Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Live Streaming η συνέντευξη Τύπου Λαγκάρντ - Στουρνάρα

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, μετά τη σημαντική υποχώρηση στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, καθώς θα εκλείψουν οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων πέρυσι, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, από την Αθήνα, μετά την απόφαση του Δ.Σ. να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. 

Για την οικονομία της Ευρωζώνης, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι είναι αδύναμη και θα παραμείνει έτσι έως το τέλος του έτους, καθώς υποχωρούν οι επενδύσεις και εξασθενεί η κατανάλωση, λόγω και των αυξήσεων στα επιτόκια τους προηγούμενους μήνες. Η ισχυρή αγορά εργασίας στηρίζει πάντως την οικονομία, πρόσθεσε.

«Μετά από δέκα αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι ώρα για forward guidance (προβλέψεις για τη μελλοντική νομισματική πολιτική), τόνισε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν σχεδιάζει κάποια άλλη αύξηση επιτοκίων, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Πολύ πρόωρο να μιλάμε για μείωση των επιτοκίων 

Το μήνυμα σήμερα είναι ότι κρατάμε σταθερή την πολιτική, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποια αύξηση στο μέλλον, ενώ είπε ότι είναι πολύ πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για μείωση των επιτοκίων. 

Αναφορικά με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που πιθανόν να υπάρξουν στην οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ είπε ότι δεν συζητήθηκε καθόλου ένας πρόωρος τερματισμός (πριν το τέλος του 2024) των επαναγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος για την πανδημία (PEPP). 

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, σημείωσε ότι το καλό μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον η κατ' εξαίρεση απόφαση (Waiver) για να τα αγοράζει η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι τα αγοράζει με waiver στο πλαίσιο του PEPP. «Είναι επιλέξιμα χωρίς εξαιρέσεις», είπε. 

Εξαιρετικές οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

Τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε υψηλότερα από τα προ κορονοϊού επίπεδα, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα συγκρίνεται εξαιρετικά καλά με άλλες χώρες» και ότι έδειξε φανταστική ικανότητα ανάκαμψης, επιτυγχάνοντας εξαιρετικές επιδόσεις. 

Για το θέμα αυτό έλαβε τον λόγο ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι πράγματι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι υψηλότερη και ότι συνολικά η Ελλάδα αποτέλεσε success story, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να επανέλθει η Ελλάδα στη βαθμίδα Α+. 

Σε ερώτηση γιατί τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα δεν αυξάνονται, η Λαγκάρντ είπε ότι στο θέμα αυτό δεν μπορεί να παρέμβει η ΕΚΤ καθώς ο ρόλος της είναι να θέτει τα βασικά επιτόκια. 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ