Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αναμονή των επενδυτών, ο παλιός καλός ΟΤΕ και τα «53αρια» της Μυτιληναίος

Eλληνικό χρηματιστήριο:  Δεν είναι τραγική η σταθεροποιητική κίνηση ούτε η μεταβλητότητα

Εάν θέλουμε να κρίνουμε ψύχραιμα την εβδομαδιαία εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο θα δούμε ότι ακολούθησε (όχι με τον ίδιο ρυθμό) την μεταβλητότητα των ευρωπαικών αγορών. 

Η οριακή υποχώρηση (-0,02%) του Γενικού Δείκτη (από Παρασκευή σε Παρασκευή) έδειξε μία υψηλή μεταβλητότητα που θεωρείται λογική στην παρούσα συγκυρία και έφερε λεφτά στους traders.

Ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα τεράστιο V , έφτασε στο peak του στις 1.320 μονάδες , δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και διόρθωσε προς τις 1.300 μονάδες.  Η Deutsche Bank μας ανακήρυξε πρωταθλητές μέχρι τούδε  ανάμεσα στις αγορές που παρακολουθεί αλλά αυτό δεν αρκεί.

Ξένες αγορές :  Υπέρβαση δεν γίνεται χωρίς τις ξένες αγορές

Αν θέλουμε να δούμε επίπεδα άνω των 1.330 μονάδων θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας στην Ευρωζώνη. Θα μπει η Γερμανία σε ύφεση; Θα συνεχίσει την άνοδο επιτοκίων η ΕΚΤ;  Αν ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας με ευνοικές  ίσως δούμε ένα παρατεταμένο year’s end story και τον Γενικό Δείκτη πολύ υψηλότερα των 1.350 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση , ψάξτε τις 1.250 μονάδες.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Τα «εξαϋλωμένα» κέρδη των ΕΛΠΕ και το «ξεφόρτωμα» NPL's της Attica

Ελληνικές τράπεζες : Συνηθίσαμε στις θετικές εκθέσεις και η αγορά θέλει νέα σενάρια

Βρείτε μου έναν έλληνα επενδυτή που δεν έχει βαρεθεί να ακούει τα θετικά σενάρια για τις ελληνικές τράπεζες. Έχουμε συνηθίσει τις εξαιρετικές κριτικές και ίσως αυτό είναι αρνητικό χρηματιστηριακά.  Ο κλάδος θέλει νέα σενάρια (αυτό της εξόδου του ΤΧΣ μάλλον δεν συγκινεί τόσο) προκειμένου να τρέξει στο τελευταίο 4μηνο. Ας δούμε πως θα αντιδράσει στις εξαγγελίες της ΔΕΘ και στις νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Το επιτοκιακό περιθώριο ‘άνοιξε’ ακόμη περισσότερο τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Οίκοι αξιολόγησης :  Στην τελική ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα. Πρώτα η DBRS και μετά η Moody’s

Αναμφίβολα οι δύο αξιολογήσεις της DBRS (8/9) και της Moody’s (15/9) ξεχωρίζουν ως γεγονότα στον μήνα που ξεκίνησε λόγω της μακροπρόθεσμης επίδρασης που θα έχουν στην οπτική των ξένων και τις εισροές που δυνητικά μπορούν να ενεργοποιήσουν προς τα ελληνικά αξιόγραφα.

Η δυναμική μιας τέτοιας εξέλιξης δεν θα αφήσει αδιάφορη την αγορά, τα θεμελιώδη θα αναθεωρηθούν ανοδικά από την μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου όπως και το κόστος δανεισμού θα τύχει κάποιας εξομάλυνσης με άμεσο αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές. Αν οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αγορά θα βρει χαμηλότερα σημεία ισορροπίας.

ΕΧΑΕ : Αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστοποίησε  ότι σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της Δημόσιας Πρότασης της "ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" προς τους μετόχους της "Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και σύμφωνα με τους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης & Υπολογισμού των δεικτών, οι μετοχές της εταιρείας "Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" θα αφαιρεθούν από τις συνθέσεις των δεικτών στους οποίους συμμετέχουν λόγω χαμηλής διασποράς (free float).

Οι μετοχές της εταιρείας αφαιρούνται από τις συνθέσεις των δεικτών και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας "CENTRIC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε." με συντελεστή στάθμισης (free float) 38% και συντελεστή capping 1.0.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η «παραμονή» της Attica στο Χ.Α, η «αγωνία» των ΕΛΠΕ και η «ανάσα» της Motor Oil

OTE :  Ανέβηκε και κράτησε και την αγορά κοντά στις 1300 μονάδες

Καλή συμπεριφορά και απόδειξη της επιδραστικότητάς του στην αγορά του έδειξε η μετοχή του ΟΤΕ κατά την προηγούμενη εβδομάδα.  Η μετοχή είχε μεν μεταβλητότητα αλλά σε κρίσιμες συνεδριάσεις κατάφερε να ανταπεξέλθει στις πιέσεις , εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή του από εγχώριους και ξένους επενδυτές και πλέον φλερτάρει με τα 16 ευρώ σε ορίζοντα εβδομάδας.  Ο παλιός καλός ΟΤΕ που ξέραμε όλοι στην χρηματιστηριακή κοινότητα.

ΟΠΑΠ : Ο ‘διόσκουρος’ (του ΟΤΕ) που ξεχώρισε χθες  μετά την τιμή στόχο της JP Morgan

Η μετοχή του ΟΠΑΠ είχε πολύ καλή τεχνική εικόνα κατά την προηγούμενη εβδομάδα. H χρονιά κύλησε αρκετά καλά μέχρι στιγμής και το τελευταίο τετράμηνο υπόσχεται (λόγω πολλών αθλητικών εκδηλώσεων) νέα αύξηση μεγεθών στο τέλος του χρόνου.  Η παρουσία του στο διαδικτυακό στοίχημα ενισχύεται περαιτέρω.  Η JP Morgan δίνει τιμή στόχο στα 19,5 ευρώ.

ΕΛΠΕ : Μετά την ψυχρολουσία των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου , η διοίκηση δίνει ελπίδες υψηλής κερδοφορίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας χθες στους αναλυτές κατά τη διάρκεια του conference call, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2023 θα είναι ακόμη ένα δυνατό οικονομικό έτος, λόγω των επιδόσεων που επιτεύχθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Θα είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά. Το 2022 η Helleniq Energy παρουσίασε προσαρμοσμένο EBITDA 1,601 δισ. ευρώ.

Μυτιληναίος :  Με θετικές εξελίξεις (βέλτιστο σενάριο) η Citi δίνει τιμή στόχο 53 ευρώ

Η Citi δίνει μία εξαιρετικά υψηλή τιμή στόχο για τον Μυτιληναίο, στα 53 ευρώ υπό την προυπόθεση ότι όλα τα θετικά σενάρια επαληθευτούν και ότι η εικόνα στις ξένες αγορές και οικονομίες θα είναι καλή , θα συμπληρώναμε εμείς.

Για το 2023 ο αναλυτής της CITI αναμένει EBITDA 1,005 δισ. ευρώ. Στο θετικό σενάριο ανεβάζει την τιμή στόχο στο επίπεδο των 53 ευρώ Η περαιτέρω αυτή αύξηση της τιμής-στόχου της μετοχής για τη CITI, θα μπορούσε να προέλθει είτε από μία πιθανή, ακόμα μεγαλύτερη, κερδοφορία το 2023 (άνω του €1δισ.), είτε από τη μεγαλύτερη συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα κερδοφορίας της Εταιρείας (δηλαδή RES EBITDA >€222m, που προβλέπει για φέτος η CITI). Πάντως προς το παρόν η μετοχή συσσωρεύει μεταξύ 35-36 ευρώ.  Έχουμε πολύ μέλλον ακόμη για να περάσει πρώτα τα 40 ευρώ και μετά τα 45 ευρώ.

Alpha Trust ΑΕΔΑΚ : Απορροφά την θυγατρική της

Eγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης  η συγχώνευση της Εταιρείας με την κατά 100% θυγατρική της εταιρεία με την επωνυμία "ALPHA TRUST ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" δια απορροφήσεως αυτής από την Εταιρεία.

To καλαντάρι της εβδομάδας που έρχεται

Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Την ίδια ημέρα αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα η πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στο τέλος της εβδομάδας, το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής, η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της σχετικά με το ελληνικό αξιόχρεο. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό. Επισημαίνεται τέλος ότι οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ