Νέα
  • ΓΔ: 1434.68 +0.83%
  • Τζίρος: 108,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενέργεια: Κέρδη μαμούθ 200 δισ. δολ. για τους κολοσσούς - Οι προβλέψεις για έκτακτους φόρους

Exxon Mobil: 700 απολύσεις στο Χιούστον

Συνολικά κέρδη – μαμούθ σχεδόν 200  δισ. δολαρίων εκτιμάται ότι είχαν το 2022 οι πέντε ενεργειακοί κολοσσοί της Δύσης καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απογείωσε τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Εν μέσω αυτού του πακτωλού των κερδών, οι πέντε μεγάλοι όμιλοι του ενεργειακού κλάδου - BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies – προχώρησαν πέρυσι σε διανομή μερισμάτων και επαναγορές μετοχών πρωτοφανούς ύψους.

Τα αποτελέσματα για το 2022 που θα ανακοινώσουν στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να δείχνουν κέρδη 199 δισ. δολαρίων, τα οποία προβλέπεται να μειωθούν σε 158 δισ. δολάρια φέτος καθώς οι τιμές ενέργειας έχουν υποχωρήσει, αλλά παρά ταύτα θα είναι πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ του 2011.

Διαβάστε επίσης: Shell: Υπερδιπλάσια κέρδη στο γ' τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι - Αύξηση μερίσματος 15%

Μείωση των χρεών στα 100 δισ. δολάρια

Χάρη στην ισχυρή περσινή τους πορεία μείωσαν επίσης τα συνολικά χρέη τους σε 100 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι χαμηλό 15ετίας. Το χρέος είχε αυξηθεί στο επίπεδο – ρεκόρ των 270 δισ. δολαρίων το 2020, όταν είχαν προσφύγει σε υψηλό δανεισμό για να αντέξουν τη βουτιά της ζήτησης που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι προβλέψεις για έκτακτη φορολογία

Οι ενεργειακοί κολοσσοί δεν φαίνεται ότι κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μέρος των υπερκερδών τους από μία έκτακτη φορολογία καθώς οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιστοιχούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό τους.

Η Shell έχει βάλει στην άκρη 2,4 δισ. δολάρια για πληρωμή πρόσθετων φόρων στην Ευρώπη, η TotalEnergies επίσης 2 δισ. δολάρια, ενώ η Exxon αναμένει ότι οι επιπλέον φόροι θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 2 δισ. δολάρια το 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Exxon και η Chevron είχαν τα υψηλότερα κέρδη πέρυσι, κοντά στα 100 δισ. δολάρια καθώς ωφελήθηκαν περισσότερο από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Shell: Επιπλέον 2 δισ. δολάρια θα πληρώσει σε ΕΕ και Βρετανία για το φόρο στα υπερκέρδη

Που θα επενδύσουν 

Οι δύο αμερικανικές εταιρείες σχεδιάζουν μία αύξηση 10% των επενδύσεων τους φέτος στα 41 δισ. δολάρια.

Αλλά και η BP, η οποία σχεδιάζει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% έως το τέλος της δεκαετίας, αύξησε πολύ τις επενδυτικές δαπάνες της σε σχιστολιθικά κοιτάσματα στις ΗΠΑ και τον Κόλπο του Μεξικό.

Οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί είναι επίσης απίθανο να μειώσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιήσουν μέρος των υπερβολικών ταμειακών διαθεσίμων τους για περαιτέρω επενδύσεις σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Η Shell, η BP και η TotalEnergies στοχεύουν να επεκταθούν γρήγορα σε ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και αύξησαν το 2022 τον ρυθμό εξαγορών ενεργειακών εταιρειών με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, στους κλάδους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας όπως και των βιοκαυσίμων.

Διαβάστε επίσης: ExxonMobil: Σπάει τα κοντέρ με μέγα πακέτο επαναγοράς μετοχών ύψους 50 δισ. δολαρίων

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ