Νέα
  • ΓΔ: 951.65 +0.74%
  • Τζίρος: 60,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επενδυτές εναντίον Έλον Μασκ: Ζητούν παρέμβαση της SEC για τα tweet του

Ελον Μασκ / Πηγή: AP
Ελον Μασκ / Πηγή: AP

Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, ένας άνθρωπος αγαπά το Twitter όσο κανείς άλλος: Ο Έλον Μασκ. Και με τα tweets του αποδεικνύει ότι το «άγγιγμα του Μίδα» που τον χαρακτηρίζει στο επιχειρείν έχει προεκτάσεις και στο ψηφιακό κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αναρτήσεις του στο Twitter στάθηκαν αφορμή για να εκτιναχθούν στα ύψη οι μετοχές εταιρειών που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρίσκονταν στα... αζήτητα.

GameStop, Etsy, Signal Advance, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα εταιρειών που «ευεργετήθηκαν» το τελευταίο διάστημα από τα... ενθουσιώδη tweets του ισχυρού άνδρα της Tesla και της Space X, που κάθε του ανάρτηση τείνει να θεωρηθεί «διαταγή» για τα σχεδόν 50 εκατ. ακόλουθούς του.

Αυτό που μοιάζει να είναι λάθος όμως, είναι η συγκυρία. Το σκάνδαλο με το σορτάρισμα μετοχών και η «εξέγερση» μικροεπενδυτών απέναντι στους «καρχαρίες» της Wall Street, βάζει στο μικροσκόπιο την οποιαδήποτε κίνηση. Και το ράλι του Bitcoin που προκάλεσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Μασκ, εκτινάσσοντας την αξία του κρυπτονομισματος πάνω από τις 38.000 δολάρια με ένα ακόμη ενθουσιώδες tweet, μοιάζει με τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ελον Μασκ: Η φράση του Μίδα που απογείωσε μια προβληματική επιχείρηση

Πολλοί επενδυτές δεν κρύβουν πλέον τη δυσφορία τους, εκφράζουν τις ανησυχίες τους και ζητούν ακόμη και παρέμβαση των αρμόδιων εποπτικών αρχών, δηλώνοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Υποστηρίζουν δε ότι οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν πλέον να λειτουργούν προληπτικά, ορίζοντας «τι είναι αποδεκτό και τι όχι». Και τονίζουν ότι είναι υποχρέωσή τους η θέσπιση κανόνων που θα ορίζουν τη νέα πραγματικότητα, καθώς το κέντρο λήψης αποφάσεων μοιάζει πλέον να μετατοπίζεται από τις αίθουσες των συνεδριάσεων στις πλατφόρμες των social media.

Καλούν ως εκ τούτου την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) να διασφαλίσει τον δίκαιο και ορθολογικό τρόπο λειτουργίας των αγορών, τονίζοντας ότι τα social media δεν μπορούν να λειτουργούν ως... Influencers του Χρηματιστηρίου. Πόσο μάλλον όταν πίσω από τις αναρτήσεις σε αυτά κρύβονται... «σούπερ σταρ» της εποχής που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ