Νέα
 • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
 • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα δοθεί η έκπτωση 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα

ΕΝΦΙΑ

Προθεσμία μέχρι τις 25 Ιανουαρίου έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για  υπολογίσει η φορολογική διοίκηση  τον μειωμένο  κατά 10% ΕΝΦΙΑ κατά 10%  στη διαδικασία  εκκαθάρισης του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος προβλέπεται οριζόντια έκπτωση 10% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους που ασφαλίζουν τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες).

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Με τεχνητή νοημοσύνη το νέο ψηφιακό μητρώο

Πηγή: INTIME NEWS

Τα στοιχεια της ΕΑΕΑ

Πάντως με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από έρευνα που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας μόλις στο 17% ανέρχεται το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών της χώρας. Η ΕΑΕΕ,  συγκέντρωσε στοιχεία για 1.086.037 συμβόλαια τα οποία ήταν σε ισχύ την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Στην έρευνα συμμετείχαν 25 ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει το πλήθος των συμβολαίων κατοικίας ανέρχεται στα 1.086.037 και το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης στο 17,0%. Από τις ασφαλισμένες αυτές κατοικίες οι ασφαλισμένες για σεισμό ανέρχονται στις 794.723 ( 80,8%), οι ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα ανέρχονται στις 651.818 ( 66,3%), οι ασφαλισμένες με κάλυψη κτιρίου ανέρχονται στις 983.361 ( 90,5%), οι κατοικίες με κάλυψη μόνο περιεχομένου ανέρχονται στις 102.676 ( 9,5%), ενώ οι 613.471 και με ποσοστό 62,4% συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.

Διαβάστε επίσης: myPROPERTY: Ποιες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά - Η νέα απόφαση Πιτσιλή

Σύμφωνα με την  απόφαση που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που πρέπει να διαβιβάσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσω διαδικτυακής εφαρμογής είναι τα ακόλουθα:

 • ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,
 • αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
 • ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης
 • ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,
 • ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους
 • (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),
 • διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Ειδικότερα: Νομός, Δήμος,
 • Δημοτική Ενότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα, Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός
 • Κώδικας, Ονομασία οδού ακινήτου, Όροφος, Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και
 • Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο,
 • μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Η διαβίβαση των στοιχείων θα γίνεται απευθείας στην ΑΑΔΕ μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου. Οι προδιαγραφές του αρχείου και ο τρόπος διαβίβασης του, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Ειδικά για τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων με ισχύ εντός του έτους 2023, δύνανται να παραδίδονται στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε ψηφιακό φορητό μέσο, σε περίπτωση διαπιστωμένου τεχνικού προβλήματος της επιχείρησης ιδιωτικής ασφάλισης.

Πώς υπολογίζεται η έκπτωση

Για να αποδοθεί η πλήρης έκπτωση  του 10% θα πρέπει και το ακίνητο να είναια σφαλισμένο για ολόκληρο το 12μηνο, διαφορετικά, υπολογίζεται αναλογία βάσει των μηνών ασφαλισης. Για να δικαιούται μείωση στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ένας ιδιοκτήτης απαιτείται να έχει ασφαλίσει την κατοικία του τουλάχιστον, για τρεις μήνες.

Οταν ασφαλίζει την κατοικία του για μικρότερη διάρκεια από ένα χρόνο, τότε η μείωση  στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ είναι κλιμακωτή, και εφαρμόζεται ακολούθως:

 1. Ασφάλιση για 12 μήνες   έκπτωση 10%
 2. Ασφάλιση  για 9 μήνες  έκπτωση 7,5%
 3. Ασφάλιση για 3 μήνες έκπτωση 2,5%

Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.

Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του “συμπληρωματικού” φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.

Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ