Νέα
  • ΓΔ: 1436.26 +1.10%
  • Τζίρος: 60,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αν. Σιάμισιης (HELLENiQ ENERGY): Στα τέλη του 2024 η επενδυτική απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις για την ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη και στα τέλη του χρόνου η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY θα μπορεί να πει περισσότερα για το που και πότε θα γίνει.

Όπως ανέφερε χθες κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 2023 ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, σήμερα γίνεται μια αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί και από τα αποτελέσματα της φάσης αυτής θα αποφασιστεί η ερευνητική γεώτρηση. 

Τονίστηκε επίσης ότι η προετοιμασία για την ερευνητική γεώτρηση διαρκεί 12-20 μήνες, ενώ στην Κρήτη υλοποιούνται ακόμη οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Η HELLENiQ ENERGY, υλοποιεί τη στρατηγική της για την σημερινή και μελλοντική της ανάπτυξη δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και στην ενίσχυση της κύριας δραστηριότητάς της.

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι  στο ευρύτερο περιβάλλον υπάρχει άλλη αντιμετώπιση για το φυσικό αέριο και σημείωσε σε σχέση με πέρσι στη δημόσια συζήτηση η κατεύθυνση έχει αλλάξει και πλέον υπάρχει μια σταδιακή αλλά αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι υδρογονάνθρακες δεν είναι κάτι που θα εξαφανιστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων ολοκληρώθηκε η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών σε 3 θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και δισδιάστατων καταγραφών σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την επεξεργασία των δεδομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη δε Κρήτη, τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές υλοποιούνται στην περιοχή και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.

►Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Ακόμη και κάτω από τα 0,10€/kWh τα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου

Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος– ΑΠΕ

Με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, ο όμιλος επικεντρώνεται και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Έχει εγκατεστημένη ισχύ στα 356 MW, κάτι που οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8% το Δ’ Τρίμηνο 2023 και κατά 39% για το σύνολο του έτους, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €8 εκατ. για το Δ’ Τρίμηνο και σε €42 εκατ. (+44%) για το σύνολο του 2023.

 Σήμερα 260 MW είναι σε φάση κατασκευής και τα μισά από αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

Ο στόχος είναι 1 GW από ΑΠΕ το 2025 και σήμερα 700 MW από το χαρτοφυλάκιο του ομίλου ωριμάζουν και θα είναι έτοιμα προς κατασκευή.

Για το 2030 στόχος του ομίλου είναι να φτάσει τα 2 GW από ΑΠΕ, κάτι που θα πετύχει κυρίως με οργανική ανάπτυξη ωριμάζοντας και υλοποιώντας έργα από το χαρτοφυλάκιό του.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW, ενώ πρόθεση είναι η δραστηριοποίηση και σε άλλες αγορές.

Η μέχρι τώρα πορεία δίνει ένα πρώτο σημείο αναφοράς για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί, για λειτουργία πάρκων ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και ανάπτυξη και λειτουργία έργων άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

►Διαβάστε επίσης: Γιώργος Στάσσης: Με τη ΔΕΗ τα Βαλκάνια μειώνουν την απόσταση από τη Δύση

Τα αποτελέσματα του 2023

Η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι και το 2023 ήταν μια καλή χρονιά, ακόμη και αν δεν έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ του 2022.

Κατά το 2023 τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €1.237 εκατ. και τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη σε €606 εκατ..

Σημαντικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην επίδοση αυτή ήταν το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης των διυλιστηρίων, με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων, η αύξηση των εξαγωγών και των δραστηριοτήτων του εξωτερικού, αλλά και η υψηλότερη συνεισφορά από τον τομέα των ΑΠΕ.

Η παραγωγή προϊόντων για το σύνολο του 2023 αυξήθηκε κατά 13% στους 14,6 εκατ. τόνους και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στους 15,5 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 54% των συνολικών όγκων, μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του Ομίλου.

Μέσα στο 2023, η πτώση στις τιμές αργού και προϊόντων επέδρασε αρνητικά στην αποτίμηση αποθεμάτων και στην κερδοφορία, περιορίζοντας τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη στα €478 εκατ..

Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ καλή επίδοση αλλά και τις προοπτικές της Εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος €0,60 ανά μετοχή.

Έτσι, το συνολικό μέρισμα διαμορφώνεται στα €0,90 ανά μετοχή, λαμβάνοντας υπόψη και το προσωρινό μέρισμα €0,30 ανά μετοχή, που έχει ήδη διανεμηθεί.

Η διανομή αυτή οδηγεί σε συνολική μερισματική απόδοση άνω του 12% με βάση την τιμή της μετοχής στο τέλος του 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ