Νέα
  • ΓΔ: 1421.71 -0.32%
  • Τζίρος: 151,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Η παγωνιά βάζει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Με τη χώρα να βρίσκεται στην «κατάψυξη» για τουλάχιστον τις επόμενες μέρες, οι φόβοι ότι η ακρίβεια θα χτυπήσει με ένταση κορυφώνονται. Παράγοντες της της αγοράς εκτιμούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, θεωρώντας ότι ο μήνας που η ακρίβεια θα δείξει για τα καλά τα «δόντια» της είναι ο Φεβρουάριος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς η μεγάλη αύξηση που υπάρχει στην ζήτηση για ενέργεια, λόγω του ψύχους και των δυσκολιών στις μεταφορές, οι τιμές σε μία σειρά από προϊόντα θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση, η οποία και θα φανεί στο αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για να μπει «φρένο» στην ακρίβεια, ενώ οι ελεγκτικές Αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για να εντοπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Τι φοβάται η κυβέρνηση

Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, η οποία εκτός των άλλων βλέπει ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρό πλήγμα στην ανάπτυξη, αλλά και στο δημοσιονομικό κομμάτι, εξαιτίας του ότι θα υπάρξουν αναπόφευκτα νέα πακέτα στήριξης στο κομμάτι της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να καθοριστεί το πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο υψηλό κόστος ενέργειας.

Οι τιμές πάντως σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν πάρει την ανηφόρα. Τις τελευταίες δύο ημέρες η τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας έχει πραγματοποιήσει άλμα, καθώς από τα 211 ευρώ ανά μεγαβατώρα προχτές, χτες έφτασε τα 243 ευρώ και για σήμερα θα φτάσει τα 280 ευρώ, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αύξησαν τη ζήτηση στις 206 γιγαβατώρες, ενώ η μέγιστη τιμή βρίσκεται στα 357 ευρώ και η κατώτατη στα 196 ευρώ.

Στο μείγμα παραγωγής 38,6% έχει το αέριο, 30% οι ΑΠΕ, 11,2% ο λιγνίτης, 9,2% τα υδροηλεκτρικά και 8,2% οι εισαγωγές.

Νέα άνοδος για το φυσικό αέριο - Ψηλά το πετρέλαιο

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πραγματοποίησε χτες μεγάλη άνοδο 20% στην Ευρώπη, υπό το φόβο πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και του ψυχρού καιρού. Το συμβόλαιο TTF βρίσκονταν το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στα 90 ευρώ. Η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 είναι στα 85 ευρώ ανά τόνο.

Μικρή αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε στις τιμές του μαύρου χρυσού, ωστόσο, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κοντά στα ανώτερα των τελευταίων επτά ετών. Συγκεκριμένα το brent είναι λίγο πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της αναταραχής στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα πάντως από την ΡΑΕ διευκρινίζεται ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι τα μέτρα επιδότησης των καταναλωτών που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε πως οι τιμές που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά δεν είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά κοντά στο μέσο όρο της περιοχής όσο και συνολικά της ΕΕ.

Επίσης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθ. Δαγούμας, δήλωσε ότι έρχονται κυρώσεις σε ενεργειακές εταιρείες, ακόμη και επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές, εφόσον διαπιστωθούν πρακτικές που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανήγγειλε επίσης σειρά ελέγχων σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς: παραγωγούς, διαχειριστές δικτύων και προμηθευτές.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ