Νέα
  • ΓΔ: 1435.58 +1.06%
  • Τζίρος: 67,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η επιφύλαξη για ΟΤΕ, το 7αρι της ALPHA BANK, και το ξύπνημα της λιανικής

Ξένες αγορές:  Αφορμή ανόδου ήταν η NVIDIA. Αιτίες ήταν άλλες 

Με το στόμα ανοικτό μείναμε το πρωί όσοι βλέπαμε τους ευρωπαϊκούς δείκτες να εκτοξεύονται και να ξαναφτάνουν κοντα σε ιστορικά υψηλά (πχ DAX). Όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία απέδωσαν την άνοδο στα αποτελέσματα της NVIDIA η οποία αποτελεί ίσως την πλεον εμβληματική εταιρεία AI στον κόσμο, αφού άλλαξε αντικείμενο και από γραφιστικά και οθόνες πήγε στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι βασικοί λόγοι της εκτίναξης των ευρωπαικών χρηματιστηριακών αγορών ήταν κυρίως τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη (PMI) στη Γερμανία και η εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα μείνει σε ύφεση.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να δούμε μέσα στο α' εξάμηνο 2024 την μείωση των επιτοκίων και ο τρίτος λόγος ήταν ότι το 'ξύπνημα' της AI θα δημιουργήσει τεράστιες υπεραξίες και στις ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές.

Nasdaq : Σε ιστορικά υψηλά ο δείκτης τεχνολογίας στις ΗΠΑ 

Πολύ μεγάλη άνοδο λόγω της NVIDIA (θα την βαρεθήκατε να την ακούτε χθες) κατέγραψε και ο Nasdaq ο οποίος ξεπέρασε και τις 16.000 μονάδες. Ο μεσοσταθμικός πολλαπλασιαστής κερδών του δείκτη ξεπερνά το 25x.  Πίσω από την εταιρεία αυτή, υπάρχουν δεκάδες άλλες εισηγμένες που επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από την τεχνητή νοημοσύνη.

Alpha Bank : Πιθανή άνοδος κατά 7% στον S&P 500 το 2024  λόγω ... προεδρικών εκλογών 

Οι προεδρικές εκλογές του 2024, στις ΗΠΑ, αποτελούν, μαζί με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, τους σημαντικότερους καταλύτες για τις διεθνείς αγορές, στο έτος που διανύουμε. Η εκλογική διαδικασία αναμένεται να αναδείξει σημαντικές προκλήσεις, τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους υπευθύνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής εκτιμά έκθεση της Alpha Bank.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση (Presidential cycle still supportive of stocks, LPL Financial, Δεκέμβριος 2023), ανεξάρτητα από την έκβαση του αποτελέσματος, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 7%, κατά μέσο όρο, στα εκλογικά έτη από το 1952. 

Γενικός Δείκτης : Σταθεροποιητικός παρά το ενθουσιώδες περιβάλλον 

Μπορεί οι ευρωπαϊκές αγορές να έκαναν πάρτυ αλλά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε να ακολουθήσει. Ο Γενικός Δείκτης έμεινε πέριξ των 1.420 μονάδων λόγω των αντίρροπων τάσεων στα blue chips.  Ας κρατήσουμε ότι δημιουργεί μία βάση στήριξης και ότι οι συναλλαγές ήταν μεγάλες για  μία ακόμη φορά. Έτσι να γίνεται παιχνίδι. 

ΕΧΑΕ : Αναμένονται μεγάλα κέρδη στο α' τρίμηνο 2024. Η “λιανική” ξύπνησε 

Μίας και μιλάμε για συναλλαγές, η ΕΧΑΕ αναμένει πολύ μεγάλα κέρδη στο α' τρίμηνο 2024. Με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 110 εκατ. Ευρώ ευρώ κατά το α' δίμηνο , θα πρέπει να γίνουν πράγματα και θαύματα τον Μάρτιο για να μην βγουν λεφτά. Πάντως και τα μέλη της (χρηματιστές) είναι ικανοποιημένοι από τους τζίρους που καταγράφονται αφού η 'μαρίδα' ξύπνησε. Μπήκε στο ΔΑΑ , μπαίνει στα εταιρικά ομόλογα 

Eurobank: Στις 7 Μαρτίου θα ανακοινωθούν αποτελέσματα και θα είναι τα καλύτερα της τελευταίας 10ετίας 

Η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα Έτους 2023 και το Επιχειρηματικό Πλάνο 2024-2026 θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18:00. Η αγορά γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα καλύτερα της τελευταίας 10ετίας. 

► Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, το σύνδρομο του ελατηρίου και το νευρικό Χ.Α.

Tράπεζα Πειραιώς :  Αυξάνει κατά 25% την τιμή στόχο η Alpha Finance 

Σε ανοδική αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 4,90 ευρώ  από 3,92 ευρώ  προηγουμένως προχωρά η Alpha Finance, συνεκτιμώντας τις θετικές προοπτικές που αναπτύσσονται χάρη στη δυναμική τάση των εσόδων (που ωφελείται από το ευνοϊκό μίγμα καταθέσεων και τη ρευστότητα του ομίλου) και στη διαρκή προσπάθεια του ομίλου να ενισχύσει τα έσοδα που λαμβάνει από προμήθειες.

► Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Τα βαρίδια του Χ.Α., η διάψευση της DIMAND και το 30αρι της Coca Cola

Lavipharm : Ξεκινά παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης με την Tikun Olam 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ανακοινώθηκε χθες η έναρξη παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικής κάνναβης από την συνεργασία της Lavipharm την Τikun Olam. Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική θεραπευτική ουσία για τους πόνους (ρευματολογικούς, σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνιους) που θα μπορεί να πουληθεί μέσα από τα φαρμακεία στους ασθενείς.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο Υπουργός Υγεία Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι 'θέλουμε η Ελλάδα να γίνει χώρα εξαγωγών φαρμακευτικής κάνναβης'. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι έκανε λάθος που είχε αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε φέρει αυτός το νομοσχέδιο και ότι θα έρθουν και άλλες επενδύσεις στον κλάδο. 

OTE: Επιφυλακτικές οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για τα αποτελέσματα. Ψηλότερη τιμή στόχο τα 21 ευρώ από την Citi 

Η Citigroup επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά» με τιμή-στόχο τα 21 ευρώ ή άνω του 50% περιθώριο ανόδου. Το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να είναι σταθερό έως μειωμένο και κάτω από τα προηγούμενα επίπεδα των προβλέψεων.

Οι φόροι είναι το μοναδικό ζήτημα για το 2024. Με ένα υψηλότερο επίπεδο διανομής, η Citi πιστεύει ότι η υποστήριξη για τις μετοχές θα πρέπει να βελτιωθεί.

Ο ΟΤΕ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία εξόδου από τη Ρουμανία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για τη δημιουργία ταμειακής ροής. Η τράπεζα εκτιμά πολύ καλύτερη δυναμική τιμολόγησης στην αγορά το 2024, η οποία θα οδηγήσει σε συνεχή αύξηση των επιδόσεων της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα

Mυτιληναίος : Νέα βιομηχανική μονάδα στο Βόλο. Συμπληρωματική της μονάδας στη Ν. Ιωνία Βόλου 

H MYTILINEOS Energy & Metals ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής προηγμένων μεταλλικών κατασκευών με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων και την εκμετάλλευση όλων των πιθανών συνεργειών με την υπάρχουσα μονάδας στη Ν. Ιωνία του Βόλου.

Η περιοχή αυτή επιλέχθηκε, καθώς ήδη διαθέτει εξαιρετικές υποδομές, σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι και καλύπτεται πλήρως από δίκτυο φυσικού αερίου.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο νέο οικόπεδο καλύπτουν έκταση 10 στρεμμάτων και τέσσερις αίθουσες παραγωγής, ενώ το πλάνο αφορά στην κατασκευή δύο επιπλέον χώρων/αιθουσών παραγωγής που αναμένεται να καλύψουν οκτώ στρέμματα με ανυψωτική ικανότητα 20 τόνων.

Επιπλέον, η περιοχή των νέων εγκαταστάσεων, απέχει περί τα 4 χλμ. από την Νέα Ιωνία Βόλου και το υφιστάμενο εργοστάσιο, γεγονός που θα επιτρέψει τη δημιουργία σημαντικών συνεργειών στη λειτουργία των δύο μονάδων.

ΔΕΗ: Βγήκε απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την παλιά διαφωνία  με τον Μυτιληναίο. Εφετείο ή συμβιβασμός η νέα εξέλιξη ;  

Πρόκειται  μία παλιά  αντιδικία μεταξύ της ΔΕΗ και της Μυτιληναίος ΑΕ, παραγωγού αλουμινίου. Αυτή η αντιδικία αφορά το τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για την Μυτιληναίο ΑΕ, καθώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν ως προς το ύψος του εν λόγω τιμολογίου.

Στο πλαίσιο συνυποσχετικού διαιτησίας που υπέγραψαν στις 16 Νοεμβρίου 2011, τα δύο μέρη συμφώνησαν να αναθέσουν την επίλυση της διαφοράς τους στη μόνιμη διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στο εν λόγω διαιτητικό δικαστήριο ανατέθηκε η αποστολή να καθορίσει, βάσει των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν μεταξύ ΔΕΗ και Μυτιληναίος, ένα τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που να αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Μυτιληναίος και να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος που βαρύνει τη ΔΕΗ.

Με απόφαση της 31ης Οκτωβρίου 2013, το διαιτητικό δικαστήριο της ΡΑΕ καθόρισε το τιμολόγιο ενέργειας που ισχύει για τη Μυτιληναίο.

Η προσφυγή που άσκησε η ΔΕΗ κατά της διαιτητικής αυτής απόφασης απορρίφθηκε από το Εφετείο Αθηνών. Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, η ΔΕΗ υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι η διαιτητική απόφαση συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση, καθώς το καθορισθέν τιμολόγιο την υποχρέωνε να παρέχει στη Μυτιληναίο ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή χαμηλότερη από το πραγματικό κόστος 

CNL Capital : Μικρό ομολογιακό δάνειο μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 

Η CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ.-Δ.Ο.Ε.Ε. προχώρησε στις 22/02/2024 στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως €1.000.000,00), συνολικής διάρκειας δύο (2) ετών, το οποίο
καλύφθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Το ανωτέρω ομολογιακό δάνειο, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, έχει ως σκοπό την ενίσχυση της επενδυτικής στρατηγικής της CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ.-Δ.Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της και το καταστατικό της. 

ECOFIN : Να ενθαρρυνθούν οι μικροεπενδυτές να επιστρέψουν στις αγορές 

Στη Γάνδη του Βελγίου μεταβαίνει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του άτυπου Eurogroup και ECOFIN.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και χρηματοπιστωτικών αγορών.

Αργότερα την ίδια ημέρα, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ECOFIN, κατά την οποία η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνιο, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της και θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων.

Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της ενθάρρυνσης της συμμετοχή των μικροεπενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε συνδυασμό και με την ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης σε θέματα οικονομίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ