Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις - Ποιο πιστοποιητικό καταργεί η ΑΑΔΕ

ΠΗΓΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Πιο εύκολες και πιο γρήγορες γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά και σε νέες παρεμβάσεις για να διευκολύνει τους φορολογούμενους. Ειδικότερα, σχεδιάζει να καταργήσει το πιστοποιητικό μη οφειλής φόρου κληρονομιάς, γονικής παροχής-δωρεάς, ώστε να μην περιλαμβάνεται στα έγγραφα που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το αποδεικτικό επισυνάπτεται υποχρεωτικά στο συμβολαιογραφικό έγγραφο που συντάσσεται και περιλαμβάνεται στο «χαρτοβασίλειο» της γραφειοκρατίας, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μία αγοραπωλησία.

Για αυτόν τον λόγο προωθούνται μια σειρά από ψηφιακές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Νέα ψηφιακή υπηρεσία για το Ε9

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται και η αυτοματοποίηση του Ε9. H AAΔΕ ετοιμάζει μία νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας θα συμπληρώνονται αυτόματα οι μεταβολές στην δήλωση Ε9.

►Διαβάστε και: Δάνεια με κρατική εγγύηση: Νέα ευκαιρία ρύθμισης με 120 δόσεις και «ψαλίδι» στις προσαυξήσεις

Η εφαρμογή θα λειτουργήσει εντός της τρέχουσας χρονιάς και θα τερματίσει τις χρονοβόρες διαδικασίες και την ταλαιπωρία των πολιτών, που πρέπει να υποβάλλουν σωρεία δηλώσεων όταν αποκτούν, πωλούν, μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά, προκειμένου να αλλάξουν τα στοιχεία τους στο Ε9.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, η αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 θα γίνεται από την εφορία, η οποία θα αντλεί τα απαιτούμενα στοιχεία μεταβολών από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Συνεπώς, για μεταβιβάσεις ακινήτων που ολοκληρώνονται μέσω της εφαρμογής myProperty της ΑΑΔΕ (γονικές παροχές, δωρεές και αγοραπωλησίες) θα «καταργηθεί» η υποβολή δήλωσης Ε9.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνουν αναγκαίες για τη διαμόρφωση ορθής περιουσιακής εικόνας. Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, όταν στο έτος αυτό δεν εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

Δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων

Η ΑΑΔΕ ήδη από το περασμένο καλοκαίρι προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής πέντε ειδικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY.

►Διαβάστε και: Eurostat: Στο 7,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Στο 8,6% στην Ευρωζώνη

Οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

  • την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα, της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.
  • τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.
  • τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας, οι δηλώσεις αυτές ξεπερνούν συνολικά τις 30.000 κατά μέσο όρο κατ’ έτος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ