Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κακοκαιρία Daniel: Ερχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τις έκτακτες δαπάνες - Τα ψιλά γράμματα του κοινοτικού «πακέτου»

Με μείζον στοίχημα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 0,7% του ΑΕΠ, τη στιγμή που αυξάνονται οι πιέσεις προκειμένου να εξυπηρετηθεί το τεράστιο κόστος των δαπανών από την καταστροφική επέλαση του Daniel, κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 450 έως 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μόνο το κόστος των αποζημιώσεων για τις πλημμύρες ξεπερνάει το 1 δις ευρώ, με το συνολικό μέγεθος της οικονομικής ζημιάς να υπολογίζεται  στα 2,5 δις ευρώ, χωρίς σε αυτά τα ποσά να υπολογίζονται οι δημοσιονομικές συνέπειες των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Πιο καθαρή εικόνα του τελικού λογαριασμού θα έχουν στο Γενικό Λογιστήριο μέχρι την Πέμπτη, οπότε θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε σχεδιασμό των επόμενων κυβερνητικών κινήσεων ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

►Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Εως 14.000 η προκαταβολή αποζημίωσης για επιχειρήσεις και 16.600 για νοικοκυριά - Πώς θα δοθούν

«Παγώνουν» οι σχεδιαζόμενες παροχές

Με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, όλες οι σχεδιαζόμενες παροχές, όπως η επέκταση του  market pass «παγώνουν» καθώς οι κραδασμοί στην οικονομία ενισχύουν τις πιέσεις προκειμένου το βάρος να πέσει  στην αποκατάσταση των ζημιών.

Τα μόνα σίγουρα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2024 είναι αυτά που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή όπως οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι παραμένει σταθερή στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει καθώς δεν επιθυμεί ενόψει των επόμενων αξιολογήσεων του ελληνικού αξιόχρεου να διακυβευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα. 

►Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Βαρύς ο λογαριασμός για την ελληνική οικονομία - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Το πακέτο της ΕΕ

Την ίδια ώρα έναν αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνουν στην κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων έως 2,25 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Η συζήτηση που διεξήχθη με την Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για την παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών για τους σκοπούς αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:

  • τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),
  • την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
  • το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Eπί της ουσίας πρόκειται για κονδύλια που δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση αλλά και για ανακατεύθυνση πόρων στα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Φρέσκο χρήμα θα είναι τα 400 εκατομμύρια όταν θα αξιοποιηθούν ενώ δυνητικά στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται τα 250 εκατ. ευρώ καθώς πρόκειται για κεφάλαια του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) τα οποία θα χάνονταν οριστικά στο τέλος του έτους λόγω μη απορρόφησης τους. 

Η ΕΕ προσφέρει ως δώρο στην κυβέρνηση να είναι διαθέσιμα εως το τέλος του έτους.  

►Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Στα 534 ευρώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ