Στη δημοσιοποίηση της νέας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Παρέμβαση Π3-70-2.1 προχώρησε σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνοντας το έναυσμα για την ενίσχυση νεοεισερχόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων στη βιολογική παραγωγή. Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 287,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα υποβάλλονται από 14 έως 28 Μαΐου 2025 στην πλατφόρμα https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/.
Η δράση συγχρηματοδοτείται κατά 100% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο, και εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, στο πλαίσιο του άρθρου 70 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.
Ο προϋπολογισμός της Πρόσκλησης κατανέμεται ως εξής:
- Δράση 1: Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές στη γεωργία – 172.558.234 ευρώ
- Δράση 2: Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές στην κτηνοτροφία – 115.038.824 ευρώ
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η πρόσκληση είναι διαθέσιμη τόσο στο πρόγραμμα «Διαύγεια» (www.diavgeia.gov.gr) όσο και στις επίσημες ιστοσελίδες του υπουργείου (www.minagric.gr) και του ΣΣ ΚΑΠ (www.agrotikianaptixi.gr).
Σύντομα νέα ενίσχυση και για τους μελισσοκόμους
Παράλληλα, αναμένεται η προκήρυξη νέας πρόσκλησης στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-70-1.6, η οποία αφορά την ενίσχυση μελισσοκόμων για την προστασία των μελισσοσμηνών και τη βιοποικιλότητα, με συνολικό προϋπολογισμό 18,8 εκατ. ευρώ.
Κ. Τσιάρας: «Η βιολογική παραγωγή είναι το μέλλον»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε πως το νέο πρόγραμμα εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική στήριξης της βιολογικής παραγωγής, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί ποτέ στον τομέα», συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.
«Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στη στήριξη της βιολογικής παραγωγής», δήλωσε ο κ. Τσιάρας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διαθέτει «εδαφοκλιματικές συνθήκες και πλούσια βιοποικιλότητα» που την καθιστούν ιδανική για την ανάπτυξη του τομέα.
Ο ίδιος επεσήμανε τη διεύρυνση των επιλέξιμων καλλιεργειών, τη διαφανή και σταθερή ενίσχυση των βιοκαλλιεργειών και τη στρατηγική στόχευση της εξωστρέφειας:
«Δίνουμε ώθηση στα ελληνικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές», υπογράμμισε.
Κλείνοντας, ο υπουργός ανέδειξε το συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο της βιολογικής παραγωγής:
«Η βιολογική παραγωγή είναι το μέλλον. Είναι το μέσο για να ταυτιστεί η ελληνική γη με την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη διατροφική υπεροχή. Προσωπικά, πιστεύω βαθιά σε αυτή την προοπτική».