Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η εμπορική κρίση ΕΕ με Κίνα επηρεάζει τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών / Πηγή: Intime
Χρηματιστήριο Αθηνών / Πηγή: Intime

Η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά από δηλώσεις της κας Γέλεν οδήγησαν τους 3 αμερικανικούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στις αμερικανικές αγορές με μία ταυτόχρονη ισχυροποίηση του δολαρίου. Στις ασιατικές αγορές καταγράφηκαν πιέσεις ιδιαίτερα στους κινέζικους χρηματιστηριακούς δείκτες που εστιάζονται ιδιαίτερα στις επιδεινούμενες εμπορικές σχέσεις Ε.Ε με την Κίνα. Βέβαια στους πίνακες των αποδόσεων ξεχωρίζει το -7% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης που οφείλεται στις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία.

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαικές αγορές λόγω κρίσης των εμπορικών σχέσεων Ε.Ε με Κίνα

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες περιμένουμε μεικτές εξελίξεις στις σημερινές συνεδριάσεις στην Ευρώπη που πάντως χθες έδειξαν ότι παραμένουν σε ανοδικό κανάλι. Ο DAX επαναπροσεγγίζει πάλι τον στόχο των 15.000 μονάδων συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη σε αρνητικές συγκυρίες.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινά με διορθωτικές τάσεις για τις ευρωπαικές αγορές με τον Eurostoxx 600 να υποχωρεί κατά 0,38% εξαιτίας της κρίσης των εμπορικών σχέσεων της Ε.Ε με τη Κίνα. Πτωτικά ξεκίνησε και το βρετανικό χρηματιστήριο

Ελλάδα. Οι τράπεζες καθορίζουν την τάση

Οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που καθορίζουν την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Χθες είχαμε τις 3 μετοχές των συστημικών τραπεζών να κινούνται ανοδικά και την Τράπεζα Πειραιώς να βυθίζεται πάλι -20%. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Alpha Bank και η αγορά θα εστιάσει πάνω της. Η μετοχή της Πειραιώς παραμένει εξαιρετικά πιεσμένη (-60% σε 4 συνεδριάσεις) εξαιτίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και των πιθανολογούμενων όρων της που ουσιαστικά ευνοούν τους νέους μετόχους σε αντίθεση με τους παλαιούς.

Στους υπόλοιπους κλάδους, αδύναμες εμφανίστηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις οι μετοχές ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ενώ αντίθετα αρκετά ισχυρές οι πετρελαιακές μετοχές (Motor Oil και ΕΛΠΕ). H πανδημία και η εξάπλωσή της στην Ευρώπη φαίνεται ότι επηρεάζει την Aegean. Εικόνα σταθερότητας δείχνει η Μυτιληναίος ενώ πτωτικά κινήθηκαν χθες το δίδυμο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τα επίπεδα στήριξης στις 830 μονάδες άντεξαν χθες καθώς έκλεισε στις 833 μονάδες αλλά περιμένουμε να δουμε την σημερινή αντίδραση. Ο Γ.Δ ξεκίνησε στις 831 μονάδες

Αποτελέσματα χρήσης

Τα αποτελέσματα χρήσης των εισηγμένων αποτελούν μία πυξίδα για το πως κινήθηκαν το 2020 αλλά και πως θα εξελιχθούν το 2021. Σήμερα , πριν την έναρξη της συνεδρίασης παρουσίασε αποτελέσματα ο όμιλος Τιτάν και μετά θα ακολουθήσουν η Alpha Bank και ο όμιλος Φουρλής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ