Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Πώς σχεδιάζει η ΕΚΤ να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα

Τον τρόπο, με τον οποίο θα στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματός της (PEPP), εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

H ΕΚΤ εξετάζει να διευρύνει χρονικά και να αυξήσει την ευελιξία αναφορικά με την επανεπένδυση σε νέα ομόλογα των χρημάτων από τους τίτλους που είχε αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP, δήλωσαν πηγές της κεντρικής τράπεζας στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε χώρες να θωρακιστούν σε περίπτωση αναταραχής στις αγορές. Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα αποτελέσει παρηγοριά για την Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, καθώς τα ομόλογά της πιθανόν δεν θα είναι επιλέξιμα για αγορές μέσω του τακτικού προγράμματος της ΕΚΤ (APP), έως ότου αποκτήσουν επενδυτική διαβάθμιση. Σημειώνεται ότι σήμερα η αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης – που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ – είναι δύο κατηγορίες κάτω από αυτή της επενδυτικής διαβάθμισης.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο τον Οκτώβριο ότι θα συζητείτο από το Δ.Σ. της ΕΚΤ η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο APP.

Οι αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ μετά τη λήξη του PEPP, που αναμένεται τον Μάρτιο, θα ληφθούν την επόμενη Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, οπότε θα κριθεί και το τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα.

Με βάση την κατεύθυνση που έδινε έως τώρα η ΕΚΤ, οι επανεπενδύσεις σε ομόλογα θα συνεχισθούν  τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο -0,35%, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ήταν σταθερές στο 1,35%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ