Νέα
  • ΓΔ: 1406.46 +0.98%
  • Τζίρος: 22,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ο χειρότερος Οκτώβριος της τελευταίας 5ετίας ωθεί τους επενδυτές στην έξοδο

Πηγή: AP

Ο χειρότερος Οκτώβριος της τελευταίας πενταετίας για την Wall Street, οδηγεί τους επενδυτές στην έξοδο.

Ολο το φάσμα των επενδυτών – από τα hedge funds έως τα αμοιβαία κεφάλαια – αποσύρουν χρήματα από τις μετοχές και οδηγούνται σε μία στάση που είναι, με βάση ορισμένους δείκτες, η πιο αμυντική εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων και οι σημαντικές απώλειες τον Οκτώβριο, που οδήγησαν τον δείκτη S&P 500 σε φάση διόρθωσης, με πτώση πάνω από 10% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι, έχουν κάνει διστακτικούς και τους παραδοσιακά αισιόδοξους που αγοράζουν στην πτώση της αγοράς.

Τα hedge funds σορτάρουν μετοχές

Οι έρευνες μεταξύ των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίων δείχνουν ότι μεγάλοι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους σε μετοχές σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν σημειωθεί στο χαμηλότερο σημείο της περσινής bear market.  

Τα hedge funds σορτάρουν μετοχές για έντεκα συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ οι θέσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι πολύ χαμηλότερες από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Το αν η τελευταία έξοδος των επενδυτών αποτελεί τον πρόδρομο μίας ανάκαμψης ή μίας μεγάλης περιόδου πόνου είναι το μεγάλο ερώτημα καθώς οδεύουμε προς τον Νοέμβριο.

«Είναι προβληματικό ότι μία τόσο βαθιά υποχώρηση της αγοράς δεν έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη βελτίωση» του κλίματος, δήλωσε επικεφαλής επενδύσεων της Leuthold Group.

Δύσκολα βρίσκονται αγοραστές

Δύσκολα βρίσκει κανείς αγοραστές, όταν πέφτουν οι τιμές, με τον S&P 500 να έχει μειωθεί πάνω από 1% σε πέντε συνεδριάσεις στον Οκτώβριο. Οι διακυμάνσεις του Nasdaq 100, ο οποίος αναμένεται να καταγράψει τον Οκτώβριο τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2018,  ήταν οι μεγαλύτερες από τον Μάρτιο.

Ερευνα της National Association of Active Investment Managers έδειξε ότι οι διαχειριστές χρημάτων μειώνουν την έκθεσή τους σε μετοχές στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2022.

Ο «δείκτης φόβου» της Wall Street, ο δείκτης διακύμανσης Cboe, παρέμεινε από τις 20 μονάδες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ είχα μείνει κάτω από το επίπεδο αυτό για περισσότερες από 100 ημέρες. Οι διακυμάνσεις των ομολόγων αποτελούν έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας για τους επενδυτές καθώς οι ημερήσιες μεταβολές 10 μονάδων βάσης για τις αποδόσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη άσκησαν μεγαλύτερη πίεση σε μία περίοδο που σφυροκοπούνται οι εταιρείες που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους για την κερδοφορία.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η άποψη ότι όλη αυτή η μιζέρια θα είναι τελικά θετική, με την έννοια ότι θα υπάρξει λανθάνουσα αγοραστική δύναμη όταν αντιστραφεί το κλίμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ