλείται να τηρεί και να χρηματοδοτεί η Εταιρεία. Συγκεκριμένα, η διαφορά εξ’ αυτού του λόγου, μεταξύ των δύο περιόδων ξεπερνά τα €700 εκατ., καθώς το Α’ Εξάμηνο 2023 ενσωματώνει ζημιές €197 εκατ. που αντιστρέφουν μέρος των €513 εκατ. που είχε η Εταιρεία ως κέρδη το Α’ Εξάμηνο 2022.

EΛΠΕ ΙΙ: Το πλάνο Vision 2025 περιλαμβάνει και εξαγορές στο εξωτερικό

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση του στρατηγικού πλάνου Vision 2025, ο Όμιλος επικεντρώνεται σε τέσσερεις άξονες: α) την αριστοποίηση λειτουργίας (operational excellence) σε όλες τις δραστηριότητες β) την επιτάχυνση στοχευμένης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και αποθήκευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και ανάπτυξη δεξιοτήτων καλύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης των μονάδων αυτών, γ) τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις βασικές δραστηριότητες πετρελαιοειδών, καθώς και δ) την περαιτέρω βελτίωση σε θέματα ESG.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: H «βουτιά» της Motor Oil, τα νέα ανοίγματα του Μυτιληναίου και το τραπεζικό review της Deutsche Bank

Τιταν : Μεγάλη μονάδα έτοιμου σκυροδέματος στο Ellinikon με  περιβαλλοντικές ευαισθησίες

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ συμβάλλει στην υλοποίηση του «The Ellinikon» με την υπερσύγχρονη μονάδα έτοιμου σκυροδέματος στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού, στην Αττική. Με τη βέλτιστη αλυσίδα εφοδιασμού τσιμέντου και αδρανών υλικών και τη νέα μονάδα, ο Όμιλος, πιστός στη δέσμευσή του για βιώσιμες κατασκευές, θα υποστηρίξει τους πελάτες του στην υλοποίηση ενός εκ των πλέον εμβληματικών έργων αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «ο TITAN συμβάλλει καθοριστικά στο «The Ellinikon» και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του έργου, συνολικά. Παρέχει καινοτόμα προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ειδικά σχεδιασμένες λύσεις, όπως επίσης και τεχνογνωσία για τη χρήση καινοτόμων υλικών και λύσεων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα, αξιοποιεί τη βέλτιστη, βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα, στοχεύοντας στην αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών και στην προμήθεια αδρανών υλικών από κοντινά λατομεία

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα