Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Νέα βουτιά τιμών τον Μάρτιο - Οι κερδισμένοι των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων

Νέος γύρος πτωτικών προσφορών στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται από τις αρχές Μαρτίου, καθώς συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται τόσο οι τιμές στη χονδρεμπορική όσο και οι τιμές του φυσικού αερίου.

Το «σήμα» για τις νέες χαμηλότερες τιμές στα τιμολόγια, θα δοθεί με την ανακοίνωση του πράσινου τιμολογίου για το μήνα Μάρτιο, που θα γίνει την 1η του μηνός όπως υποχρεούνται όλες οι εταιρείες προμήθειας.

Xαμηλά η μέση τιμή χονδρεμπορικής

Καθώς η μέση τιμή χονδρεμπορικής του Φεβρουαρίου κινήθηκε χαμηλότερα από τη μέση τιμή του Ιανουαρίου, αντίστοιχα χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 10% αναμένονται τα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου που θα τα δούμε πλέον κατά των 10 λεπτών/κιλοβατώρα.

►Διαβάστε επίσης: Φάκελος Ινδία: Οι business σε ενέργεια, ΑΠΕ, logistics, τουρισμό, υποδομές - Η Ελλάδα πύλη της ινδικής αγοράς στην Ευρώπη

Ο στόχος των εταιρειών

Στόχος των εταιρειών προμήθειας είναι να προσελκύσουν καταναλωτές από τα πράσινα στα κίτρινα και τα μπλε τιμολόγια, και εκτιμάται, ότι αμέσως μετά θα έρθουν και νέες προσφορές και κίτρινα και μπλε τιμολόγια σε πιο ελκυστικές τιμές.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και ο ήπιος χειμώνας που τελειώνει και μαζί του οι φόβοι για αύξηση των τιμών δημιουργούν μεγαλύτερα περιθώρια για ανταγωνιστικές τιμές και αποτελούν ευκαιρία για τις εταιρείες να ενισχύσουν τα μερίδιά τους. 

►Διαβάστε επίσης: Sunlight Group: Με φόρα στην αποθήκευση ενεργειας για ΑΠΕ - Επιθεώρηση Σκυλακάκη στο εργοστάσιο της Ξάνθης

Σταθερά πτωτικές τάσεις

Η τιμή της χονδρεμπορικής  στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  κινείται από τα 65 ευρώ/ μεγαβατώρα μέχρι τα 80 ευρώ/μεγαβατώρα με τις προβλέψεις να τη βλέπουν να κινείται πτωτικά από τον επόμενο μήνα.

Η μέση τιμή εκκαθάρισης (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο (12-18 Φεβρουαρίου) υποχώρησε στα 67,82 ευρώ/MWh, κατά 9,97% κάτω από τη μέση τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα χαμηλά φορτία, οι ενισχυμένες ΑΠΕ και οι χαμηλές διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διαμόρφωσαν το κατάλληλο περιβάλλον για περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 74 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 55%.

Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 516 GWh, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 52 GWh (-11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 279 GWh καλύπτοντας το 30% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 52 GWh είχε συνεισφορά 5% στο εβδομαδιαίο μείγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.

Οι τάσεις αυτές φαίνεται πως θα συνεχιστούν, καθώς το φυσικό αέριο έχει σταθερά πτωτκή τιμή ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται.

Το φυσικό αέριο ήδη είναι κάτω των 25 ευρώ  κάτι που αποτελεί δείκτη για τη τάση στις τιμές ενέργειας από τον επόμενο μήνα, που πλέον θα  φέρουν τα τιμολόγια ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα.

Στο επίκεντρο το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο

Ο Μάρτιος, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από το Φεβρουάριο και στα τιμολόγια όλων των χρωμάτων, με τις προοπτικές να δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, καθώς πλέον ο φόβος για μια ενδεχόμενη απότομη αύξηση των τιμών έχει υποχωρήσει, κύκλοι της αγοράς βλέπουν το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Σε μια πτωτική αγορά, οι περισσότεροι δεν θέλουν να δεσμευθούν σε μια τιμή, αφού αν δεν έχουν σταθερή σύμβαση, μπορούν να επωφελούνται κάθε μήνα από τις όλο και χαμηλότερες τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων.

Ταυτόχρονα, από το Μάρτιο, αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές τιμές των κίτρινων τιμολογίων, κάτι που όπως εκτιμάται θα αναδείξει την ανταγωνιστικότητά τους, προσελκύοντας καταναλωτές.

Και τα κίτρινα όμως είναι δύο κατηγοριών.

  1. Τα ex ante  αυτά που η τιμή τους καθορίζεται στην αρχή του μήνα και δεν μειώνεται αν τελικά η τιμή κινηθεί χαμηλότερα στη χονδρεμπορική  αγορά, και
  2. τα ex post αυτά που η τιμή τους καθορίζεται με βάση την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής και ουσιαστικά είναι cost plus, δηλαδή το κόστος της τιμής ενέργειας συν ένα εύλογο κέρδος.

Με τις τιμές σταθερά πτωτικές τα πιο φθηνά τιμολόγια της αγοράς θα αποδειχθούν  τα κίτρινα ex postюю.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις, και οι ακριβείς όροι του κάθε τιμολογίου, από το πάγιο και τις εκπτώσεις μέχρι το πώς καθορίζεται η τιμή του περιγράφεται στους όρους της σύμβασης, στην οποία πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ