Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το θολό τοπίο στην Πειραιώς και η άνοδος των ΕΛΠΕ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Γερμανία: Αλλεπάλληλες παρατάσεις των lockdowns

Νέα -αιφνιδιαστική- παράταση του lockdown στη Γερμανία αποφάσισε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Το νέο lockdown θα λήξει (αν και όταν) στα μέσα Απριλίου, αντί για τις 6 Απριλίου που είχε αποφασιστεί αρχικά. Ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα της Γερμανίας είναι τα καλύτερα μέσα στην Ευρωζώνη και γι' αυτό ο DAX κινείται εκ νέου θετικά προς τις 15.000 μονάδες. Θέμα χρόνου είναι να τις φτάσει.

ΗΠΑ: Νέα ανοδική κίνηση των δεικτών

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων φέρνει νέα ανοδική κίνηση στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. O Dow Jones διαμορφώνεται πάνω από τις 32.700 μονάδες, ο S&P 500 προσεγγίζει τις 4.000 μονάδες, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο έχει ο Nasdaq που καταγράφει άνοδο πάνω από 1% κυρίως λόγω της TESLA.

Ευρωζώνη - Ομόλογα

H ανάλυση της ETE Premium Banking εκτιμά ότι τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης​ παραμένουν ελκυστικά ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου», καθώς ενισχύονται από υποστηρικτική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ (νέος γύρος επαναγοράς ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο του 2022). Έχουν υψηλές αποτιμήσεις έναντι των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων (ανάπτυξη, προσδοκώμενος πληθωρισμός). Περιμένει ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια (χαμηλότερες τιμές) από τα τρέχοντα επίπεδα. Να συμπληρώσουμε ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε καθαρές αγορές ομολόγων ύψους 21 δισ. Ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα που είναι οι περισσότερες

Eλληνικά ομόλογα: Μεγάλη αποκλιμάκωση στο 10ετές

Σήμερα είχαμε σημαντική αποκλιμάκωση (-1,91%) στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού που διαμορφώθηκε στο 0,901%. Στην έκθεση της Alpha Bank Οικονομικών Μελετών τονίζεται ότι η πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές διατηρήθηκε υψηλά το 2020, παρά τις αναταραχές που προκάλεσε η πανδημική κρίση, καθώς, και αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους Ευρώ 12 δισ., μέσω 3 νέων εκδόσεων (7ετές, 10ετές, 15ετές). Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν σε παγκόσμιο επίπεδο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τον Νοέμβριο, σε Ba3, από B1, λαμβάνοντας υπόψιν την επίτευξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης της χώρας.

Γενικός Δείκτης

Μια εξαιρετικά άνευρη συνεδρίαση είχαμε χθες, με τον Γενικό Δείκτη να ανοίγει στις 829 μονάδες περίπου, να αυξάνεται (υψηλό ημέρας) στις 835 μονάδες και να κλείνει στις 832 με οριακή υποχώρηση. Καλή θεωρείται η αξία των συναλλαγών στα 73 εκατ. ευρώ. Να τονίσουμε ότι κράτησε η βραχυπρόθεσμη στήριξη των 830 μονάδων όπως είχαμε αναφέρει. Μεικτές τάσεις στα blue chips, υποτονική η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τραπεζικές μετοχές

Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο, που θα μπορούσε να ήταν υψηλότερη εάν δεν είχαμε τον καταποντισμό (και πάλι) της μετοχής της Πειραιώς. Γενικότερα οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες (ETE, Αlpha Bank, Εurobank) έχουν καταφέρει να βρουν τον βηματισμό τους και στα σχέδιά τους και χρηματιστηριακά. Περιμένουμε και την Πειραιώς να συνέλθει, αλλά μετά τη γενική συνέλευση στις 7 Απριλίου.

Τράπεζα Πειραιώς

Οι εκτιμήσεις ότι αδικούνται οι παλαιοί μέτοχοι έναντι των νέων μετόχων φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει πολύ την πορεία της μετοχής. Έτσι οι παλαιοί μέτοχοι πωλούν για να εισέλθουν ως νέοι. Μετά το limit up στις 16 Μαρτίου (όταν ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), ακολούθησαν 4 πολύ μεγάλες υποχωρήσεις. Η μετοχή έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά 60% σε 4 συνεδριάσεις και ίσως να υπάρξει κάποια τεχνική αντίδραση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι όροι της αύξησης θα ανακοινωθούν στη γενική συνέλευση των μετόχων. Μεγάλοι πωλητές φέρονται ξένα funds που συμμετείχαν στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Για να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας μήπως θα έπρεπε να παρέμβει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εξηγήσεις; Αλλιώς θα ψάχνουμε τον πάτο.

Alpha Bank

Θα ανακοινώσει σήμερα Τρίτη αποτελέσματα χρήσης 2020 και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα διαχείρισης των NPEs, τα νέα NPLs της πανδημίας αλλά και τα κέρδη από τα ομόλογα που θα είναι αυξημένα λόγω του γεγονότος ότι είναι Primary Dealer.

Τitan International

Ανακοινώνει και ο όμιλος Τιτάν αποτελέσματα χρήσης 2020. Εδώ κοιτάμε ουσιαστικά τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο και γενικότερα πώς διαμορφώνεται η οικοδομική δραστηριότητα διεθνώς. Η μετοχή αυξήθηκε κατά 1,53% σήμερα, στα 14,56 ευρώ, διαμορφώνοντας ένα καλό κλίμα και προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα.

Eνεργειακές μετοχές

Την τιμητική τους είχαν σήμερα οι ενεργειακές μετοχές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα ξένα χρηματιστήρια. Η μετοχή της Motor Oil αυξήθηκε κατά 4,01%, στα 12,71 ευρώ, και τα... ξεχασμένα ΕΛΠΕ αυξήθηκαν κατά 2,45%, στα 5,43 ευρώ.

ΕΛΠΕ

Το μοναδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΠΕ είναι η καλύτερη διαχείριση των δανείων τους και η μείωση του χρηματοδοτικού κόστους. Το κόστος δανεισμού είναι αρκετά υψηλότερο από τον ανταγωνισμό και αυτό παραπέμπει στις υποψίες μήπως προχωρήσουν σε κάποια νέα έκδοση ομολογιακού δανείου με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από την προηγούμενη. Ο όμιλος έχει προτείνει το μέρισμα να ανέρχεται σε 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Aegean

Μεγάλη πτώση για τη μετοχή χθες. Ο τίτλος διαμορφώθηκε στα 4,95 ευρώ (-12,3%) εξαιτίας των νέων φόβων που υπάρχουν για παράταση των lockdowns στην Ευρώπη. Είπαμε ότι ο τουρισμός αφενός είναι εξαιρετικά εύθραυστος, αφετέρου χρειάζονται «δύο για να χορέψουν». Στην προκειμένη περίπτωση, ακόμη και αν η Ελλάδα είναι υγειονομικά σε καλή κατάσταση μέχρι το Πάσχα, θα πρέπει και οι ξένες τουριστικές αγορές να βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ