Νέα
  • ΓΔ: 1168.42 0.00%
  • Τζίρος: 16,22 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού: «Οχι» στην 6ημερη εργασία που προωθεί το υπ.Εργασίας

Πηγή: Eurokinissi

Την έντονη αντίδρασή της στην δυνατότητα 6ήμερης εργασίας που δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

«Με μια αιφνιδιαστική κίνηση εχθές αργά το απόγευμα το Υπουργείο Εργασίας καταστρατήγησε την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική. Με την εγκύκλιο αυτή λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές».

Τα παραπάνω καταγγέλει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία και προσθέτει:

«Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας!!!. Δίνει την δυνατότητα όπως χαρακτηριστικά λέει να δηλώνει ο εργαζόμενος (άκουσον... άκουσον) στο Εργάνη, πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η ημέρα για οικογενειακούς λόγους και μάλιστα τσάμπα, εφαρμόζοντας ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά που κανείς στην πράξη δεν θα εφαρμόζει. 

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από τη σύμβαση. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην εστίαση εποχικούς και μη, που δουλεύουν σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα να μην δεχθούν να δουλεύουν 6η μέρα, να προστατεύσουμε όλοι μαζί την σύμβαση μας.

Όπως είπαμε φέτος ΟΧΙ στην δουλειά με συνθήκες γαλέρας έτσι θα πούμε ΟΧΙ στον βιασμό της σύμβασης μας.

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΥΤΗ & ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ
ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΤΕΡΟΥΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ