Νέα
  • ΓΔ: 1443.68 -0.35%
  • Τζίρος: 34,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΦΚΑ: Ετσι θα διορθωθούν τα λάθη στις εισφορές μισθωτών που έχουν και μπλοκάκι

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Στις περιπτώσεις που τροποποιούνται τα στοιχεία εισφορών στις υποβληθείσες από τον εργοδότη μηνιαίες ΑΠΔ, θα επέρχονται αντίστοιχα τροποποιήσεις στη μηνιαία εισφορά μη μισθωτού κατά την επόμενη μηνιαία ροή από τη λήψη των νέων στοιχείων εισφορών μισθωτού».

Mε αυτή τη διευκρίνιση, το σχετικό έγγραφο του ΕΦΚΑ ενημερώνει πως προχώρησε και θα εξακολουθήσει να προχωρά σε διορθώσεις των ειδοποιητηρίων των ελεύθερων επαγγελματιών με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, μετά τα λάθη που διαπιστώθηκαν και τα οποία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Χιλιάδες εργαζόμενοι έλαβαν «ραβασάκια»

Τα λάθη αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους με μπλοκάκι, που ενώ θεωρούσαν ότι οι εισφορές της μισθωτής τους απασχόλησης κάλυπταν το κατώτερο όριο εισφορών που ορίζει ο νόμος και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες τους, τελικά είδαν τον Ιούλιο ειδοποιητήρια με χρεωστικό υπόλοιπο το οποίο θα έπρεπε να πληρωθεί σε 6 δόσεις.

Για το μήνα Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η τροποποίηση εκκαθάρισης εισφορών έτους 2020 των ασφαλισμένων που κατά την αρχική εκκαθάριση δεν ελήφθησαν υπόψη εισφορές από μισθωτή απασχόληση. Όπως διευκρινίζεται, στα νέα εκκαθαριστικά δεν αλλάζει η μεθοδολογία, αλλά τροποποιούνται τα ποσά με βάση τα νέα επκαιροποιημένα στοιχεία.

Με το νέο Γενικό Έγγραφο 439758/Σ. 139312/02.11.2021, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει επίσης οδηγίες-διευκρινίσεις για την πληρέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας που ακολουθείται για τον προσδιορισμό των εισφορών, κατά την τροποποίηση.

Τρεις περιπτώσεις

Ετσι διαμορφώνονται τρεις περιπτώσεις ως προς το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης:

1. Αρχική εκκαθάριση χρεωστική (καταβολή σε 6 δόσεις). Στην περίπτωση αυτή, όταν από την τροποποίηση προκύπτει:

  • χρεωστικό υπόλοιπο μεγαλύτερο από το αρχικό: το επιπλέον ποσό κατανέμεται ισομερώς στις επόμενες δόσεις της αρχικής εκκαθάρισης. Σε περίπτωση που δεν απομένουν δόσεις εκκαθάρισης προς καταβολή, το επιπλέον ποσό αναζητείται εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθηκε η τροποποίηση.
  • χρεωστικό υπόλοιπο μικρότερο από το αρχικό: αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα ισομερώς όλες οι δόσεις της αρχικής εκκαθάρισης. Ποσό που έχει εξοφλήσει τις αρχικές δόσεις εκκαθάρισης χρησιμοποιείται για εξόφληση των αντίστοιχων νέων δόσεων. Τυχόν επιπλέον ποσό παραμένει ως πιστωτικό υπόλοιπο και συμψηφίζεται με ασφαλιστικές οφειλές, ακολουθώντας τους κανόνες εξόφλησης εισφορών.

2. Αρχική εκκαθάριση μηδενική

Η οφειλή που προκύπτει από την τροποποίηση της εκκαθάρισης επιμερίζεται ισομερώς στις δόσεις που απομένουν έως τη λήξη της εκκαθάρισης.

Σε περίπτωση που δεν απομένουν δόσεις, το χρεωστικό υπόλοιπο καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθηκε η τροποποίηση.

3. Αρχική εκκαθάριση πιστωτική

Δεδομένου ότι το πιστωτικό υπόλοιπο της αρχικής εκκαθάρισης έχει επιστραφεί μετά από συμψηφισμό με τυχόν οφειλές, το χρεωστικό υπόλοιπο αναζητείται σε τόσες δόσεις όσες εκείνες που απομένουν από την αρχική εκκαθάριση. Εάν δεν απομένουν δόσεις, το χρεωστικό υπόλοιπο αναζητείται εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθηκε η τροποποίηση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ