Νέα
 • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
 • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Το στοίχημα της ανάπτυξης του 2023 και τα νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Eurokinissi

Η διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, κόντρα στο περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης στην ΕΕ είναι το μεγάλο στοίχημα του προϋπολογισμού του 2023,η συζήτηση του οποίου ξεκινάει σήμερα στη Βουλή στη σκιά των αποκαλύψεων του Qatar Gate.

Το εκλογικό 2023 προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά αφού θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.Οπότε χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις που δεν θα υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας βοηθώντας όμως τα νοικοκυριά που βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται από την έξαρση της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό, το 2023 ο δημοσιονομικός σχεδιασμός απαιτεί χειρουργικές κινήσεις.

Εκτός των μέτρων ύψους 4,2 δις ευρώ που  ήδη  έχουν ενσωματωθεί  στον προϋπολογισμό, για την αντιμετώπιση του υπ΄αριθμόν  ένα προβλήματος που είναι η ακρίβεια, αναμένεται να ανακοινωθούν  από τον πρωθυπουργό νέα μέτρα στήριξης, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα προκύψει αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη για ενεργειακές επιδοτήσεις το επόμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις θα είναι μετρημένες αφού στόχος το 2023 είναι πρωτογενές αποτέλεσμα 1,7% του ΑΕΠ ή 1,668 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση.

►Διαβάστε και: Νέα μέτρα στήριξης: Ερχεται νέα επιταγή ακρίβειας ή food pass - Το στοίχημα της ανάπτυξης

Με όπλο τις δημόσιες επενδύσεις

Βασικά όπλα της ανάπτυξης της οικονομίας το επόμενο έτος είναι οι  δημόσιες επενδύσεις  που προβλέπεται να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ με τα 8,3 δισ. ευρώ να προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο και τα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα,ο  προϋπολογισμός βασίζεται σε παραδοχή ότι το 2023 τα τουριστικά έσοδα θα αγγίξουν το 95% των τουριστικών εσόδων του 2019.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα κατεβάσει απότομα ταχύτητες πέφτοντας στο 1% για το 2023 από 7,2% φέτος και 7,8% το 2021 ενώ μεγάλο αγκάθι παραμένει ο πληθωρισμός που θα διαμορφωθεί στο 5% από 9,9% φέτος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής με επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται από την εκτίμηση για αυξημένες κατά 1,83 δισ. ευρώ εισπράξεις από φόρους με τα συνολικά έσοδα να διαμορφώνονται στα 56,748 δισ. ευρώ.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Δύο είναι τα βασικά μέτρα που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο:

 1. Μια νέα επιταγή ακρίβειας στα  νοικοκυριά η οποία σχεδιάζεται για τους πρώτους μήνες του 2023.  Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να έχει πιο διευρυμένα κριτήρια και να μην περιλαμβάνει μόνο τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά αλλά  να πιάνει και ένα μέρος της μεσαίας τάξης που πλήττεται από το ράλι της ακρίβειας. Σε αυτή την περίπτωση  η ομπρέλα των δικαιούχων μπορεί να συμπεριλάβει και όσους έχουν εισοδήματα έως 40.000 ευρώ  όπως  συνέβη με το Fuel Pass 2 .Παράλληλα εξετάζεται να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση.
 2. Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για ακόμα τρεις μήνες. Επισημαίνεται ότι σήμερα η επιδότηση με τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 25 λεπτά το λίτρο και έχει βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλά επίπεδα.

►Διαβάστε και: Γιατί πάτησε «φρένο» η ανάπτυξη - Υποχώρηση της κατανάλωσης και προσγείωση του ΑΕΠ στο 2,8%

Πηγές χρηματοδότησης

 Δυο είναι οι βασικές δεξαμενές που θα τροφοδοτήσουν τις ενεργειακές επιδοτήσεις και την ενίσχυση κατά της ακρίβειας

 • Το ειδικό αποθεματικό του 1 δις ευρώ το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης  
 • Τα υπερέσοδα των διυλιστηρίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ και θα συνυπολογιστούν στον δημοσιονομικό σχεδιασμό για τα μέτρα του επόμενου έτους.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα έσοδα από τη φορολογόγηση των διυλιστηρίων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτρα  πλην εκείνων που αφορούν τις επιδοτήσεις στο ρεύμα ή ενεργειακές παρεμβάσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση,θα αξιοποιηθεί ένα μέρος από τον κουμπαρά του ενός δις ευρώ που προοριζόταν για την ενεργειακή στήριξη των νοικοκυριών, για να στηριχτούν με επιταγή ακρίβειας οι ευάλωτοι πολίτες και η μεσαία τάξη.

►Διαβάστε και: Ταμείο Ανάκαμψης: Αρχές του 2023 το αίτημα για την Γ' δόση των 1,72 δισ. - Τα προαπαιτούμενα

Οι παρεμβάσεις του 2023

Οι  παρεμβάσεις για το επόμενο έτος, είναι:

 • η μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους
 • η διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα
 • η συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο  
 • η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024  
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ