Νέα
  • ΓΔ: 794.56 -1.38%
  • Τζίρος: 22,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρούτε: Πρέπει να αποδεχθούμε στη Δύση ότι θα γίνουμε λίγο φτωχότεροι

Υπάρχουν όρια σε ό,τι μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση για να βοηθήσει τον κόσμο από τις συνέπειες του πληθωρισμού, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

«Δεν μπορείς να τους βοηθήσεις όλους, επομένως… στη Δύση θα γίνουμε λίγο φτωχότεροι λόγω του υψηλού πληθωρισμού, του υψηλού ενεργειακού κόστους», πρόσθεσε σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC στο περιθώριο των εργασιών του World Economic Forum στο Νταβός.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,6% στην Ολλανδία τον Απρίλιο, οριακά χαμηλότερα από το 9,7% του Μαρτίου, αλλά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τα μέτρα στήριξης στην Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του βάρους από την αύξηση των τιμών. Μεταξύ των μέτρων ήταν η αύξηση του εφάπαξ επιδόματος για την ενέργεια στα 800 ευρώ για τους πολίτες με εισοδήματα στο επίπεδο που προβλέπεται για κοινωνικές παροχές.

Ο Ρούτε παραδέχτηκε ότι οι αυξήσεις των τιμών αποτελούν «κοινωνικές πιέσεις» οι οποίες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις εκλογές σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «ο κόσμος γενικά κατανοεί ότι υπάρχουν όρια σε ό,τι μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση, ενόσω αισθάνεται ότι αυτό γίνεται με έντιμο τρόπο και ότι έχουν στηριχθεί οι πολίτες που χρειάζονται (τη βοήθεια) περισσότερο».

Αναφορικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο Ρούτε είπε ότι υπάρχουν «συνέπειες από την ενεργειακή κρίση και την ουκρανική κρίση, που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τα μακροοικονομικά στοιχεία, για τις οποίες δεν μπορώ να κατηγορήσω τις κεντρικές τράπεζες».

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ