Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα Λαγκάρντ για υψηλότερα επιτόκια - Σύντομη και ρηχή η ύφεση στην Ευρωζώνη

Πηγή: AP

Οι μισθοί της Ευρωζώνης αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποτρέψει την αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε κροατική εφημερίδα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να φρενάρει την άνοδο του πληθωρισμού και έχει υποσχεθεί μεγαλύτερη αυστηροποίηση της πολιτικής της στις επόμενες συνεδριάσεις της, καθώς οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την αύξηση των τιμών κινούνται πάνω από τον στόχο του 2%.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Αύξηση τραπεζικών δανείων τον Νοέμβριο - Μείωση των καταθέσεων

«Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, πιθανότατα με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο», δήλωσε η Λαγκάρντ στην Jutarnji list. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εδραιωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Η Λαγκάρντ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ύψος των επόμενων αυξήσεων, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τράπεζα πρέπει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% από το σημερινό περίπου 10%.

Υφεση

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι εγχώριες αιτίες που βλέπουμε, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τα δημοσιονομικά μέτρα και τη δυναμική των μισθών, να μην οδηγήσουν σε παγίωση του πληθωρισμού», είπε η Λαγκάρντ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η αναμενόμενη ύφεση της Ευρωζώνης τον χειμώνα, που προκαλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, είναι πιθανό να είναι σύντομη και ρηχή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν  πρόσθετοι κραδασμοί.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ