Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βίλες και εξοχικές κατοικίες: Οι φυλές των αγοραστών από το εξωτερικό - Τα limit up με τιμές πάνω από 10.000 ευρώ το τ.μ.

Πηγή: Pixabay

Δυναμικά «επιστρέφει» στην ελληνική κτηματαγορά η εξοχική κατοικία με τους επενδυτές, κυρίως ξένους και  ομογενείς, να την θεωρούν μια «ελκυστική επένδυση». Η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα, εν μέσω μνημονιακών χρόνων κατέγραψε απώλειες ακόμη και άνω του 50%, τώρα φαίνεται να ανακάμπτει και ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Πόλος έλξης είναι οι Κυκλάδες, με τιμές που ξεπερνούν κατά πολύ τα 10.000 ευρώ το τ.μ., αλλά και νησιά κοντά στην Αττική που ανέδειξε η πανδημία, όπως Τζιά και Κύθνος. Από πέρυσι βρίσκονται στο «στόχαστρο» τόσο των εγχώριων όσο και των αλλοδαπών επενδυτών. 

Πόλος έλξης οι Κυκλάδες

Οι Κυκλάδες ανέκαθεν αποτελούσαν πόλο έλξης επενδυτών. Το νησί των ανέμων εκτός από τους ομογενείς από ΗΠΑ και Αυστραλία αλλά και τους παραδοσιακούς αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή επιλέγουν τα τελευταία χρόνια πλούσιοι Τούρκοι που θέλουν να μεταφέρουν κάποια από τα κεφάλαιά τους εκτός χώρας.

Επιθυμούν κυρίως βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν κυρίως υπερχρεωμένα ακίνητα ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι. Πολλές φορές ξένα funds αγοράζουν και παλιά ακίνητα τα οποία ανακαινίζουν πλήρως για να τα αξιοποιούσουν τουριστικά. Οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο κυμαίνονται από 5.500€/τμ έως 7.500€/τμ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που βίλα με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να ξεπεράσει και τις 10.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Τη Νάξο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Νότιο Αφρική αγοράζουν ακίνητα στο νησί τα τελευταία χρόνια ενώ οι κυριότεροι αγοραστές από το εξωτερικό είναι Γερμανοί, Αμερικανοί και Καναδοί. Τα εντός σχεδίου σπίτια στη χώρα κοστίζουν 2.500€/τμ -3.000€/τμ, ενώ τα νεόδμητα από 3.800€/τμ.

Η Νάξος, κερδίζει τα «βλέμματα» και το φετινό καλοκαίρι με αυξημένη δυναμική στον τουριστικό κλάδο. Οι αυξητικές τάσεις και η υψηλή ζήτηση καταγράφεται από το περσινό καλοκαίρι, ενώ επιβεβαιώνεται και τη φετινή σεζόν.

Η αγορά ακινήτων της Πάρου έχει ανακάμψει τα τελευταία 3-4 χρόνια λόγω του νέου αεροδρομίου. Επενδύουν κυρίως Έλληνες, Ιταλοί και Γάλλοι.

«Ψηφίζουν» Σαντορίνη οι Κινέζοι

Η Σαντορίνη, μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά ακινήτων στον ξενοδοχειακό τομέα αλλά και των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η ζήτηση από την Ασία ήταν εκρηκτική με την Σαντορίνη να αποτελεί τη πρώτη επιλογή των Κινέζων που τα τελευταία χρόνια έρχονταν για να επενδύσουν ενώ παλαιότερα απλά για διακοπές.

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία επιδεικνύουν επίσης ενδιαφέρον να αγοράσουν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους. Οι τιμές για σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι μπορεί να αγορασθεί από 3.500€/τμ -4.000€/τμ, αλλά ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000€/τμ – 6.000€/τμ. Ενώ ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα κοστίζει πάνω από 10.000€/τμ

Τη Σύρο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που έχουν καταγωγή από το νησί καθώς και Ισραηλινοί και Κινέζοι.

Την Τήνο επιλέγουν κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι. Τα παραδοσιακά σπίτια σε χωριά με θέα κοστίζουν από 80.000-150.000 ευρώ αλλά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος ανακαίνισης. Ενώ, τα νεόδμητα κυμαίνονται από 3.800€/τμ έως 4.150€/τμ.

Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Κω ενισχύει τον τουρισμό και εξυπηρετεί γειτονικά νησιά όπως η Κάλυμνος και η Νίσυρος. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον για τουριστικά
ακίνητα. Οι αγοραστές προέρχονται από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και την Εσθονία. Έντονη παρουσία στην Νίσυρο έχουν ομογενείς από τις ΗΠΑ. Στην Αστυπάλαια υπάρχει εντονότερη παρουσία Ιταλών και Γάλλων, ενώ οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με την Κω.

Στη Ρόδο επενδύουν Αμερικάνοι, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί Βέλγοι και Τούρκοι. Σύμφωνα με στοιχεία του 2007 στη Λαχανιά της Ρόδου το 40% – 50% των κατοικιών ανήκει σε αλλοδαπούς, κυρίως Βορειοευρωπαίους. Η Δ.Ο.Υ ανέφερε ότι για το 2007 το 70% των πωλήσεων κατοικιών αφορούσε Άγγλους υπηκόους, το 10% Ιταλούς και το υπόλοιπο 20% άλλες εθνικότητες (Γερμανούς, Γάλλους κ.λπ.). Επίσης, όπως ανέδειξε η έρευνα, το 80% των αλλοδαπών που κατείχαν ακίνητα στο νησί της Ρόδου και ήταν μόνιμοι κάτοικοι ήταν συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

►Διαβάστε επίσης: Φθηνές διακοπές: Γκαζώνουν τα road trips και το φετινό καλοκαίρι - Οι νέοι προορισμοί

Το Ιόνιο προτιμούν οι Ευρωπαίοι

Στα νησιά του Ιουνίου, το 80 % των αγοραστών είναι ξένοι, κυρίως Βρετανοί, Γερμανοί και Ιταλοί. Οι τιμές έχουν αρχίσει να καταγράφουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία 3-4 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης. Στη Κεφαλονιά, οι κυριότεροι ξένοι αγοραστές είναι Βρετανοί, κατά 80%, και ακολουθούν οι Ιταλοί ενώ πρόσφατα εμφανίσθηκαν αγοραστές από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στη Ζάκυνθο, αγοραστές είναι ‘Άγγλοι, Ιταλοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ισραηλίτες και ‘Άραβες. Ομογενείς από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αγοράζουν επίσης.

Στη Λευκάδα, αγοραστές είναι ‘Έλληνες, Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι καθώς και Κινέζοι, Αυστραλοί και Αμερικανοί. Τα παραθαλάσσια ακίνητα έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση ενώ η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Άκτιο βοήθησε επίσης.

Το παραμυθένιο νησί των Ιονίων νήσων , οι Παξοί, πάντα αποτελούσε επιλογή για λίγους και ισχυρούς. Τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα είναι λιγοστά, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να είναι κυρίως Ιταλοί, Γερμανοί και Αμερικανοί – οι οποίοι έχουν βάλει αρκετά βαθιά το χέρι στη τσέπη. Φέτος, η ζήτηση έχει αυξηθεί, το νησί βρέθηκε στο επίκεντρο των επενδυτών τόσο λόγω της φυσικής ομορφιάς και των καταπράσινων νερών , αλλά και λόγω της σειράς «Maestro» που φιλοξενήθηκε σε διεθνή πλατφόρμα και απογείωσε την δημοφιλία του νησιού σε διεθνές επίπεδο.

►Διαβάστε επίσης: Φτηνές διακοπές: 45 road trip προορισμοί με κόστος διανυκτέρευσης έως 100€ (πίνακες) 

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και Βρετανία αγοράζουν μικρά ακίνητα και παλιά κτίρια και ξενοδοχεία για ανακαίνιση και ενοικίαση για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρον υπάρχει για

το Λουτράκι, το Κιάτο και το Βραχάτι. Στο Βραχάτιτο κόστος για αγορά γκαρσονιέρας 35 τμ είναι 30.000- 35.000 ευρώ .

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά αγοράζουν ακίνητα στη Λακωνία τα τελευταία 7 χρόνια, επενδύοντας σε γη, παλιά ξενοδοχεία και τον πρωτογενή τομέα, π.χ. ελαιοτριβεία.

Έντονη παρουσία έχουν Γερμανοί και Ιταλοί στη Μάνη και πολλοί Ιταλοί στην Ελαφόνησο. Την Μονεμβασιά επιλέγουν Ελβετοί, Βέλγοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι . Η κατοικία 2 Υ/Δ 100 τμ εντός του κάστρου κοστίζει από 2.500 – 3.000 ευρώ /τμ . Οι περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν αγροτεμάχια ορεινά εκτός κάστρου σε τιμές από 1.000 – 2.000 ευρώ / στρέμμα ή εγκαταλειμμένα παλαιά ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης.

Στη Μεσσηνία λόγω του Costa Navarino, η ζήτηση για ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται με ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά να είναι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει ζήτηση, κυρίως από την Σουηδία, την Ολλανδία και την Φινλανδία, με το τίμημα να κυμαίνεται μεταξύ 250.000 – 300.000 ευρώ για 4 στρέμματα κοντά σε θάλασσα.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ