Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκκρεμείς συντάξεις: Κάτω από τη βάση 6 στους 10 δικηγόρους - λογιστές στις εξετάσεις του ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ / Πηγή: Intimenews

Μόνο το 47,6% των δικηγόρων και λογιστών που συμμετείχαν στην εκπαίδευση του e-ΕΦΚΑ για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων πήραν εν τελεί μέρος στην διαδικασία των εξετάσεων που ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου. Μάλιστα εξ αυτών πέτυχαν να περάσουν τις εξετάσεις μόλις το 33%, ενώ το υπόλοιπο 67% πήρε... κάτω από τη βάση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από τους 1.200 αρχικά εγγεγραμμένους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης:

  • Οι 1.147 (96%) συμμετείχαν κανονικά στην εκπαίδευση ενώ οι υπόλοιποι 53 δεν συμμετείχαν καθόλου.
  • 790 επιστήμονες είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην σημερινή εξέταση (Τετάρτη 3/11) και 357 ζήτησαν εξαίρεση από την διαδικασία εξετάσεων λόγω υποχρεώσεων, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Στις εξετάσεις συμμετείχαν τελικά 547 εκ των οποίων οι επιτυχόντες είναι 179. 

Τονίζεται πάντως πως οι μισοί από τους επιτυχόντες σημείωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες άνω του 8/10, αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας τους.   

Η είσοδος πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ είναι ένα από τα όπλα που βγάζει από την φαρέτρα του το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσει το βουνό των εκκρεμών συντάξεων, που φτάνουν τις 130.000 οι κύριες και 122.000 οι επικουρικές.  

Σήμερα, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης και πιστοποίησης λογιστών-φοροτεχνικών και δικηγόρων και μέσα στις επόμενες ημέρες οι επιτυχόντες θα ενταχθούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. 

Αυτό σημαίνει πως στο δυναμικό των εισηγητών του e-ΕΦΚΑ, που σήμερα είναι περίπου 800, προστίθενται άλλα 179 άτομα, τα οποία θα προετοιμάζουν έως το τελικό στάδιο τον φάκελο συνταξιοδότησης.    

Τόσο η εκπαίδευση όσο και οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας, όπως αποδεικνύεται και από τον τελικό αριθμό των επιτυχόντων. Αυτό έγινε - αναφέρει το υπουργείο Εργασίας - προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό ότι οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους εγχειρήματος καθώς η απονομή συντάξεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί υψηλές ικανότητες και γνώσεις. Έτσι θωρακίζεται το ίδιο το σύστημα απονομής αλλά και ενισχύεται με την εμπλοκή των καλύτερων λογιστών και δικηγόρων.

Ο e-ΕΦΚΑ μερίμνησε για το αδιάβλητο των εξετάσεων καθώς τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες ταυτοποίησης των εξεταζομένων καθώς και η μυστικότητα των θεμάτων.

Αύριο, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, πρόκειται να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τους επιτυχόντες και μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων. Με νεότερη ανακοίνωση θα περιγράφεται η διαδικασία επιλογής των πιστοποιημένων από τους ασφαλισμένους.

Σε πρώτη φάση, θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ. Οι κατηγορίες αυτών των συντάξεων καλύπτουν περίπου το 75% του συνόλου των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η έναρξη του 2ου κύκλου εκπαίδευσης-πιστοποίησης για 1.200 ακόμα λογιστές και δικηγόρους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ