Νέα
  • ΓΔ: 1449.37 +0.17%
  • Τζίρος: 4,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν δεσμευόμαστε για τα επιτόκια γιατί μπορεί να υπάρξει νέο σοκ τιμών

Πηγή: EKT - Twitter

Θα μπορούσαμε να απειληθούμε από νέα σοκ στις τιμές και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε σε εγρήγορση «και δεν έχουμε δεσμευτεί για μία συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων, αλλά συνεχίζουμε να αποφασίζουμε με βάση τα στοιχεία», δήλωσε η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ομιλία που έκανε σήμερα στο Κίελο.

«Το τελευταίο μίλι για τη μείωση του πληθωρισμού αποδεικνύεται δύσκολο», πρόσθεσε η Γερμανίδα αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο στο 2,6% από 2,4% τον Απρίλιο, ενώ ο πληθωρισμός στον τομές υπηρεσιών, τον οποίο φοβούνται τα στελέχη της Κομισιόν ότι μπορεί να αποδειχθεί πιο άκαμπτος, αυξήθηκε στο 4,1% από 3,7%. 

Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% στο δ' τρίμηνο του 2025 αντί στο γ' τρίμηνο που αναμενόταν αρχικά. 

Διαβάστε επίσης: Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν δικαιολογείται μία δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Νέα μείωση είναι πιθανή τον Σεπτέμβριο

Μετά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, για πρώτη φορά από το 2019 και μετά από 10 αυξήσεις - συνολικά κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στην περίοδο από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, δεν αναμένεται να ακολουθήσει νέα μείωση στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου. 

Η εκτίμηση των αγορών είναι ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, εφόσον τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας έως τότε - και κυρίως εκείνα για τον πληθωρισμό - θα είναι συνεπή με μία τέτοια κίνηση.

Συνολικά, τα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες από τα σημερινά επίπεδά τους, δεν θα επανέλθουν δηλαδή στα πολύ χαμηλά επίπεδα που ίσχυσαν για μία δεκαετία έως τα μέσα του 2022.

Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ διαμορφώνεται σήμερα στο 4,25% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%. 

Διαβάστε επίσης: Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης απορροφούν τις αυξήσεις μισθών

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ