Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο από ΑΑΔΕ: Δηλώστε αναδρομικά από μισθούς - συντάξεις ή θα έρθει αυτόματα ο φόρος

Αναδρομικά κληρονόμων
Πηγή: Eurokinissi

Ειδοποιητήρια στέλνει η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες φορολογούμενους καλώντας τους να δηλώσουν έως και την 1η Μαρτίου αναδρομικά από μισθούς ,συντάξεις ή άλλες πηγές εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση,η φορολογική διοίκηση προειδοποιεί  ότι θα υπολογίσει μόνη της προβλεπόμενους φόρους και πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που φτάνουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες στους φορολογούμενους,το χρονικό περιθώριο ειναι περιορισμένο για να υποβάλουν τις απαιτούμενους τροποποιητικές δηλώσεις αφού ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να έχουν ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

►Διαβάστε επίσης: Σφίγγει ο κορσές του νέου Μεσοπρόθεσμου - Αύξηση επενδύσεων και περιορισμοί δαπανών

«Τρέχουν» οι κληρονόμοι

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι τροποποιητικές δηλώσεις αφορούν φορολογούμενους που δεν είναι πλέον στη ζωή, με αποτέλεσμα να πρέπει οι κληρονόμοι τους να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα, χωρίς, όμως, να έχουν ειδοποιηθεί από την ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της φορολογικής διοίκησης «σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις, η φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων».

►Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ: Από το 2025 οι στοχευμένες διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες

ΑΑΔΕ
Πηγή: InTime

Πώς δηλώνονται τα αναδρομικά

Συμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς  οι κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν ως αναδρομικά ποσά  σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει νόμου, απόφασης δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης, καθώς και οι περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα είτε συντάξεις είτε αναδρομικά από ασφαλιστικούς οργανισμούς, φορολογούνται στα έτη που ανάγονται, καθόσον χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης, οπότε πρέπει να δηλωθούν με συμπληρωματική-τροποποιητική δήλωση στον χρόνο που αφορούν.

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τη χρήση διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. Ο φορολογούμενος επιλέγει το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 πρέπει να επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει «Τροποποιητική δήλωση» και «Δήλωση Αναδρομικών Ε1».

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά έχουν προσυμπληρωθεί στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα στον φορολογούμενο να συμπληρώσει ή να τροποποιήσει κάποιον άλλο κωδικό.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2015-2020 και θα τα δηλώσουν ή τα δήλωσαν ήδη υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τις σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ρυθμίσουν σε 2 έως και 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις τις οφειλές, οι οποίες προέκυψαν από τις εν λόγω τροποποιητικές δηλώσεις.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα και να μην υπολογιστούν τόκοι, η υποβολή αυτών των τροποποιητικών δηλώσεων πρέπει να πραγματοποιείται στη ΔΟΥ. Πρόστιμα δεν επιβάλλονται και τόκοι δεν υπολογίζονται και στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.

Δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ