Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Υψηλά παρέμειναν τα εμπόδια στο εμπόριο υπηρεσιών το 2023 -Τι αναφέρει για Ελλάδα

Τα εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών παρέμειναν σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλα και το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ

Υψηλά ήταν τα εμπόδια και στην Ελλάδα, με τον σχετικό δείκτη περιοριστικών διατάξεων να είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Το 2022, η Ελλάδα ήταν στη 10η θέση των χωρών με τους μεγαλύτερους περιορισμούς στο εμπόριο υπηρεσιών σε ένα σύνολο 50 χωρών που εξέτασε ο διεθνής Οργανισμός. 

ΟΟΣΑ, περιορισμοί στο εμπόριο

Η απελευθέρωση των τελευταίων ετών αφορούσε κυρίως υπηρεσίες εμπορικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Ο σιδηροδρομικός τομέας ήταν ο πιο ανοικτός στην Ελλάδα σε σχέση με το σύνολο των 50 χωρών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ, ενώ ο πιο περιοριστικός ήταν ο τομέας της διανομής.

Τα υψηλότερα εμπόδια, σε απόλυτο επίπεδο υπήρχαν στην παροχή νομικών υπηρεσιών, την παροχή λογιστικών υπηρεσιών, τις θαλάσσιες μεταφορές και τις κατασκευές.  

ΟΟΣΑ

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για την παγκόσμια οικονομία φέτος και μείωση πληθωρισμού

Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος από την απελευθέρωση

Ο συνολικός αριθμός των μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση του εμπορίου υπηρεσιών που εφαρμόστηκαν το 2023 στις 50 χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μικρότερος από το 2022, αλλά ο αντίκτυπος τους ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν από την εισαγωγή νέων περιορισμών.

Οι νέες προσπάθειες απελευθέρωσης το 2023 συνέβαλαν στην ελάφρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων σε ορισμένες χώρες, ιδίως όσον αφορά τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις υποδομές, όπως οι υπηρεσίες κατασκευών, αρχιτεκτονικής και μηχανικής.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις αντισταθμίστηκαν, ωστόσο, από μια σειρά νέων εμποδίων σε αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων σε σχέση με τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς υπηρεσιών όπως οι υπηρεσίες πληροφορικής, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και οι εμπορικές τράπεζες.

Επίσης, οι κανόνες για τις διασυνοριακές ροές, το ψηφιακό εμπόριο και την είσοδο στην αγορά για τις ξένες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου έγιναν πιο αυστηροί, αυξάνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιοι πάροχοι υπηρεσιών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Τα οφέλη για απασχόληση και μισθούς από προγράμματα της ΔΥΠΑ - Ποιες αλλαγές προτείνει

Οι χώρες με τα χαμηλότερα εμπόδια

Η ετήσια έκθεση δείχνει ότι η Ιαπωνία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν τα χαμηλότερα ρυθμιστικά εμπόδια στο εμπόριο υπηρεσιών το 2023.

Η Κίνα, η Κορέα και η Πορτογαλία ήταν οι χώρες που έκαναν πέρυσι τις πιο προχωρημένες μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης του εμπορίου υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες διανομής, ηχογράφησης και κινηματογραφικών ταινιών ήταν οι πιο ανοικτοί τομείς υπηρεσιών το 2023 στο σύνολο των 50 χωρών, ενώ οι υπηρεσίες αερομεταφορών, οι νομικές υπηρεσίες και οι λογιστικές και ελεγκτικές υπηρεσίες διατήρησαν τη μακροχρόνια θέση τους ως οι πιο περιοριστικοί τομείς, κατά μέσο όρο, σε όλες τις χώρες.

Η δήλωση του Ματίας Κόρμαν

«Με τις μισές από όλες τις θέσεις εργασίας να βρίσκονται στους τομείς των υπηρεσιών, οι ανοικτές και καλά ρυθμιζόμενες αγορές υπηρεσιών είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, οι εμπορικοί φραγμοί στο εμπόριο υπηρεσιών παραμένουν υψηλοί και η πρόοδος στην απελευθέρωση είναι αργή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

«Χρειάζεται περισσότερη διεθνής συνεργασία και η επερχόμενη 13η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ θα αποτελέσει ευκαιρία για να προωθηθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση των εμπορικών πολιτικών για τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην αγορά, και την εφαρμογή ορθών πρακτικών για τις εγχώριες ρυθμίσεις των υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ