Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υψηλή εισπραξιμότητα φόρων γεμίζει τον κρατικό «κουμπαρά» για νέα μέτρα στήριξης

Πηγή: Pixabay

Επιχειρήσεις και υπόχρεοι σε ΦΠΑ παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Η εισπραξιμότητα από τις επιχειρήσεις του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ καταγράφει υψηλά ποσοστά, ενώ αντίθετα βασική προτεραιότητα για τα νοικοκυριά είναι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και δευτερευόντως του φόρου εισοδήματος.

►Διαβάστε και: Νέος γύρος αυξήσεων σε δεκάδες προϊόντα - Σενάρια για food pass και νέα επιταγή ακρίβειας

Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων έφτασε στο 9μηνο στο 83,19%, ενώ τον Σεπτέμβριο κινήθηκε ακόμα υψηλότερα, στο 85,09%.

Μέχρι το Σεπτέμβριο είχε εισπραχθεί το 83,31% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, το 85,17% των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, το 81,82% των εσόδων του φόρου εισοδήματος και το 73,35% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Δημοσιονομική ανάσα

H εκτίναξη των εσόδων έχει σκορπίσει χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η συμμόρφωση των φορολογουμένων συνεχίζεται με την κουλτούρα πληρωμών να μην έχει διαταραχθεί παρά τα ενεργειακά βάρη και την καθημερινότητα της ακρίβειας.

►Διαβάστε και: ΕΚΤ: Αυξημένοι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα - Ανθεκτικές οι τράπεζες

Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και να δημιουργείται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της ακρίβειας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εισπραξιμότητα των φόρων διαμορφώνεται ως εξής:

  • ΦΠΑ: Στα ύψη κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ, καθώς όλοι οι υπόχρεοι πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στο 9μηνο το δημόσιο εισέπραξε 8,627 δισ. ευρώ από ποσό 10,666 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί. Η εισπραξιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο άγγιξε το 87,63%, με 872 εκατομμύρια από οφειλόμενο ΦΠΑ να μπαίνουν στα δημόσια ταμεία.
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Οι επιχειρήσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία σπεύδουν να πληρώνουν στην ώρα τους τον φόρο εισοδήματος, με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα να διαμορφώνεται στο 86,16%. Ενδεικτικά πληρώθηκαν εμπρόθεσμα στο 9μηνο 2,354 δισ. ευρώ από 2,733 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν. Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο εξοφλήθηκε φόρος 518,126 εκατ. από 580,96 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθεί.
  • ΕΝΦΙΑ: Τα νοικοκυριά επιλέγουν να πληρώνουν πρώτα τον ΕΝΦΙΑ με την εισπραξιμότητα στο 9μηνο να ξεπερνάει το 76,%. Από τα 2 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 1,528 δισ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος από τα νοικοκυριά κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους άλλους φόρους. Στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε σε 74,19%, καθώς από τα 2,203 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 1,634 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει, τρία στα δέκα ευρώ του φόρου έμειναν απλήρωτα και κατέληξαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, η εισπραξιμότητα κατέγραψε μια μικρή άνοδο, καθώς διαμορφώθηκε στο 76,08%, καθώς πλήρωσαν 518,26 εκατ. ευρώ από 580,96 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Την επιβολή πλαφόν στις τιμές TTF προτείνει η Κομισιόν - Πότε θα ενεργοποιείται 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ