Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Προβλέπει μείωση εργατικού δυναμικού και κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας έως το 2060

Οι αγορές εργασίας των χωρών του ΟΟΣΑ παραμένουν ανθεκτικές, αλλά η γήρανση του πληθυσμού θα προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δημοσιονομικές πιέσεις, διαπιστώνει έκθεση του Οργανισμού (Employment Outlook 2025). 

H συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ και η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης, καθώς οι γεωπολιτικές και εμπορικές αβεβαιότητες μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. 

Η έκθεση αναφέρει ότι η απασχόληση στη ζώνη του ΟΟΣΑ - 668 εκατ. άτομα τον Μάιο του 2025 - είναι υψηλότερη κατά περίπου 26% από το 2001 και αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1,1% το 2025 και 0,7% το 2026. 

Έχοντας διαμορφωθεί στο 5,0% ή χαμηλότερα για περισσότερα από 3 χρόνια, το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Μάιο και προβλέπεται να παραμείνει κοντά σε αυτό το χαμηλό επίπεδο έως το 2026. Ήταν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Το χάσμα μεταξύ των φύλων στην απασχόληση και τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό μειώνεται σε πολλές χώρες. Μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2024 και του πρώτου τριμήνου του 2025, κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών αυξήθηκε κατά περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτό των ανδρών. 

Το χάσμα μεταξύ των φύλων στο ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά την ίδια περίοδο, κυρίως λόγω της εισόδου περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Πρόβλεψη για μείωση του κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ελλάδα

Χωρίς αποφασιστικά μέτρα για την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί κατά περίπου 40% στην περιοχή του ΟΟΣΑ – από 1% ετησίως την περίοδο 2006-19 σε 0,6% ετησίως την περίοδο 2024-60 κατά μέσο όρο. Όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ εκτός από δύο θα δουν την κατά κεφαλήν αύξησή του ΑΕΠ τους να επιβραδύνεται, ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται ότι θα μειώνεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 1%, αν αξιοποιηθεί το αδρανές εργατικό δυναμικό, ή ακόμη περισσότερο χωρίς τέτοια μέτρα (baseline with ageing). 

H απαισιόδοξη αυτή πρόβλεψη βασίζεται στη μείωση της παραγωγικότητας τα προηγούμενα χρόνια. «Κυρίως λόγω της αρνητικής αύξησης της παραγωγικότητας τα πρόσφατα χρόνια που χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς, η ετήσια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα είναι σημαντικά αρνητική στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο (πάνω από -0,5%). Μία ελαφρά αρνητική μέση ετήσια αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ προβλέπεται επίσης για την Αυστρία και τη Νορβηγία. 

ΟΟΣΑ, απασχόληση

Μειώνοντας το ποσοστό αποχωρήσεων από την αγορά εργασίας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας στο επίπεδο του 10% των χωρών του ΟΟΣΑ με τα χαμηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων, θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την προβλεπόμενη απώλεια αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τη δημογραφική γήρανση, αναφέρει η έκθεση . 

Αυτό θα περιλαμβάνει την προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας για τους εργαζόμενους στα μέσα της σταδιοδρομίας και τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους και την ενίσχυση της δια βίου μάθησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι διαθέτουν τις σχετικές δεξιότητες και μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες και ευκαιρίες της αγοράς εργασίας.

Η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας θα πρέπει επίσης να αποτελεί μέρος της λύσης, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της αξιόπιστης χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Συστάσεις-φωτιά για ΕΕ με αποδέκτη και την Ελλάδα - Τι λέει για αγροτικές επιδοτήσεις, ρεύμα και παραγωγικότητα

Πάνω από 30% μείωση εργατικού δυναμικού της Ελλάδας το 2060

«Οι αγορές εργασίας του ΟΟΣΑ εξακολουθούν να είναι ανθεκτικές: τα ποσοστά απασχόλησης έχουν αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας το 72,1% κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2005», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Mατίας Κόρμαν . «Ωστόσο, η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δημοσιονομικές πιέσεις. Εκτιμούμε ότι, έως το 2060, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί κατά 8% στον ΟΟΣΑ και οι ετήσιες δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις και την υγεία θα αυξηθούν κατά 3% του ΑΕΠ

Απαιτούνται φιλόδοξα μέτρα πολιτικής για τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους, την απελευθέρωση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού της αγοράς εργασίας των γυναικών και των νέων και την αναζωογόνηση της αύξησης της παραγωγικότητας, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να επωφεληθούν από τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης».

Η έκθεση προβλέπει ότι ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί κατά περισσότερο από 30% στο ένα τέταρτο των χωρών του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, έως το 2060.

Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων - που ορίζεται ως ο λόγος των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας - αυξήθηκε μαζικά από 19% το 1980 σε 31% το 2023 και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 52% έως το 2060 στη ζώνη του ΟΟΣΑ. 

ΟΟΣΑ, γήρανση πληθυσμού

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Στο 4% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο - Διπλάσιος σε σχέση με το 2019

Κάτω από τα επίπεδα του 2021 οι πραγματικοί μισθοί στις μισές χώρες

Οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του ΟΟΣΑ, αλλά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2021, λίγο πριν από την απότομη αύξηση του πληθωρισμού μετά την πανδημία, σε περίπου τις μισές χώρες. 

Οι μισθοί των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων έχουν διατηρηθεί σε καλό επίπεδο, καθώς ο πραγματικός συμβατικός κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί έκτοτε σχεδόν και στις 30 χώρες του ΟΟΣΑ με εθνικό κατώτατο μισθό.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ανάλυση σχετικά με τον σημαντικό αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση η μείωση των ποσοστών γεννήσεων και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ