Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

First Republic: Δεν έπεισε τους επενδυτές το «σωσίβιο» των 30 δισ. - Νέα πτώση της μετοχής

Πηγή: AP

Οι μετοχές της αμερικανικής First Republic Bank υποχώρησαν εκ νέου σήμερα Παρασκευή, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα όλων των εποχών, με το κλίμα ανησυχίας να παραμένει έντονο μεταξύ των επενδυτών, που αξιολογούν την πρόταση για βοήθεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street.

Οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν έως και 15% και μέχρι στιγμής η πτώση από την αρχή της εβδομάδας φθάνει το 60%. Οι απώλειες έρχονται μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, όταν η μετοχή έπεσε έως και 36% προτού κλείσει την ημέρα με κέρδη 10%, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc. και Wells Fargo & Co., δεσμεύτηκαν να καταθέσουν 30 δισ. δολάρια μετρητά στην Τράπεζα.

Ωστόσο, οι μετοχές της First Republic συνέχισαν την πτώση τους, αφού γνωστοποίησε ότι ο δανεισμός της από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κυμάνθηκε από 20 δισ. δολάρια έως 109 δισ. δολάρια το διάστημα 10-15 Μαρτίου.

Ορισμένοι επενδυτές αμφισβήτησαν την κίνηση ενίσχυσης της First Republic. Ο Bill Ackman της Pershing Square, για παράδειγμα, ανέφερε σε ένα tweet ότι η εξάπλωση του κινδύνου χρηματοπιστωτικής μετάδοσης για να επιτευχθεί «μια ψευδής αίσθηση εμπιστοσύνης» στον δανειστή ήταν «κακή πολιτική».

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: «Ρεφενές» από τις συστημικές τράπεζες για τη σωτηρία της First Republic

Ο Andrew Liesch της Piper Sandler & Co δήλωσε ότι, αν και η εισροή των 30 δισ. θα πρέπει να βοηθήσει να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των επενδυτών, τα κέρδη της First Republic θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα στο μέλλον, δεδομένου ότι τα νέα κεφάλαια προστίθενται με επιτόκια της αγοράς.

Ο αναλυτής της Jefferies, Ken Usdin, είχε παρόμοια άποψη, λέγοντας ότι το προφίλ κερδών της εταιρείας είναι «σαφώς μειωμένο», αν και οι νέες καταθέσεις θα δώσουν στην εταιρεία χρόνο για να διερευνήσει πιθανότατα μια πώληση.

Σωσίβιο από 11 μεγάλες τράπεζες

Να προλάβουν μία νέα κατάρρευση τύπου Silicon Valley Bank έσπευσαν χθες 11 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες της Wall Street, καταθέτοντας 30 δισ. δολάρια στην First Republic, που είδε τη μετοχή της να κατρακυλά, με αποτέλεσμα τις μαζικές εκροές καταθέσεων.

Μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμφώνησε να καταθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic, ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, όπως ανακοίνωσαν οι τράπεζες το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι Bank of America, Wells Fargo, Citigroup και JPMorgan Chase θα συνεισφέρουν από περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ενώ η Goldman Sachs  και η Morgan Stanley  θα καταθέσουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι τράπεζες σε δελτίο Τύπου. Truist, PNC, U.S. Bancorp, State Street και Bank of New York Mellon θα καταθέσουν από περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια η καθεμία.

Η είδηση έρχεται μετά την πτώση της μετοχής της First Republic τις τελευταίες ημέρες, η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank  την περασμένη Παρασκευή και της Signature Bank κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αυτές οι δύο τράπεζες είχαν μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων καταθέσεων, όπως και η First Republic, κάτι που προκάλεσε έντονη ανησυχία για μαζικές εκροές καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Από την Κυριακή η Fed έχει δανείσει 12 δισ. σε αμερικανικές τράπεζες

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της First Republic, Jim Herbert και ο διευθύνων σύμβουλος, Mike Roffler ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «θα θέλαμε να μοιραστούμε τη βαθιά εκτίμησή μας» για τις 11 τράπεζες που έτειναν χείρα βοηθείας.

Η τράπεζα είχε δηλώσει την Κυριακή ότι διαθέτει ρευστότητα άνω των 70 δισ. δολαρίων, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα κεφάλαια που θα μπορούσε ενδεχομένως να αντλήσει από το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των τραπεζών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τους επενδυτές που απέρριψαν τη μετοχή.

Η τράπεζα δήλωσε ότι στις 15 Μαρτίου είχε περίπου 34 δισ. δολάρια σε μετρητά, χωρίς να υπολογίζονται τα νέα 30 δισ. δολάρια των 11 τραπεζών. Η First Republic είχε δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την Federal Reserve και την Federal Home Loan Bank την περασμένη εβδομάδα.  Οι καθημερινές εκροές καταθέσεων έχουν πλέον «επιβραδυνθεί σημαντικά», δήλωσε η τράπεζα. Η First Republic αναστέλλει επίσης τη διανομή μερίσματος.

«Αυτή η κίνηση υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αμερικανικές αρχές.

Κατά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, αρκετές προβληματικές τράπεζες αγοράστηκαν φθηνά από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, οι μη πραγματοποιημένες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της First Republic λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων πέρυσι έχουν καταστήσει την εξαγορά της μη ελκυστική, ανέφεραν πηγές.

Η First Republic απευθύνεται συνήθως σε πελάτες και επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τη διαχείριση πλούτου και τα δάνεια για οικιστικά ακίνητα. Η εταιρεία ανέφερε περισσότερα από 212 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού στα τέλη Δεκεμβρίου και δημιούργησε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη πέρυσι.

Με πληροφορίες από CNBC, Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ