Νέα
  • ΓΔ: 1036.33 +0.28%
  • Τζίρος: 16,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μόσχα για πλαφόν: Διάταγμα απαγόρευσης πωλήσεων ρωσικού αργού σε όσους το εφαρμόσουν

Πηγή: AP

Το Κρεμλίνο συντάσσει ένα προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους τους έμπορους που αγοράζουν πετρέλαιο της χώρας να το πωλούν σε οποιονδήποτε συμμετέχει στον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αργό, μεταδίδει το Bloomberg.

Το διάταγμα θα απαγορεύσει τις συναλλαγές με εταιρείες και χώρες που εντάσσονται στον μηχανισμό του πλαφόν, τονίζει το δημοσίευμα.  Ουσιαστικά θα απαγορεύσει κάθε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμής στα συμβόλαια για το ρωσικό αργό ή παράγωγα προϊόντα που προορίζονται για τις χώρες που υιοθετούν τους περιορισμούς.

Διαβάστε επίσης - Πετρέλαιο: Πιο διαλλακτική η Ρωσία για το πλαφόν στα 65-70 δολάρια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να συμφωνήσει σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι ένα ανώτατο όριο τιμών. Διπλωμάτες διέκοψαν την Παρασκευή τις συνομιλίες για ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο περίπου 65 δολαρίων το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. Οι διαφωνίες σχετικά για το επίπεδο τιμών συνεχίστηκαν και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα.

Ο αντίκτυπος

Δεν είναι σαφής ο αντίκτυπος που θα είχε στο εμπόριο ένα πλαφόν ή ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση, καθώς οι επίσημοι υποστηρικτές του μέτρου ήδη απέχουν από την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Η πολιτική κίνηση ουσιαστικά απευθύνεται σε άλλους μεγάλους αγοραστές, όπως η Ινδία, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες εάν πληρώσουν περισσότερα από την ανώτατη τιμή για το ρωσικό αργό.

Η στάση της Μόσχας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι έχουν επαναλάβει ότι η Μόσχα δεν θα προμηθεύει ενέργεια σε όσους συμφωνήσουν για το πλαφόν. Αντίθετα, η χώρα θα ανακατευθύνει την προσφορά πετρελαίου της σε «εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά» ή θα μειώσει την παραγωγή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ινδία, η Τουρκία και άλλοι μεγάλοι αγοραστές δεν έχουν ενταχθεί στον μηχανισμός για το πλαφόν. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι δεν έχουν πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο καθώς μέχρι στιγμής η τελευταία πρόταση θέτει το πλαφόν πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ