Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέργεια: Καμπανάκι από την BofA για ακριβό φυσικό αέριο στην Ευρώπη το χειμώνα - Οι τιμές στην Ελλάδα

Πηγή: AP

Αγωνία επικρατεί στην αγορά ενέργειας για το που θα κινηθούν οι τιμές φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα. Η προειδοποίηση από την Bank of America επισημαίνει ότι η αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σημαίνει ότι απαιτούνται υψηλές τιμές όλο τον χρόνο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περιοχή θα λάβει όλα τα καύσιμα που θέλει.

«Η Ευρώπη εξαρτάται πλέον υπερβολικά από το LNG για τις ενεργειακές της ανάγκες και πιθανότατα απαιτούνται περίπου 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα σε εισαγωγές», ανέφερε σε σημείωμα το στέλεχος στρατηγικής εμπορευμάτων της BofA, Francisco Blanch. «Οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν φουσκωμένες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, διαφορετικά οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν με ταχεία μείωση αποθεμάτων».

Η εικόνα ήταν καθησυχαστική ωστόσο μέχρι τον Αύγουστο καθώς οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου κράτησαν χαμηλά και τις τιμές ενέργειας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

►Διαβάστε επίσης: Eurelectric: Ανεπαρκείς οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής- Χρειάζονται επιπλέον 7 δισ. ευρώ επενδύσεις

Ακριβή μου ενέργεια

Σύμφωνα με τη μελέτη της HEPI, που εξετάζει τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, με βάση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η Αθήνα βρίσκεται πάνω από τον μέσο πανευρωπαϊκό όρο του σχετικού δείκτη που διαμορφώνεται στο 31,01 έναντι 27,88 μέσου όρου στις 27 χώρες της Ε.Ε. και 26,54 στο σύνολο των χωρών.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Nέες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση - Στο επίκεντρο νοικοκυριά και συνεπείς καταναλωτές

Αν δε ληφθεί υπόψιν η αγοραστική δύναμη, η τιμή στην Ελλάδα τον Αύγουστο ήταν κάτω από το μέσο όρο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των τελών σε 33 πόλεις της Ευρώπης.

Διαμορφώθηκε σε 25,48 λεπτά/KWh έναντι μέσου όρου των 27 χωρών της ΕΕ στα 25,91 λεπτά/KWh.

Τα κυμαινόμενο τιμολόγια

Πάντως η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο της τιμής στο σύνολο των 33 πόλεων της Ευρώπης που αφορά η μελέτη HEPI και ήταν τα 24,37 ευρώ/kwh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του Αυγούστου στην Ελλάδα ήταν μειωμένη ελαφρώς και σε σχέση με τον Ιούλιο που είχε διαμορφωθεί σε 25,61 ευρώ/kwh.

Ειδικά τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος τα οποία επί της ουσίας είναι τα μόνα που υφίστανται στην ελληνική αγορά μετά την ενεργειακή κρίση η τιμή διαμορφώνεται στα 24,16 ευρώ/kwh και είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των κυμαινόμενων τιμολογίων στις 15 χώρες της ΕΕ που διαμορφώθηκε στα 29,53 ευρώ/kwh.

Μάλιστα η μελέτη κάνει ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα σημειώνοντας ότι στην Αθήνα οι περισσότεροι πελάτες έχουν μεταβλητές συμβάσεις και επομένως η μεταβλητή τιμή είναι πιο αντιπροσωπευτική.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ