Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Πρόβλεψη για σημαντική μείωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο

Καλά νέα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους δανειολήπτες αναμένεται να ανακοινώσει η Eurostat την Παρασκευή. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα οποία αναμένεται να δείχνουν μία σημαντική υποχώρηση στο 4,6% από 5,2% τον Αύγουστο.

Σημαντικό είναι ότι αποκλιμάκωση προβλέπεται και για τον δομικό πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, στο 4,9% από 5,3% τον Αύγουστο.

Αντίστοιχες μειώσεις στις πληθωριστικές πιέσεις βλέπουν και αναλυτές, με τη μέση πρόβλεψής τους για τον γενικό πληθωρισμό στο 4,5% και τον δομικό στο 4,8%.

Μετά το καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκαν μόνο οριακά, οι αναλυτές προβλέπουν τώρα μία ταχύτερη μείωση.

Βέβαια, το τελευταίο μίλι για την επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο του 2% πιθανόν να είναι και το δυσκολότερο και μάλλον δεν θα έρθει τόσο γρήγορα όσο θα δείχνει η πορεία των τιμών αυτό τον μήνα.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στο 5,2% στην Ευρωζώνη

Στο 3,2% ο πληθωρισμός το 2025

Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 3,2% σε μέσα επίπεδα το 2024 και να φτάνει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% το 2025, κάτι που μπορεί να σημαίνει και το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια μετά από ένα ανοδικό σερί 450 μονάδων βάσης (4,5 ποσοστιαίων μονάδων) που έχει εξουθενώσει τους δανειολήπτες. Αυτό πιστεύουν πολλά στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.  

Ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, πάντως, Πέτερ Κάζιμιρ, προειδοποίησε ότι τα στελέχη της ΕΚΤ δεν θα κηρύξουν επίσημα το τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων έως ότου δουν και τις τριμηνιαίες προβλέψεις τον επόμενο Μάρτιο. «Παραμένει ανοικτό και αναπάντητο για πόσο διάστημα θα πρέπει να διατηρηθούν τα επιτόκια στα υψηλά τους επίπεδα», είπε.

Επίσης και άλλα στελέχη της ΕΚΤ θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να κηρυχθεί το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και ότι μπορεί να χρειαστεί και άλλη αύξηση επιτοκίων αν δεν μειωθεί ο πληθωρισμός σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Διαβάστε επίσης: Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

Σημαντική μείωση στη Γερμανία

Η Γερμανία αναμένεται να δει σημαντική επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών, ενώ επιτάχυνση αναμένεται στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπου ο πληθωρισμός τρέχει με χαμηλότερους ρυθμούς. Στην Ιταλία είναι πιθανό να παραμείνει στο 5,5%.

«Ο γενικός και ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να πέσουν κάτω από το 5% τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά φέτος. Αυτό θα χαλαρώσει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα ενισχύσει την άποψη ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη έχουν πιάσει ταβάνι», δήλωσε οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ