Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο: Ξεκινά με προίκα 500 εκατ. ευρώ από το «μαξιλάρι» - Στο 1 δισ. η αποτίμηση των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για να λειτουργήσει το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του 1ου Growthfund Summit. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια, κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για τη μείωση του Δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση των δύο εταιρειών προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι: 

  • περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους και
  • άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ θα αποτελέσουν τα πρώτα κρατικά κεφάλαια που θα προικοδοτήσουν το Ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζεται η BlackRock ώστε να μπορέσει να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια και επενδύσεις.

Η «τρύπα» στο Υπερταμείο 

Παράλληλα, σχεδιάζεται άλλο 1 δισ. ευρώ από τα repos 20 δισ. ευρω που διαθέτουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης να καλύψει την «τρύπα» που δημιουργεί στο Υπερταμείο η μεταφορά των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. 

Με βάση τη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου, η μεταφορά των δύο εταιρειών απαιτούσε την αντικατάστασή τους στο Υπερταμείο με άλλα περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμου βάρους. Η απομάκρυνση των δύο εταιρειών από το Υπερταμείο υπολογίζεται ότι απομειώνει κατά 1 δισ. την αξία του ενεργητικού του Ταμείου και του στερεί πολύτιμα μερίσματα από τα κέρδη των δύο εταιρειών, από τα οποία το 50% πηγαίνει για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. 

Η διεθνής καλή πρακτική

Η δομή και λειτουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου θα βασιστεί στο προηγούμενο καλό και επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών και θα ακολουθήσει τη διεθνή επιτυχημένη πρακτική Εθνικών Επενδυτικών Ταμείων της Ευρώπης (Νορβηγίας, Ιρλανδίας, Ιβηρικών χωρών κτλ) και άλλων χωρών (π.χ. Temasek – Σιγκαπούρη).

Το εθνικό επενδυτικό ταμείο θα έχει σύγχρονο μάνατζμεντ και θα λειτουργεί με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές κυνηγώντας υψηλές αποδόσεις από τους παρακάτω επενδυτικούς στόχους:

  • Σε ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management team λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα) – Σημειώνεται πως ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί νέα γενιά «ΔΕΚΟ» με τα κεφάλαια του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
  • Σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα (πχ, πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές

Υπενθυμίζεται ότι στη δικαιοδοσία του Υπερταμείου υπήχθη το 2015 για 99 χρόνια ολόκληρη η δημόσια περιουσία ως εθνική εγγύηση για την αποπληρωμή των ρυθμισμένων χρεών μας.  Ηταν ο βασικός όρος που έθεσε ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την παροχή έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα υπό την απειλή του Grexit κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12/13 Ιουλίου του 2015.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ