Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τίτλοι τέλους για την ενισχυμένη εποπτεία - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η επόμενη μέρα

Τελειώνει σήμερα η περιπέτεια 12 ετών για την ελληνική οικονομία, με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα που άνοιξε την άνοιξη του 2010 με το πρώτο μνημόνιο, κλείνει σήμερα, μια ημέρα με συμβολική, συναισθηματική και πολιτική αξία.

Μεσολάβησαν τρία μνημόνια και τέσσερα χρόνια μεταμνημονιακής επιτήρησης, με υποχρέωση εκπλήρωσης σειράς δεσμεύσεων. Η παρακολούθηση της οικονομίας ήταν στενή, μέσω επισκέψεων των επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα τέσσερις φορές ανά έτος, και σύνταξη των αντίστοιχων εκθέσεων, οι οποίες παρακολουθούνταν από τις αγορές και εν πολλοίς έκριναν το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Μετά το τέλος των τριών μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βγήκε από το σκληρό καθεστώς των μνημονίων αλλά ήταν η μόνη στην Ευρώπη που μπήκε στο ειδικό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, με ασφυκτικό έλεγχο των θεσμών ανά τρεις μήνες.

Για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στην οικονομία της χώρας αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση σήμερα στις 10:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από αυτό αναμένεται να μιλήσει για την δικαίωση των θυσιών που έκαναν οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια και να εξηγήσει τι σημαίνει επί της ουσίας η παραπάνω εξέλιξη για τους πολίτες.

Με το τέλος του συγκεκριμένου καθεστώτος, η χώρα μας θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως το 2059.

Η επόμενη ημέρα

Πλέον η χώρα μας δεν θα έχει τρίμηνες αξιολογήσεις, αλλά κανονική εποπτεία, η οποία θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα. Στο εξής θα υπάρχει εξαμηνιαία «επιτήρηση» και παρατηρήσεις από την πλευρά των θεσμών, με τον πρώτο έλεγχο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης να ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, εν όψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα θα δρομολογηθεί και η απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των ANFAs και SMPs, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Η ένεση ρευστότητας προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο μετά την έκδοση σχετικής απόφασης από το Eurogroup, ενώ η τελευταία εκκρεμότητα για να αλλάξει σελίδα η χώρα θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ