Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θ. Σκυλακάκης: Το ρίσκο των εκλογών πηγαίνει πλέον ακόμη πιο μακριά

«Το ρίσκο των εκλογών πηγαίνει πλέον ακόμη πιο μακριά, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Θα έχουμε εκλογές όταν θα πρέπει να έχουμε, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ο πολιτικός κύκλος είναι για εμάς σημαντικός, αλλά πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τη δουλειά, σε πολύ δύσκολους καιρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του ECONOMIST.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς πόρους, τονίζοντας ότι δάνεια συνολικής αξίας άνω των 2,5 δις έχουν ήδη προεγκριθεί από τις ελληνικές τράπεζες για επενδυτικά projects.

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δουλέψει μόνο αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και τώρα πια αυτό γίνεται, διεμήνυσε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στην παράμετρο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα: «Πάντα υπήρχε πρόβλημα, αλλά κανείς δεν είχε προσφέρει κίνητρα στη διοίκηση για να δουλέψει. Τώρα τα προσφέρουμε, με μπόνους παραγωγικότητας σε κρίσιμους τομείς». 

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, όταν η δημόσια διοίκηση σταματούσε να δουλεύει εν όψει των εκλογών. Όποτε και να γίνουν οι εκλογές, η διοίκηση θα πρέπει να δουλεύει», σχολίασε στο συνέδριο του Economist ο αναπληρωτής διευθυντής Οικονοµικών και Χρηµατοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello, τονίζοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμοι μέχρι το 2026: «Αν οι επενδύσεις δεν θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τότε, τα λεφτά σταματούν να εκταμιεύονται. Δεν θα υπάρχει τρόπος να το επεκτείνουμε. Θα απαιτούσε την ομόφωνη απόφαση όλων των 27 χωρών της ΕΕ και αντίστοιχη έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλιο, το οποίο δεν θα ήταν ρεαλιστικό».

Σύμφωνα με τον κ. Costello, η Ελλάδα έχει «ένα καλό σχέδιο και το κυριότερο έναν καλό ρυθμό και ποιότητα παράδοσης των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμο να συνεχίσει έτσι, ώστε να στείλει το μήνυμα στις αγορές πως τα πράγματα δουλεύουν». Ο ίδιος επεσήμανε ότι 6,1 δις - 3% του ΑΕΠ της - έχει μεταφερθεί ήδη στην Ελλάδα. «Δουλευουμε με την κυβέρνηση ώστε τον Σεπτέμβριο να έρθει ακόμη 1,7 δις και θα ακολουθήσει ακόμη ένα αίτημα για 3,5 δις στο τέλος του έτους».

Ο κ. Costello παρατήρησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε μεν στην πανδημία, αλλά ταιριάζει απόλυτα στη διαχείριση της σημερινής ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. «Αν δεν υπήρχε, θα φτιάχναμε κάτι παρόμοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα ήδη περιλαμβάνει μετάβαση στις ΑΠΕ και βιώσιμες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Costello, σε επίπεδο Ε.Ε.:

  •  25 σχέδια ανάκαμψης έχουν ήδη εγκριθεί 
  • 11 αιτήματα για πληρωμές έχουν καταβληθεί και έχουν ήδη αποπληρωθεί τα 7 
  • 100 δις ευρώ έχουν εκταμιευτεί τους τελευταίους 12 μήνες, ποσό ίσο με το άθροισμα των πόρων για την κοινή αγροτική πολιτική και των πόρων για τα προγράμματα συνοχής. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει περισσότερα καρότα παρά μαστίγια

Το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει περισσότερα καρότα παρά μαστίγια, αποκαθιστώντας στη συνείδηση πολιτών και κυβερνήσεων τα προβλήματα που προκύπτουν από την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας όπως αυτή απορρέει από τη συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση. Στην παρατήρηση αυτή προέβη ο πρώην πρόεδρος της Euro Working Group Thomas Wieser, ο οποίος στάθηκε σε δύο παράγοντες που κατά τη γνώμη του κρίνουν την επιτυχία μιας χώρας: οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι να είναι ρεαλιστικοί και να διασφαλίζεται μια αποτελεσματική κουλτούρα διακυβέρνησης από το πολιτικό σύστημα αλλά και από τα ΜΜΕ.

«Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να επωφεληθεί η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να είναι ικανή για μεγάλα πράγματα, αρκεί να το θέλουν οι πολιτικοί και τα οικονομικά συμφέροντα στη χώρα. Υπάρχει μια πιθανότητα να το πετύχει. Ας το ελπίσουμε», σχολίασε ο κ. Wieser. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ