Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Καλούνται για έλεγχο οι πρώτοι 800 «φτωχοί» αλλά… χουβαρντάδες φορολογούμενοι

Για έλεγχο καλούνται οι πρώτοι 800 φορολογούμενοι από τους περίπου 20.000 που πιάστηκαν στα δίχτυα της ΑΑΔΕ καθώς εμφάνιζαν  μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και δαπανών. Ταυτόχρονα αποστέλλονται ειδοποιητήρια για δεκάδες άλλους ώστε να δώσουν εξηγήσεις και πειστικές απαντήσεις προκειμένου να αποφύγουν τα «βαριά» πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις φέτος, σε 12 από το 2025 - Ολες οι αλλαγές

Ο στόχος της ΑΑΔΕ

Ολοι αυτοί οι φορολογούμενοι εμφάνιζαν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και δαπάνες άνω των 30.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι  η μεγάλη διασταύρωση 80 εκατ. δεδομένων σε 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ηταν εκείνη που έβγαλε… «λαβράκια». 

Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης, όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑ∆Ε είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Συγκεκριμένα αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές, που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε9 -Tα σημεία SOS για τον ΕΝΦΙΑ

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Συνολικώς σύμφωνα με τα στοιχεία της  ΑΑΔΕ, εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αποκλίσεις, εκ των οποίων οι 420.000 είχαν μικρές διαφορές και ενδεχομένως να ελεγχθούν σε δεύτερη φάση. 

Προς το παρόν, πάντως, σε προτεραιότητα για τις ελεγκτικές αρχές είναι οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ με τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και δαπανών.

Νέοι έλεγχοι

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής το 2024.

Για τον εντοπισμό τους και την εκκίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών εναντίον τους, η ΑΑΔΕ δίνει εντολές για τη διενέργεια διασταυρώσεων τόσο των στοιχείων που υπάρχουν στο Taxisnet ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε αρχεία τρίτων, ιδιωτικών φορέων, ξένων κρατών, καθώς και καταγγελιών ή δημοσιευμάτων στις εφημερίδες, στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ