Νέα

Εξοικονόμηση ενέργειας: Στο τραπέζι η μείωση του ωραρίου για τα καταστήματα

Πηγή: Eurokinissi

Το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Η σκέψη που υπάρχει στο τραπέζι είναι να μειωθεί τον χειμώνα και ειδικά το απόγευμα κατά κάποιες ώρες η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων.

Το ενδεχόμενο αυτό το «βλέπουν με καλό μάτι» κάποιοι φορείς του εμπορίου, όπως για παράδειγμα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκηςν που πρότεινε τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές - βραδινές ώρες, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, μιλώντας αργά χθες βράδυ σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια», είπε, παραθέτοντας, όμως, τέσσερις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου και ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων.

Αντίθετα, δεν φαίνεται να το «βλέπουν με καλό μάτι» οι μεγάλες επιχειρήσεις -ελληνικές και ξένες- και ειδικά οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, θεωρώντας ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές σε μια σειρά πράγματα, όπως η απασχόληση, ο τζίρος των επιχειρήσεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση και αφορά στην ενδεχόμενη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως, όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Σειρά συναντήσεων

Όλα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες και μετά από συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης με φορείς του εμπορίου. Η πρώτη θα γίνει σήμερα το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων και αντικείμενο θα είναι εκτός του ωραρίου και οι ανατιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να ζητάει αυτοσυγκράτηση και περιορισμό των αυξήσεων στις απολύτως απαραίτητες.

Αναφορικά με το ωράριο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού της λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το εύρος της παρέμβασης – αν γίνει – αλλά και του αριθμού των καταστημάτων που εν δυνάμει θα μπορούσε να συμπεριλάβει.

Ο υπουργός θα βάλει στο τραπέζι μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό της κατανάλωσης στην ενέργειας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και βέβαια τον περιορισμό των αυξήσεων.

«Πρωτοπορεί» η Θεσσαλονίκη

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη θέση του υπουργού κινείται και η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, αυτή η πρόταση έρχεται λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Επισημαίνεται ότι ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup «Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development» Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η ΔΕΘ.

Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το παρακάτω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022:

  • Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 16:00
  • Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 19:00

Αντιδρούν οι μεγάλες επιχειρήσεις

Η πρώτη αντίδραση από εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων (σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και ξένες πολυεθνικές) ήταν από επιφυλακτική έως άκρως αρνητική. Και αυτό διότι όπως ανέφεραν, οι καταναλωτές έχουν μάθει ένα συγκεκριμένο ωράριο και δύσκολα θα μπορέσουν να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Επίσης, αν περάσει η πρόταση θα σημάνει και μείωση της απασχόλησης σε μία περίοδο κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ δεν διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές και η μόνη κατανάλωση ενέργειας έχει να κάνει με τα φώτα και τα κλιματιστικά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν μεγάλα ψυγεία, η μείωση του ωραρίου δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφού αυτά δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα. Θέλουμε να έχουμε μείωση της σπατάλης και όχι μείωση της ανάγκης. Έχουμε πιάσει τους στόχους. Με 13% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου και 36% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Βλέπουμε άλλωστε και από μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες ότι το πρόβλημα δεν είναι τα φώτα, αλλά ο εξοπλισμός. Η κατανάλωση είναι και στα φώτα αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά».

Πρόεδρος ΕΣΑ: Προϋποθέσεις για το μέτρο

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, απαντώντας χτες βράδυ σε δημοσιογράφους δήλωσε τα εξής:

«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

  1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας. 
  3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες. 
  4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη  η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ