Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Πότε πρέπει να το κάνουν και να το δηλώσουν οι μισθωτοί - Τι ισχύει για επαγγελματίες

self test
Πηγή: Eurokinissi

Ολοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν εντός την ερχόμενης εβδομάδας δύο δωρεάν self tests, ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από αύριο Δευτέρα 24 Μαΐου έως το ερχόμενο Σάββατο 29/05 θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα που διανύουμε και 1 για την επόμενη) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ατομική επιχείρηση.

Πότε πρέπει να κάνουν το τεστ οι εργαζόμενοι

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, κατά την διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας δεν θα ισχύσει η υποχρέωση της διενέργειας του τεστ και της δήλωσής του στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» ένα 24ωρο πριν την προσέλευση στη δουλειά.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». 

Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μάϊου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Ωστόσο ισχύει η ισχυρή σύσταση της Πολιτικής Προστασίας, το self test να γίνεται στις αρχές κάθε εβδομάδας, ενώ οι έλεγχοι γίνονται κατά τεκμήριο στο τέλος της εβδομάδας.

Πως θα δηλωθούν τα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self- testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ  εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια  «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Σημειώνεται τέλος ότι την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα