Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α: Στον ρυθμό του placement του ΤΧΣ στην Πειραιώς και των εταιρικών αποτελεσμάτων ξεκινά η εβδομάδα

Η εβδομάδα ξεκινά με την διαδικασία της διάθεσης των μετοχών που έχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και η οποία εν πολλοίς θα καθορίσει και την πορεία της μετοχής της Πειραιώς και την πορεία του τραπεζικού κλάδου και την ρευστότητα στη χρηματιστηριακή αγορά, αφού πρόκειται για μία διάθεση μετοχών που ξεπερνά τα 1,3 δισ. Ευρώ. 

Οι υπόλοιποι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την πορεία του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που ξεκινά, είναι οι ξένες αγορές που βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών (FED και ΕΚΤ) για τα επιτόκια με το σκηνικό , ειδικά για τη Ευρωζώνη, να έχει διαφοροποιηθεί επί τω βελτίω, και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Η ολοκλήρωση της προσφοράς το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα σημάνει και το τέλος της αναμονής για πολλά εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκια που κινήθηκαν συντηρητικά διακρατώντας δυνάμεις για να επιτύχουν ικανοποιητικό μερίδιο στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών.

Ενδεχομένως σημαντικό μέρος από αυτή την ρευστότητα να τοποθετηθεί εκ νέου σε ελληνικές μετοχές βάζοντας πλάτη σε μια δυνητική διόρθωση.

Και πλέον η ρευστότητα αυτή δεν μετριέται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια αλλά σε δις ευρώ. Ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2023, των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών και της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι μια πολύ ισχυρή συνθήκη ανόδου για τις επόμενες 15 ημέρες.

Σε αυτό το διάστημα στο εξωτερικό υπάρχουν μόνο τα στοιχεία της απασχόλησης την ερχόμενη Παρασκευή και ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στις 12 Μαρτίου τα οποία θα κρίνουν και την ετυμηγορία της FED για τα επιτόκια στις 20 Μαρτίου.

Μέχρι τότε όμως μεσολαβεί άπειρος χρηματιστηριακός χρόνος και το κυριότερο υπάρχει πλέον ένα πολύ ισχυρό μίγμα νέων για να υποστηρίξει μια αυτόνομη άνοδο στην εγχώρια αγορά.

►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Στις 1.425 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με οριακή άνοδο

Κεντρικές τράπεζες και επιτόκια

Οι χρηματιστηριακές αγορές (μετοχών και ομολόγων) έχουν προεξοφλήσει από τις προηγούμενες εβδομάδες ότι πιθανότατα να δούμε νωρίτερα τις μειώσεις επιτοκίων αφού ο μεσοσταθμικος πληθωρισμός Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 2,6% , δηλαδή κοντά στο 2% που είναι ο στόχος.

Αποτελέσματα Xρήσης

Σε ότι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, μέχρι το τέλος Μαρτίου πιθανότατα να ξέρουμε τα αποτελέσματα χρήσης των περισσότερων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και θα δείξουν που βρίσκεται η εταιρική κερδοφορία στους 'μεγάλους' επιχειρηματικούς ομίλους.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι τα αποτελέσματα χρήσης 2023 των τραπεζών είναι εξαιρετικά, ενώ ανοδικά κινούνται τα αποτελέσματα σε όλα τα μη χρηματοοικονομικά blue chips,όπως Μυτιληναίος, Jumbo Τιταν (Int), Coca Cola, EΛΠΕ, Cenergy, Μotor Oil, ΔΕΗ και λοιπές 'χρηματιστηριακές δυνάμεις'.

Aν οι κερδοφορίες για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θεωρείται ότι θα είναι αυξημένες έως και σε ιστορικά υψηλά, δεν συμβαίνει το ίδιο για τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Αυτό μένει να αποδειχθεί, αλλά δεν ενοχλεί την αγορά γιατί στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση το ποσοστό των ξένων επενδυτών δεν ξεπερνά το 12-13% της κεφαλαιοποίησής των εταιρειών.  

Η αύξηση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων υψηλής κεφαλαιοποίησης θα δώσει και αυξημένες μερισματικές αποδόσεις, οι οποίες για το ελληνικό χρηματιστήριο διαμορφώνονται στα επίπεδα των 3,5-4,5% μεσοσταθμικά (για όλη την αγορά).

Βέβαια υπάρχουν και μετοχές (ΟΠΑΠ, Motor Oil) που οι μερισματικές τους αποδόσεις θα αγγίξουν διψήφια επίπεδα.

Ο στόχος είναι να ξεφύγει πάνω από τις 1.430 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Το ορόσημο μία ανοδικής  πορείας είναι οι 1.468 μονάδες που είναι τα υψηλά 13 ετών (Απριλιου 2011) και απ' εκεί ανοίγει ο δρόμος για υπέρβαση των 1.500 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. 

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δούμε άμεσα υπέρβαση των 1.430 μονάδες και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. 

Στην αντίθετη περίπτωση (υποχώρηση Γενικού Δείκτη), οι 1.400 μονάδες αποδείχθηκαν μία ισχυρή στήριξη αλλά εάν σπάσει και αυτή, ο Γεν. Δείκτης αναμένει στήριξη στις 1.380 μονάδες.

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από την αρχή του χρόνου υπάρχουν και λίγες (38 εκατ. Ευρώ) εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά κεφάλαια εσωτερικού που επανεπενδύονται σταδιακά στην αγορά.

►Διαβάστε επίσης: X.A: Στις 1422,75 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση (-0,14%)

H ατζέντα της εβδομάδας

H Elvalhalcor παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.

Το πρωί της Τετάρτης η Optima Bank ανακοινώνει τα μεγέθη και μέρισμα για το 2023.

Το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου η Alpha Bank δημοσιεύει τα ετήσια αποτελέσματα της ενώ το απόγευμα ακολουθούν Eurobank και Autohellas.

Την ίδια ημέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023 ενώ το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για να αποφασίσει για τα επιτόκια της Ευρωζώνης.

Η εβδομάδα τελειώνει την Παρασκευή με την ετυμηγορία της DBRS η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτικό αξιόχρεο.

Τέλος επισημαίνεται ότι την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα