Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Το Κατάρ δεν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την Ευρώπη - Ο ρόλος των ΗΠΑ

Το Κατάρ έχει περιορισμένα περιθώρια για να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, αν διακοπούν οι ρωσικές προμήθειες στο ενδεχόμενο μίας εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Tο αραβικό εμιράτο, αξιοποιεί στο έπακρο την παραγωγική δυναμικότητά του αλλά τη μερίδα του λέοντος της παραγωγής υγροποιημένου αερίου (LNG) την εξάγει στην Ασία με βάση μακροχρόνια συμβόλαια που έχει, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.  

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει συζητήσει με μεγάλους παραγωγούς αερίου, όπως το Κατάρ, για τη δυνατότητα να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάτι που η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των πιθανών ελλείψεων αερίου που θα έχει η Ευρώπη με ανακατεύθυνση των φορτίων, η οποία θα χρειαστεί  από αρκετές μέρες έως μία ή δύο εβδομάδες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, συζήτησε για το θέμα αυτό με τον Καταριανό ομόλογό του τη Δευτέρα.

Λίγες οι ποσότητες για τη spot αγορά

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Κατάρ πουλάει ορισμένες ποσότητες LNG στην τρέχουσα αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν στο μεγαλύτερο μέρος τους να διοχετευθούν στην Ευρώπη, αλλά ο όγκος τους είναι μικρός και δεν θα κάνει κάποια διαφορά.

Το 2011, το Κατάρ μπόρεσε να ανακατευθύνει κάποια φορτία από την Ευρώπη προς την Ασία, όταν οι τιμές του LNG είχαν εκτιναχθεί λόγω της διακοπής λειτουργίας των ιαπωνικών πυρηνικών σταθμών μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα. Αυτό είχε γίνει με τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων πελατών του εμιράτου.

Οι ΗΠΑ πρέπει να πείσουν τους πελάτες του Κατάρ

Αντίστοιχα, δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πηγές, αναφέρει ότι το Κατάρ θα χρειαστεί βοήθεια από τις ΗΠΑ για να πείσει τους πελάτες του στην Ασία να ανακατευθύνουν μερικές προμήθειες προς την Ευρώπη, στην περίπτωση που μια σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας επιφέρει αναστάτωση στις ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου

Το θέμα θα συζητηθεί σε συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είπε μία από τις πηγές.

«Η Ντόχα ενδέχεται να μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση μιας μεγάλης παγκόσμιας αναστάτωσης όπως έκανε το 2011» μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ