Νέα
  • ΓΔ: 956.28 +0.72%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μετάλλαξη Ομικρον: Μείωση των τιμών του πετρελαίου - Αύξηση για τον χρυσό

Ιράκ: Σχέδιο αύξησης εξαγωγών αργού πετρελαίου
Πηγή: AP

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν σήμερα, ενώ του πετρελαίου μειώθηκαν, μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής της Moderna ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Ομικρον από ό,τι έναντι της Δέλτα.

Η τρέχουσα τιμή του χρυσού σημείωνε άνοδο 0,5% στα 1.794 δολάρια ανά ουγκιά.

Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna κλόνισαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις ασιατικές μετοχές να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα και πλέον, ενώ οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου μειώθηκαν πάνω από 2%. Ειδικότερα, η τιμή του μπρεντ κινείτο κοντά στα 71 δολάρια και του αμερικανικού αργού περί τα 68 δολάρια. 

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν 19% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας συνέθλιψε την παγκόσμια κατανάλωση. Οι επενδυτές αναζητούν τώρα ενδείξεις για τα προβλήματα που θα προκαλέσει η Ομικρον και πώς θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις.

πετρέλαιο

Την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα αποφασίσουν αν θα αναστείλουν τις μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής τους.

«Θα είναι πιθανόν πολύ νωρίς να πούμε με κάποια βεβαιότητα πού οδηγείται η αγορά έως ότου έχουμε περισσότερα στοιχεία για τη νέα παραλλαγή», δήλωσε οικονομολόγος της at Oversea-Chinese Banking.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι θα προχωρήσει με το σχέδιο για την αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα, παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών, και προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει στην αποδέσμευση μεγαλύτερης ποσότητας για την αγορά.

«Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι τελικά ο αντίκτυπος στον χρυσό, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να αφομοιώνουν τις δηλώσεις», σημείωσε ο επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, προσθέτοντας ότι οι τιμές μπορεί να επανέλθουν στο επίπεδο των 1.800 δολαρίων αν οι αγορές μετοχών υποχωρήσουν και άλλο.

Πάουελ: Ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχισθεί για μεγαλύτερο διάστημα 

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή την κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο μέσα στην εβδομάδα μετά τη χθεσινή προειδοποίησή του ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού θολώνει τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και οι τιμές μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι θεωρείτο αρχικά.

«Ο Πάουελ έχει την τάση να ηρεμεί με τις δηλώσεις τις αγορές και μπορεί να υπαινιχθεί ότι η Fed είναι έτοιμη να επιβραδύνει τον ρυθμό απόσυρσης της στήριξης, παρέχοντας κάποια στήριξη στον χρυσό», δήλωσε αναλυτές της DailyFX, προσθέτοντας: «Το όποιο ράλι, όμως, του χρυσού είναι απίθανο να διατηρηθεί καθώς συνεχίζουμε να μη γνωρίζουμε πόσο δεκτική θα είναι η νέα παραλλαγή στα εμβόλια. Εως τώρα, έχουμε μία δήλωσε από ένα σημαντικό πρόσωπο και η Fed χρειάζεται πιο ξεκάθαρη εικόνα πριν δεσμευτεί σε επιβράδυνση του tapering».

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ